13 Ιουνίου, 2017

Αστυνομικές Υπηρεσίες Ν. Ηρακλείου: Μια αναδιάρθρωση στα χαρτιά…

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών του Ν. Ηρακλείου, η οποία αποδεικνύεται άκαρπη, από την στιγμή που ελλείψει ενισχύσεων, απλώς ανακυκλώνει το ήδη μειούμενο αστυνομικό προσωπικό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Αστυνομικές Υπηρεσίες Ν. Ηρακλείου: Μια αναδιάρθρωση στα χαρτιά…»

Η πολύ-αναμενόμενη αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών του Ν. Ηρακλείου, δυστυχώς, αποδεικνύεται άκαρπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου η αναδιάρθρωση πραγματοποιήθηκε με το ήδη υπάρχον προσωπικό του Νομού, ενώ οι ενισχύσεις που αναμένονταν από έκτακτες μεταθέσεις από άλλους νομούς της χώρας, ουδέποτε κατέφθασαν.

Ουσιαστικά, αυτό που συνέβη ήταν μία απλή ανακατανομή – «ανακύκλωση» του ήδη υπηρετούντος προσωπικού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο-ιδρυθέν Τμήμα Άμεσης Δράσης Ηρακλείου. Το συγκεκριμένο Τμήμα διαθέτει βάσει οργανογράμματος 81 οργανικές θέσεις, από τις οποίες προς το παρόν έχουν καλυφθεί μόλις 53, και μάλιστα εκ της υφιστάμενης δύναμης του Ν. Ηρακλείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για την στελέχωσή του ανωτέρω Τμήματος αποδυναμώθηκαν το Α’ Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.), το οποίο αποτελεί και το μοναδικό Α.Τ. της πόλης του Ηρακλείου, καθώς το Β’ Α.Τ., που αστυνομεύει επιπλέον και τις περιοχές του καταργηθέντος Α.Τ. Αγίου Μύρωνα.

Κατόπιν αυτών των μετακινήσεων, το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου (οργανικής συνθέσεως 81 ατόμων) αναγκάζεται να λειτουργεί με μόλις 46 στελέχη, από την στιγμή που 13 οργανικές ήταν ήδη κενές, ενώ ακόμη 23 αστυνομικοί είχαν διατεθεί σε διάφορες άλλες υπηρεσίες.

Τα ίδια φαίνεται να ισχύουν και για το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου, όπως βέβαια και για όλα ανεξαιρέτως τα Α.Τ. της υπαίθρου.

Δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι αστυνομικές Υπηρεσίες του Ν. Ηρακλείου παρουσιάζουν πολλά κενά.

Δεδομένου ότι ο Ν. Ηρακλείου φαίνεται να διαθέτει μια από τις μικρότερες αναλογίες μεταξύ αστυνομικών / πολιτών πανελληνίως.

Δεδομένου ότι ο πληθυσμός του εν λόγω Νομού υπερδιπλασιάζεται κατά την θερινή περίοδο, με κορυφαίο παράδειγμα το Δήμο Χερσονήσου, του οποίου το Α.Τ. παραμένει διαχρονικά υποστελεχωμένο.

Δεδομένου ότι ο Ν. Ηρακλείου διαθέτει τον πιο πολυσύχναστο διεθνή αερολιμένα της χώρας σε πτήσεις charter, με αποτέλεσμα οι ανάγκες ασφαλείας να είναι αυξημένες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και κάποιο χρονοδιάγραμμα ουσιαστικής ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών και τμημάτων του Ν. Ηρακλείου, με βάση τα οργανογράμματά τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου