26 Νοεμβρίου, 2015

Στον «αέρα» ο τρίτος διαγωνισμός για τους ψηφιακούς πομπούς της ΕΡΤnet Α.Ε;

«Αληθεύει η πληροφορία ότι ακυρώθηκε για τρίτη φορά ο διαγωνισμός προμήθειας ψηφιακών πομπών της ΕΡΤnet Α.Ε; Για ποιους λόγους, βάσει ποιας απόφασης και από ποιον;»

Αυτά ζητά να μάθει ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, μετά από ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Επικρατείας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Δεδομένου ότι ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της ΕΡΤ είχε αναφέρει πριν από ένα μήνα ότι μέχρι το τέλος Απριλίου του 2016 η ΕΡΤ θα έχει ένα πλήρες δικό της δίκτυο ψηφιακών πομπών, ο κ. Αμυράς διερωτάται για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχίζεται η συνεργασία της ΕΡΤ με τη DIGEA και ποιο θα είναι το κόστος αυτής, μετά και από την εξέλιξη της ακύρωσης του διαγωνισμού.

Τέλος, ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει εάν και πότε θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο υπουργός προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρύτατη συμμετοχή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
2. ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ : Στον «αέρα» η ΕΡΤnet Α.Ε. μετά την ακύρωση για τρίτη φορά διαγωνισμού προμήθειας ψηφιακών πομπών;

Κύριοι υπουργοί,

Πριν από ένα μήνα στις 21.10.2015, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά την ακρόαση φορέων σχετικά με το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών, ο κ. Ν. Μιχαλίτσης Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της ΕΡΤ είχε καταθέσει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη διαγωνισμός προμήθειας ψηφιακών πομπών ώστε η ΕΡΤ ως πάροχος δικτύου πλέον, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας της ΕΡΤnet A.E και νεοσυσταθείσας με τον νόμο πια 4339/2015, να μπορεί να αναπτύξει δίκτυο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

Ο κ. Μιχαλίτσης είχε υποστηρίξει μάλιστα επί λέξει ότι: «Εκτιμούμε ότι στο τέλος του Απριλίου του 2016 θα είμαστε έτοιμοι να έχουμε πλήρες δίκτυο δικό μας….Έχει βγει ο διαγωνισμός για 320 πομπούς που θα καλύψουν τους δύο πολυπλέκτες μας, αύριο κατατίθενται οι προσφορές στις 11:00 η ώρα, ελπίζουμε ότι θα συμμετέχουν αρκετές εταιρείες ώστε να υπάρξει ίσος ανταγωνισμός και να κατέβει το ποσό κάτω από το προϋπολογισθέν το οποίο είναι 5.430.000 ευρώ συν ΦΠΑ». Δυστυχώς όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο διαγωνισμός αυτός ακυρώνεται για τρίτη φορά με αποτέλεσμα να τινάζεται στον αέρα ο όποιος προγραμματισμός λειτουργίας της ΕΡΤnet A.E.

Την ίδια ημέρα ο κ. Μιχαλίτσης αναφερόμενος στο συνεχιζόμενο μεγάλο κόστος που έχει για την ΕΡΤ η συμφωνία με την DIGEA τόνισε επανειλημμένα «…ότι με την DIGEA η ΕΡΤ έχει μία καλή συνεργασία πλην όμως αναγκαστική….Δηλαδή μόνο για 100 πομπούς από την DIGEA μέσα σε ένα χρόνο πληρώνουμε 2.200.000 συν το ΦΠΑ, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε αγοράσει αυτούς τους πομπούς. Μέχρι τον Απρίλιο του 2016 θα έχουμε πληρώσει 4 εκατ., θα ήθελα πάρα πολύ αυτά τα 4 εκατ. θα τα είχαμε αποφύγει αν είχαμε αγοράσει τους δικούς μας πομπούς…».

Παρόλα αυτά ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χ. Σπίρτζης, μιλώντας στις 18.11.2015 στον ραδιοσταθμό REAL FM, εμφάνισε να εξελίσσεται ομαλά η ψηφιακή μετάβαση της ΕΡΤ σε πάροχο δικτύου δηλώνοντας πως απαιτούνται περί τα 130 ακόμη σημεία εκπομπής σε όλη την Ελλάδα για να υπάρχει επαρκής κάλυψη όλου του πληθυσμού με ψηφιακό σήμα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Αληθεύουν οι πληροφορίες και αν ναι για ποιους λόγους ακυρώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας των ψηφιακών πομπών;

2. Ισχύει η δέσμευση του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της ΕΡΤ ότι στο τέλος του Απριλίου του 2016 η ΕΡΤ θα έχει πλήρες δίκτυο δικό της και αν όχι πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;

3. Πότε θα επαναπροκηρυχθεί, αν χρειαστεί, για τέταρτη φορά (!) ο διαγωνισμός προμήθειας των ψηφιακών πομπών, με ποιες προβλέψεις και όρους και με ποια εχέγγυα επιτυχίας;

4. Σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να εξασφαλιστεί ευρύτατη συμμετοχή στο διαγωνισμό;

5. Για πόσο χρονικό διάστημα η ΕΡΤ θα συνεχίσει τη συνεργασία με την DIGEA και ποιο το κόστος αυτής μετά και από την εξέλιξη της ακύρωσης του διαγωνισμού;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς - Β΄ Αθήνας

Σχετικά