6 Δεκεμβρίου, 2016

Τι κίνητρα δίδονται για την επιχειρηματικότητα;

Ερώτηση σχετικά με το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας

Το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας και τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας οι βουλευτές Β’ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς.

Οι δύο βουλευτές παραθέτουν στοιχεία από τις πρόσφατες έρευνες που μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Ενδεικτικά:

  • Σύμφωνα με το World Economic Forum, σε ένα σύνολο 30 μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, η Αθήνα είναι τελευταία στην προτίμηση για ίδρυση νεοφυούς επιχείρησης.
  • Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ, το τελευταίο 9μηνο του 2016 μπήκε λουκέτο σε 25.000 επιχειρήσεις.
  • Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ, 200.000 επιπλέον άτομα διέκοψαν ή ανέστειλαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα το 2015 σε σχέση με το 2014, καθιστώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα δυσμενέστερο σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καινοτομίας.
  • Στο ήδη παγωμένο κλίμα που υπάρχει στην αγορά, προστίθεται από την 1η Ιανουαρίου, ο νέος τρόπος υπολογισμού εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που, σε συνδυασμό με τη φορολόγηση, θα οδηγήσει πάνω από το 60% του καθαρού εισοδήματος τους να αποδίδεται στο κράτος.

    Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

    Προς: α) τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, β) τον Υπουργό Οικονομικών, γ) την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    ΘΕΜΑ: «Τι κίνητρα δίδονται για την επιχειρηματικότητα;»

    Τα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το World Economic Forum, σε ένα σύνολο 30 μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, η Αθήνα είναι τελευταία στην προτίμηση για ίδρυση νεοφυούς επιχείρησης. Επίσης, βάσει στοιχείων του ΕΒΕΑ, το τελευταίο 9μηνο του 2016 μπήκε λουκέτο σε 25.000 επιχειρήσεις στο σύνολο της χώρας, δηλαδή σε 6.000 περισσότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ για την ίδια περίοδο οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων ήταν μειωμένες κατά 10,4%.

    Κάμψη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα προκύπτει και στην τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ ( Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), σύμφωνα με την οποία 200.000 επιπλέον άτομα διέκοψαν ή ανέστειλαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα το 2015 σε σχέση με το 2014.

    Η έκθεση υπό τον τίτλο «Επιχειρηματικότητα 2015 – 2016: Κρίσιμη καμπή για την αναπτυξιακή δυναμική του επιχειρηματικού συστήματος» που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του ΙΟΒΕ αναφέρει στα αποτελέσματα της έρευνας ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα παραμένει δυσμενέστερο σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καινοτομίας. Η χαμηλή δυναμική της ελληνικής επιχειρηματικότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης, οι βασικές της όμως αιτίες αφορούν διαχρονικές αδυναμίες και στρεβλώσεις:

  • Για την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα απαιτείται διπλάσιο αρχικό κεφάλαιο (30.000) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (16.400).
  • Γραφειοκρατία.
  • Ασταθές φορολογικό πλαίσιο.
  • Μη διαθεσιμότητα ή μη αποτελεσματική λειτουργία μηχανισμών προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.
  • Δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η οποία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ακόμη περισσότερο μετά την επιβολή των capital control.
  • Στο ήδη παγωμένο κλίμα που υπάρχει στην αγορά, προστίθεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο νέος τρόπος υπολογισμού εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα οδηγήσει, σε συνδυασμό με τη φορολόγηση, πάνω από το 60% του καθαρού εισοδήματος τους να αποδίδεται στο κράτος.

    Κατόπιν των ανωτέρω,

    ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

    1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να δοθούν κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες να ανοίξουν μια νεοφυή επιχείρηση στην χώρα;

    2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε διάφορες μορφές χρηματοδότησης;
    3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να μειωθούν τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις;

    4. Υπάρχει συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων ώστε φορολογικοί συντελεστές, ύψος εισφορών και διαδικασίες έναρξης μιας επιχείρησης να ακολουθούν έναν ενιαίο άξονα που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα; Αν ναι, σε ποιο βαθμό;

    5. Υπάρχει προγραμματισμός για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα; Αν ναι, ποιες πτυχές θα λαμβάνει υπόψη και ποιο το χρονοδιάγραμμά του;

    Οι ερωτώντες βουλευτές
    Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών
    Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών