Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές των Ελληνικών Εξαγώγιμων προϊόντων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν συνέπειες σε περίπτωση που ανασταλεί η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ, λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Όπως καταγγέλλεται από τον εν λόγω Οργανισμό και από τον ΣΕΒ, εξαιτίας της ολιγωρίας του αρμόδιου Υπουργείου, που αν και γνώριζε την εκπνοή της διετούς προθεσμίας την 28/02/2017 δεν νομοθέτησε έγκαιρα και εμπρόθεσμα.
Αποτέλεσμα της ολιγωρίας είναι πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες να είναι στον αέρα, με εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, την απασχόληση, τις θέσεις εργασίας, την δυσφήμιση της χώρας μας για άλλη μια φορά στο Εξωτερικό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό: Οικονομίας & Ανάπτυξης
Θέμα: «Το κλείσιμο του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης, απειλεί τις Εξαγωγές Ελληνικών προϊόντων»
Με αποκλεισμό των Ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων από τις διεθνείς αγορές, απειλείται η χώρα μας και κατά συνέπεια και οι Ελληνικές επιχειρήσεις, σε περίπτωση που ανασταλεί η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ, λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Όπως καταγγέλλεται από την Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης – Πιστοποίησης Hellas Cert, αλλά και από το ΣΕΒ, στις 28 Φεβρουαρίου 2017, εξέπνευσε η διετής προθεσμία που είχε δώσει η European Coope – ration for Accreditation – Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση (ΕΑ), προκειμένου το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, για τη συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρότυπα της ΕΑ.
Η καθυστέρηση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα η Ε.Α, να συντάξει εισήγηση προς την επικείμενη συνεδρίαση της MLA committee (Επιτροπή Αμοιβαίας Αναγνώρισης), στις 27 Απριλίου για την αναστολή της αναγνώρισης όλων των διαπιστεύσεων που παρέχει το ΕΣΥΔ.
Δεδομένου ότι οι εξαγωγές Ελληνικών προϊόντων και οι επιχειρήσεις που παράγουν διακινούν και εξάγουν τα προϊόντα αυτά, αποτελούν τον πνεύμονα της Ελληνικής Οικονομίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην μείωση της ανεργίας, στην αύξηση της απασχόλησης, στην προβολή και διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό.
Δεδομένου ότι οι συνέπιες από την πιθανή αποτυχία συμμόρφωσης του ΕΣΥΔ, στις υποδείξεις της ΕΑ, θα αναστείλουν την αναγνώρισή του και τη συμμετοχή του σε πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες, με καταστροφικά αποτελέσματα για την Ελληνική οικονομία.
Δεδομένου ότι η κατάργηση του ΕΣΥΔ, σημαίνει απώλεια εσόδων 1,5 εκατ. Ευρώ, τα οποία μέχρι σήμερα, καταβάλλονται ως τέλη για τις υπηρεσίες διαπίστευσης, που παρέχει στους φορείς πιστοποίησης.
Δεδομένου ότι πιθανή κατάργηση του ΕΣΥΔ, προτρέπει τις επιχειρήσεις προς αναζήτηση πιστοποιημένου – διαπιστευμένου φορέα στο εξωτερικό, με επιβάρυνση του κόστους επαναπιστοποίησης, και άγνωστης αντιμετώπισης λόγω ανταγωνισμού.
Ερωτάτε ο κ. Υπουργός:
1. Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ;
2. Γιατί μέχρι σήμερα, παρά τις οχλήσεις φορέων και επιχειρηματιών, εμπρόθεσμα και έγκαιρα, δεν προχωρήσατε ως οφείλατε, σε σχετική νομοθετική ρύθμιση εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία;
3. Πότε προβλέπεται να προβείτε στη σχετική νομοθετική εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία;
4. Πώς το κράτος θα διασφαλίσει, οι επιχειρήσεις αυτές να μην βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να τεθούν προσωρινά εκτός αγοράς, να χαθούν διεθνείς συμφωνίες και παραγγελίες, και να επιβαρυνθούν πέραν των άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων και με καταβολή ποινικής ρήτρας;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου