14 Ιανουαρίου, 2016

«Θα τηρηθούν οι υποσχέσεις απορρόφησης κονδυλίων για μείωση της ανεργίας των νέων;»

Συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του Ιάσονα Φωτήλα, Βουλευτή Αχαΐας του Ποταμιού, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσον αφορά στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

Στην πρωτολογία του ο Ιάσονας Φωτήλας επισήμανε πως η χώρα μας, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, καταλαμβάνει θλιβερή πρωτιά μαζί με την Ισπανία στην ανεργία των νέων. Αναφέρθηκε στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη από τον Απρίλιο του 2013 με το πρόγραμμα «εγγυήσεις για τη νεολαία» (Youth Guarantee), του οποίου η χρηματοδότηση προέρχεται από κοινοτικούς πόρους. Ενώ όμως η ανεργία των νέων στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο άτομα, στη χώρα μας μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο τα σχετικά κονδύλια.

Στην απάντησή της η αναπληρώτρια Υπουργός κ. Ράνια Αντωνοπούλου δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση και πλήρη απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, ξεκινώντας από τους πρώτους μήνες του 2016 που θα συνεισφέρουν, όπως δήλωσε στην μείωση της ανεργίας.

Στη δευτερολογία του ο Ιάσονας Φωτήλας σχολίασε πως οι δεσμεύσεις της Υπουργού αφορούν το μέλλον, καθώς φαίνεται πως δεν αξιοποιήθηκαν μέχρι τώρα τα σχετικά κονδύλια και μακάρι να πραγματοποιηθούν. Υποστήριξε πως πρέπει να εξετάσουμε επιπλέον κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε οι νέοι και οι νέες να μην πηγαίνουν «σπίτι τους» μετά την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα για μερικούς μήνες σε θέσεις μαθητείας ή κατάρτισης μέσω των προγραμμάτων αυτών.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

Σχετικά