12 Σεπτεμβρίου, 2016

Θα τηρήσει η κυβέρνηση τις υποσχέσεις της προς τους μικρούς εκδοτικούς οίκους;

Την προστασία της αγοράς του βιβλίου μέσω της θέσπισης της ενιαίας τιμής του επαναφέρει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομίας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Αποτέλεσμα της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου από το 2014 υπήρξε η ταχεία απορρύθμιση της αγοράς του βιβλίου, η μείωση των τίτλων, η βαθμιαία συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων βιβλιοπωλείων και τελικά το κλείσιμο πολλών εκδοτικών οίκων. Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, εάν προτίθεται να υλοποιήσει την υπόσχεση της κυβέρνησης για επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου και σε ποιο χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

Θέμα: Επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου

Η θέσπιση της ενιαίας τιμής βιβλίου είχε ως στόχο να προστατεύσει την αγορά του βιβλίου και τους χώρους διάθεσής του (βιβλιοπωλεία) από τον άνισο ανταγωνισμό με τις μεγάλες αλυσίδες πώλησής του. Θεωρείται επιπλέον ως ένα από τα κύρια μέσα κατοχύρωσης ενός σημαντικού πολιτιστικού αγαθού και ως στοιχείο της πνευματικής ταυτότητας ενός λαού. Παράλληλα, προωθεί την ελευθερία του λόγου, την ανεξαρτησία της έρευνας, την προστασία της γλώσσας και τον πλουραλισμό των τίτλων. Η ενιαία τιμή ισχύει στα περισσότερα κράτη- μέλη της Ε.Ε., καθώς και στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα, με την ψήφιση του Ν. 4254/2014, η ενιαία τιμή βιβλίου καταργήθηκε και έπειτα από πολλές πιέσεις των εκδοτών η έκπτωση 10% ισχύει μόνο για την πρώτη έκδοση και όχι για όλες τις κατηγορίες βιβλίων. Αποτέλεσμα της ρύθμισης υπήρξε η ταχεία απορρύθμιση της αγοράς του βιβλίου, η μείωση των τίτλων, η βαθμιαία συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων βιβλιοπωλείων και τελικά το κλείσιμο πολλών εκδοτικών οίκων. Η επαναθέσπισή της ήταν από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά του κ. Τσίπρα – κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Αποτελεί επίσης αίτημα της ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ ( Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου).

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει η επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της ώστε να προστατευθούν οι μικροί και μεσαίοι εκδοτικοί οίκοι;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας