28 Ιουνίου, 2016

«Σβήσαμε το πρώτο κεράκι στην τούρτα των capital controls»

Στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής την 28η Ιουνίου, για τα δάνεια των Κομμάτων και των ΜΜΕ, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναρωτώμενος, γιατί άραγε τα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα με δάνεια και γιατί δεν επαρκούν οι κρατικές επιχορηγήσεις, τις οποίες λαμβάνουν. Μάλιστα, σχολίασε ότι πιθανόν λαμβάνουν υπέρογκα δάνεια μόνο και μόνο επειδή μπορούν, λόγω της πολιτικής τους δύναμης. Τόνισε, ότι πάγια θέση του Ποταμιού (που δεν έχει πάρει κανένα δάνειο) είναι να σπάσει το τρίγωνο Τραπεζών – ΜΜΕ – Κομμάτων και να μπουν κανόνες, που θα ισχύουν για όλους και να υπάρχει λογοδοσία.

Σε ερωτήσεις του προς τον προσκεκλημένο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κ. Φραγκιαδάκη, ο κ. Μαυρωτάς σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ακολουθούν την ίδια πρακτική δηλαδή δίνουν ως εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις για να λάβουν δάνεια.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην επαναλαμβανόμενη περίπτωση όπου στη σύμβαση του ΣΥΡΙΖΑ με την Εθνική Τράπεζα υπάρχουν αποκλίσεις στην τιμή της δαπάνης για προβολή θέσεων και προγραμμάτων η οποία υπάρχει στις εγκρίσεις της Τράπεζας σε σχέση με εκείνη που αναγράφεται στον ισολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ως παράδειγμα ανέφερε το έτος 2010 όπου στον ισολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η τιμή 800.000 ευρώ ως δαπάνη ενώ στο προσάρτημα της Εθνικής Τράπεζας το ποσό είναι 2.6 εκατομμύρια ευρώ. Για το λόγο αυτό ο κ. Μαυρωτάς ρώτησε πόσο ενδελεχής έλεγχος γίνεται από τις τράπεζες για να δοθούν τα δάνεια προς τα κόμματα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 7 τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ με αύξηση του πιστωτικού ορίου και μάλιστα το 2010 και εν μέσω κρίσης, όπως τόνισε, υπήρξε αύξηση του πιστωτικού του ορίου κατά 4.000.000 Ευρώ, δηλαδή σε ένα έτος από τα 6.000.000 στα 10.000.000 Ευρώ! Επισημαίνοντας ότι στο τελευταίο δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν ως εγγύηση οι ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις των ετών 2012 έως και 2018, ρώτησε τον κ. Φραγκιαδάκη για ποιον λόγο χρησιμοποιήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις δυο παρελθόντων ετών δηλαδή του 2012 και 2013.

Ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Εθνικής Τράπεζας να ενημερώσει πότε και με ποια κριτήρια θεωρείται μια οφειλή ενός κόμματος ως ενήμερη, και τέλος εξέφρασε την απορία του γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στις δανειακές του συμβάσεις με την Τράπεζα μέχρι το 2012 αποπλήρωνε τμήματα του δανείου σε επίπεδο εκατομμυρίου, ενώ μετά το 2012 και παρόλο που λάμβανε μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση, οι αποπληρωμές του έπεσαν στα 250.000-600.000 ευρώ.

Τέλος μια και σήμερα είναι η ετήσια επέτειος της επιβολής των capital controls ρώτησε ποια είναι η αίσθηση του κ. Φραγκιαδάκη για την άρση τους. Η απάντηση ήταν ασαφώς “όταν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη” χωρίς κάποιον χρονικό προσδιορισμό.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής