22 Ιουλίου, 2015

Το δικό σας μνημόνιο είναι φτιαγμένο από το ίδιο χαρτί με τα προηγούμενα

Στην διάρκεια της συζήτησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για τον ΚΠολΔ και την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που πρόκειται να ψηφιστούν σήμερα ο κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε το γεγονός, ότι δεν θα μπορούσε να ασκήσει αυστηρότερη κριτική στο νομοσχέδιο από αυτή που ασκούν οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα ο κ. Πετράκος.

Στην διάρκεια της συζήτησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για τον ΚΠολΔ και την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που πρόκειται να ψηφιστούν σήμερα ο κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε το γεγονός, ότι δεν θα μπορούσε να ασκήσει αυστηρότερη κριτική στο νομοσχέδιο από αυτή που ασκούν οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα ο κ. Πετράκος. Τώρα, πρόσθεσε, οι κυβερνητικοί βουλευτές υφίστανται όσα με αμετροέπεια στο παρελθόν κατηγορούσαν, όπως οι fast track διαδικασίες νομοθέτησης και οι ΠΝΠ.

Διαπίστωσε ότι φτάνει για το κυβερνών κόμμα η εποχή της ενηλικίωσης και τελείωσε η εποχή της αθωότητας. Χρειάζεται όμως, όπως είπε, και λίγη ντροπή. Αντί αυτού βλέπουμε θράσος. Το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο έχει τελειώσει. Βλέπουμε να συζητείται ένα άλλο ψεύτικο δίλημμα: μνημόνιο από ανάγκη ή μνημόνιο από πεποίθηση. Όμως όπως είπε το «δικό σας μνημόνιο είναι κι αυτό φτιαγμένο από το ίδιο χαρτί με τα προηγούμενα». Και στο μέρος της λιτότητας, «είναι λιτότητα που δεν θέλετε, αλλά προκαλείτε, ύφεση που δεν θέλετε, αλλά προκαλείτε, ανεργία που δεν θέλετε, αλλά προκαλείτε». Και στο μέρος των μεταρρυθμίσεων «κάνετε ό,τι και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, αναβάλλοντας τες». Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, χαρακτήρισε τους κυβερνώντες ως «αναπτυξιοκτόνους». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που φέρνουν χρήματα στη χώρα και έχουν θετικό ισοζύγιο, που αυτό τον καιρό δεν μπορούν να κάνουν πληρωμές στο εξωτερικό και τα αιτήματά τους δεν γίνονται δεκτά από την αρμόδια Επιτροπή. «Κατηγορούσατε τους προηγούμενους για διαπραγμάτευση στα τέσσερα, αλλά την ίδια στιγμή παραδέχεστε στην αιτιολογική του νόμου, ότι ουσιαστικά δεν μπορείτε και δεν προλαβαίνετε να φέρετε άλλο σχέδιο από το προηγούμενο που έχει την έγκριση των θεσμών. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση στα τέσσερα, είναι ίσως χαλάκι που στρώνετε για να σκουπίζουν τα παπούτσια τους». Εμείς ψηφίζουμε το νομοσχέδιο, όπως είπε, γιατί θέλουμε να προχωράει γρήγορα η απονομή της δικαιοσύνης, γιατί είναι αρνησιδικία να προσδιορίζονται δικάσιμοι που ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής των διαδίκων.

Σε σχέση με την Οδηγία Εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανέφερε, ότι η κυβέρνηση με το κλείσιμο των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίηση που θα χρειαστούν οι τράπεζες, «σκοτώνει την αξία των μετοχών που έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ. Απαξιώνει περιουσία του ελληνικού λαού ύψους 17 δις». Αν υποθέσουμε ότι η διαφθορά στις συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων είναι της τάξης του 20%, για να αντισταθμιστεί η απώλεια των 17 δις, θα πρέπει να «πιάσετε» τη διαφθορά σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 85 δις. Με δεδομένο ότι τα έτη 2015-2016 τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να είναι ύψους 3 δις χρειαζόμαστε 56 χρόνια ιδωτικοποιήσεων για να πετύχουμε το στόχο.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="ZMhPGcqkhIM"]

*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθήνας

22 Ιουλίου 2015

Σχετικά