1 Νοεμβρίου, 2017

«Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών σπουδών Βενετίας να μην καταλήξει θέρετρο στελεχών του ΥΠΕΞ»

Ομιλία Γρ. Ψαριανού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

«Η λέξη “εξωστρέφεια” φοριέται πάρα πολύ. Είναι σαν μια κωδική ονομασία, κάποιας μεθόδευσης, κάποιας διευθέτησης, που την συναντάμε συνεχώς. Ακόμα και η Υπουργός Πολιτισμού, κα Κονιόρδου, η οποία ακολουθεί την γραμμή του ΥΠΕΞ, σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Βενετία για την Μπιενάλε συζήτησε την δυνατότητα να εμπλουτίσει το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, που εδράζει εκεί τις συνεργασίες του, με διάθεση… εξωστρέφειας πέρα από το ερευνητικό του έργο. Σε σχετική δε με το θέμα ερώτηση, που έκανε το Ποτάμι στις 8 Ιουνίου 2016, στην απάντησή του το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την “εξωστρέφεια” αρκετές φορές, για να τονίσει τη σημασία της αναδιαμόρφωσης του Ινστιτούτου».

Με αυτά τα λόγια καυτηρίασε ο Γρηγόρης Ψαριανός την, για πολλοστή φορά, προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσω του νομοσχεδίου, που χθες αργά το απόγευμα ξεκίνησε η συζήτησή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του μοναδικού ερευνητικού-εκπαιδευτικού ιδρύματος για μεταπτυχιακές σπουδές, που διαθέτει η χώρα στο εξωτερικό και να υποβαθμίσει τον ερευνητικό του χαρακτήρα, στοχεύοντας στο να το καταστήσει επί της ουσίας ένα απλό κέντρο «πολιτισμικής διπλωματίας», παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, που έχουν υπάρξει από επιστήμονες και ερευνητές στις αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν.

Ο βουλευτής Β΄Αθηνών με το Ποτάμι, τόνισε ότι το Ινστιτούτο δεν πρέπει να πάψει να επιτελεί την καταστατική αποστολή του και ότι πρέπει να διασφαλισθεί η επιστημονική-ερευνητική μορφή του, όπως οριζόταν και στην διακρατική συμφωνία με την Ιταλία, στην οποία και υπάρχει ρητός όρος, πως σε περίπτωση που το Ινστιτούτο πάψει να λειτουργεί ή αλλάξει ο σκοπός του, η περιουσία περιέρχεται απευθείας στον δωροδότη, στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα, δηλαδή σε ένα νομικό πρόσωπο ιταλικού δικαίου και όχι στο ελληνικό κράτος.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός επέκρινε έντονα το γεγονός, ότι επιχειρείται ο εξοβελισμός της Ακαδημίας Αθηνών, που διασφάλιζε την επιστημονική υπόσταση του Ινστιτούτου, καθώς και το ότι υπάρχουν πολλές σκοτεινές ζώνες σε σχέση με την αξιοκρατία και την διαφάνεια. Διαβεβαίωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που καταστρατηγεί τον επιστημονικό χαρακτήρα του Ινστιτούτου, επιχειρώντας ενδεχομένως να το μετατρέψει σε θέρετρο στελεχών του ΥΠΕΞ.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: