Ερώτηση προς τους Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Δύο θαλάσσιοι λέοντες του είδους Otaria flavescens, προστατευόμενο είδος από τη διεθνή σύμβαση CITES, έχουν καταδικαστεί να κάνουν κωλοτούμπες στην Κέρκυρα, για να γελάνε οι τουρίστες και να κερδίζουν οι διοργανωτές αυτής της παράνομης δραστηριότητας.
Με ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, ζητά να εφαρμοστεί ο Ν.4039/2012, που προστατεύει την άγρια πανίδα από την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση για ψυχαγωγικούς λόγους των θεατών.
Ο Γιώργος Αμυράς ρωτάει, αν η περιφραγμένη θαλάσσια πλατφόρμα μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές της Κέρκυρας διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες κι εγκρίσεις. Καταγγέλλει, ότι ένα χρόνο μετά την επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ από το Λιμεναρχείο Κερκύρας προς την επιχείρηση που κακοποιεί τους δύο θαλάσσιους λέοντες, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κερκύρας δεν έχει επικυρώσει το σχετικό πρόστιμο, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να παρανομεί.
Ο κ. Αμυράς ζητά απαντήσεις από τους δύο καθ΄ύλην αρμόδιους Υπουργούς και δηλώνει υποστηρικτής της προσπάθειας που κάνει η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) να διασώσει τα δύο άγρια θηλαστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: Παράνομα σώου με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα
Τον Ιούλιο του 2016 η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) είχε προβεί σε καταγγελία κατά τουριστικής επιχείρησης θαλάσσιων εκδρομών στην Κέρκυρα, η οποία χρησιμοποιούσε στο πρόγραμμά της δύο θαλάσσιους λέοντες του είδους Otaria flavescens, προστατευόμενο είδος από τη διεθνή σύμβαση CITES, σε περιφραγμένη θαλάσσια πλατφόρμα μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές, κατά παράβαση του Ν.4039/2012. Σημειώνεται ότι από το 2012 έχουν γίνει αντίστοιχες καταγγελίες.
Κατόπιν της καταγγελίας αυτής, το Λιμεναρχείο Κερκύρας βεβαίωσε κατά της εν λόγω επιχείρησης διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και διαβίβασε τη σχετική δικογραφία στην Εισαγγελία Κερκύρας.
Ένα χρόνο αργότερα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κερκύρας δεν έχει επικυρώσει το σχετικό πρόστιμο, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να παρανομεί. Η ΠΦΠΟ στις 21 Ιουνίου 2017 προέβη σε νέα καταγγελία, ζητώντας την επιβολή νέων διοικητικών προστίμων και την εκ νέου ποινική δίωξη των υπευθύνων.
Επισημαίνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2012 απαγορεύεται «η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους».
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Έχουν ελέγξει οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων σας:
2. Έχουν ελέγξει οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες:
3. Ποια πειθαρχικά μέτρα θα λάβετε για αυτή την πρόδηλη παράβαση καθήκοντος, καθώς η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κερκύρας δεν έχει επικυρώσει εδώ και 11 μήνες το διοικητικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ που επέβαλλε το Λιμεναρχείο Κερκύρας το 2016;
4. Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους η νομιμότητα καθώς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κερκύρας επιτρέπει την συνέχιση αυτής της παρανομίας;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας