26 Νοεμβρίου, 2015

«Θα τηρήσει την υπόσχεσή του ο Υπουργός για μη κομματικές αλλαγές στις προαγωγές και αποστρατεύσεις της ΕΛΑΣ;»

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2015, όταν σας είχα ακούσει να μιλάτε για την ανάγκη δημιουργίας μιας αστυνομίας λειτουργικής, αποδοτικής, που θα περιβάλλεται με κύρος και θα εμπνέει σεβασμό»

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την αιφνιδιαστική αλλαγή του επικεφαλής στη Δ/νση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, κ. Σταυρόπουλο.

Επεσήμανε τα ερωτηματικά που ανεγείρονται, αφού ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη προϋπηρεσία και η μετακίνησή του δε συνοδεύτηκε από γενικότερες μετακινήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκας απάντησε ότι οι λόγοι αντικατάστασης του εν λόγω επικεφαλής αφορούσαν στην έλλειψη ποσοτικής αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας του – κάτι που είχε αναφέρει και στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας.

Ερωτηματικά και απορία προκαλεί η αιφνιδιαστική αντικατάσταση του Διευθυντή της ειδικής αυτοτελούς Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο αναπληρωτής επικεφαλής στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Φωτήλας υπογράμμισε ότι αφενός στα πρακτικά της Επιτροπής όσα καταγράφονται είναι αφηρημένα και γενικά για ποσοτικά στοιχεία και αφετέρου πρώτη φορά άκουσε κάποιον να τοποθετείται αρνητικά απέναντι στον κ. Σταυρόπουλο. Στη συνέχεια τόνισε ότι το Ποτάμι υποστηρίζει την ανάγκη αποκομματικοποίησης της ΕΛΑΣ και τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της. Για το λόγο αυτό προτείνεται η άμεση αλλαγή του συστήματος κρίσεων και προαγωγών σε ένα σύστημα αξιοκρατικό με βάση και αντικειμενικά κριτήρια όπως σπουδές, γλώσσες, αξιολόγηση εμπειρίας.

Ο κ. Τόσκας συμφώνησε στον εκσυγχρονισμό του συστήματος κρίσεων και προαγωγών και επεσήμανε ότι στις 24 Νοεμβρίου κατατέθηκε συνολική πρόταση επί του θέματος. Μάλιστα υποσχέθηκε να μην υπάρξουν κομματικές αλλαγές όσον αφορά στις κρίσεις, προαγωγές, αλλά και αποστρατεύσεις.

Ακολουθεί το βίντεο της συζήτησης:

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

Σχετικά