Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα και στρεβλώσεις σε έναν ιδιαίτερα δυναμικό και εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής παραγωγής. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (αριθ.1734), ακυρώνοντας την ΔΕΦΚΦ 5026381/2015 που καθορίζει τους όρους, τις διατυπώσεις και την παρακολούθηση των προϊόντων για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, αποτελεί στην ουσία ένα καθοριστικό πρώτο βήμα για το μηδενισμό του ΕΦΚ. Παρ’ όλα αυτά, καθώς δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση από τις αρμόδιες αρχές, σχετικά με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, στα οινοποιεία επικρατεί σύγχυση, που δημιουργεί επιπλέον στρεβλώσεις, πλήττοντας τις συναλλαγές.
Η μείωση των πωλήσεων που παρατηρείται μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, επιβεβαιώνει την ένταση των προβλημάτων και την σύγχυση στην αγορά οίνου, ενώ καθιστά επιτακτική την κατάλληλη και άμεση προετοιμασία της δημόσιας διοίκησης στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εν λόγω απόφαση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Στρεβλώσεις στην αγορά οίνου
Με τον ν. 4346/15 «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα με το αρθρ. 13 επιβλήθηκε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, δημιουργώντας κατά την εφαρμογή του πολλαπλά προβλήματα στον ιδιαίτερα δυναμικό και εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οινοπαραγωγής.
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (αριθ.1734), ακυρώνοντας την ΔΕΦΚΦ 5026381/2015 που καθορίζει τους όρους, τις διατυπώσεις και την παρακολούθηση των προϊόντων για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, αποτελεί στην ουσία ένα καθοριστικό πρώτο βήμα για το μηδενισμό του ΕΦΚ. Παρ’ όλα αυτά, καθώς δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση από τις αρμόδιες αρχές, σχετικά με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, στα οινοποιεία επικρατεί σύγχυση, που δημιουργεί επιπλέον στρεβλώσεις, πλήττοντας τις συναλλαγές.
Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δηλαδή στο διάστημα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, διαπιστώνεται ήδη μεγάλη μείωση των πωλήσεων.
Δεδομένου ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά την επιβολή ή όχι του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, αλλά τον τρόπο προσδιορισμού του.
Δεδομένου ότι η μείωση των πωλήσεων που παρατηρείται μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ επιβεβαιώνει την ένταση των προβλημάτων και την σύγχυση στην αγορά οίνου.
Δεδομένου ότι η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί στέρησε στην ουσία έσοδα από το ελληνικό δημόσιο, ενώ παράλληλα μετέφερε παθογένειες της εγχώριας παραγωγής αποσταγμάτων (τσίπουρο/ρακή/τσικουδιά) και στην οινοπαραγωγή, θέτοντας σε κίνδυνο έναν ιδιαίτερα σημαντικό κλάδο της ελληνικής παραγωγής.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, προκειμένου τελικά να τον μηδενίσετε ώστε να προστατεύσετε τον δυναμικό κλάδο της ελληνικής οινοπαραγωγής;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η δημόσια διοίκηση, ώστε να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου