17 Οκτωβρίου, 2017

Θωρακιστήκαμε από τον Έμπολα των ελαιοδέντρων;

Ερώτηση προς τον Yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Παραμένει η χώρα μας σε επιφυλακή για την πρόληψη και την γρήγορη ανίχνευση του βακτηρίου Xylella fastidiosa, το οποίο προσβάλλει και νεκρώνει σε μικρό χρονικό διάστημα αμπελώνες, ελαιώνες, εσπεριδοειδή και καλλωπιστικά φυτά, χωρίς να υπάρχει μέσο καταπολέμησής του; Ρωτάει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και καλεί τον Yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, να προβεί σε εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την επικράτεια, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη διαχείριση των οργανισμών καραντίνας και ιδιαίτερα του Xylella fastidiosa.

Δεδομένου ότι η απειλή από έναν τέτοιο οργανισμό καραντίνας είναι εθνικών διαστάσεων, από τη στιγμή που δεν απειλείται με καταστροφή μόνο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά απειλείται το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και η στροφή της χώρας στην ανάπτυξη, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει από τον κ. Αποστόλου, αν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα μόλυνσης φυτού από το συγκεκριμένο άκρως επικίνδυνο βακτήριο εντός της χώρας έως σήμερα, καθώς και σε τι συχνότητα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa

Σύμφωνα με την 236/03.02.2016 απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην 2183/05.01.2016 ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους στη χώρα μας για το βακτήριο Xylella fastidiosa επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός συμπεριλαμβάνεται στους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας, των οποίων η είσοδος απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα βάσει της Οδηγίας 2000/29/ΕΚ. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ομάδες εργασίας της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λήψη προληπτικών μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσης του Xylella fastidiosa στην Ευρώπη.

Πρόκειται για έναν οργανισμό που θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα βακτήρια το οποίο προσβάλλει αμπελώνες, ελιές και άλλα είδη φυτών όπως εσπεριδοειδή και καλλωπιστικά, τα νεκρώνει σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει μέσο καταπολέμησής του.

Δεδομένου ότι η απειλή από τους οργανισμούς καραντίνας είναι εθνικών διαστάσεων από τη στιγμή που δεν απειλείται με καταστροφή μόνο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής αλλά απειλείται το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και η στροφή της χώρας στην ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα η εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την επικράτεια, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη διαχείριση των οργανισμών καραντίνας και ιδιαίτερα του Xylella fastidiosa.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Παραμένει η χώρα μας σε επιφυλακή για την πρόληψη και την γρήγορη ανίχνευση του βακτηρίου Xylella fastidiosa;

2. Έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα μόλυνσης φυτού από Xylella fastidiosa εντός της χώρας έως σήμερα;

3. Σε τι συχνότητα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας