11 Φεβρουαρίου, 2016

«Στο ναδίρ οι μετοχές Τράπεζας Αττικής δύο μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίηση»

Στην πλήρη χρηματιστηριακή απαξίωση της Τράπεζας Αττικής και στο άδειασμα των ταμείων δημοσίων οργανισμών και φορέων κατά την ανακεφαλαιοποίηση, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στην καταβαράθρωση της κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής κατά 70% σε διάστημα 2 μηνών από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της (κεφαλαιοποίησης που πραγματοποιήθηκε σε τιμή ανώτερη της τιμής διαπραγμάτευσης). Σημείωσε, μάλιστα, πως ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο έχει επενδύσει 650 εκ ευρώ στις τρεις ΑΜΚ (2007, 2013, 2015) και του οποίου η σημερινή αποτίμηση της συμμετοχής του είναι 122 εκ. ευρώ, έχει υποστεί ζημιές στα αποθεματικά του απείρως βαρύτερες σε ποσοστιαία βάση από την περιβόητη απομείωση των αποθεματικών των ταμείων από το PSI.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού ζητά να αιτιολογηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών η τοποθέτηση των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ, του Αερολιμένα Αθηνών και άλλων ΔΕΚΟ στην μαύρη τρύπα της ανακεφαλαιοποίησης. Διερωτάται, αν όντως αληθεύουν τα δημοσιεύματα για συμμετοχή και άλλων ΔΕΚΟ στην ΑΜΚ, με ποιο τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο, επενδύοντας σε δραστηριότητες άσχετες με το αντικείμενο των εν λόγω εταιριών, διαφύλαξε την αξία των μετόχων τους και αν λειτούργησε σύμφωνα με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Απαξίωση μετοχών Τράπεζας Αττικής δύο μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Η πτώση των χρηματιστηριακών τιμών των ελληνικών τραπεζών ήταν δραματική το τελευταίο διάστημα, μόλις 3 μήνες μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Αττικής, της οποίας επίσης η μετοχική αξία έχει μειωθεί κατά 70% κατά το διάστημα μετά την ΑΜΚ.

Η απαξίωση στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής είναι ιδιαίτερα σοβαρή και εγείρει πλήθος ερωτημάτων. Το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος της τράπεζας συμμετείχε και σε αυτήν την αύξηση με 383 εκ. ευρώ. Συνολικά από το 2007, σε τρεις ΑΜΚ (το 2007 το 2013 και το 2015) το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει 650 εκ. ευρώ στην τράπεζα Αττικής, με τη σημερινή του συμμετοχή να αποτιμάται σε μόλις 122 εκ ευρώ. Πιο συγκεκριμένα οι τοποθετήσεις των δύο προηγούμενων ΑΜΚ αρχικού ύψους 260 εκ ευρώ σήμερα αποτιμώνται σε 8 εκ. ευρώ, ενώ και η τελευταία τοποθέτηση (383 εκ. ευρώ) έχει ήδη μειωθεί κατά 269 εκ. ευρώ. Είναι κατανοητό πως η περιβόητη απομείωση των αποθεματικών των ταμείων από το PSI ωχριά μπροστά στην απαξίωση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ από τις επενδύσεις στην Τράπεζα Αττικής.

Ταυτόχρονα μια σειρά από ελεγχόμενες εταιρείες και φορείς από το Ελληνικό Δημόσιο συμμετείχαν στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής- οι οποίες βρίσκονται και οι ίδιες σε διαδικασία αποκρατικοποίησης ή αναδιοργάνωσης. Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η ΕΥΔΑΠ, η Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ (Ελευθέριος Βενιζέλος) συμμετείχαν στην αύξηση με 55, 20 και 10 εκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως. Σήμερα αυτές οι συμμετοχές αποτιμώνται σε μόλις 14, 6 και 3 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως το αντικείμενο εργασιών των εν λόγω οργανισμών είναι παντελώς άσχετο με αυτό της τράπεζας, ώστε να δικαιολογείται η στρατηγική της απόκτησης μεριδίου σε αυτήν. Ως εκ τούτου δεν προκαλούν έκπληξη οι έντονες αντιδράσεις των μετόχων των δύο εταιρειών και των συνταξιούχων του εν λόγω ταμείου αναφορικά με την επένδυση και την αδιαφάνεια, πέρα από κάθε πρόβλεψη των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Στις 09.02.2016 μάλιστα υπήρξαν δημοσιεύματα στον τύπο τα οποία ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές διερευνούν τον τρόπο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, ενώ παράλληλα σημείωναν ότι υπήρξαν και άλλες ΔΕΚΟ πέρα της ΕΥΔΑΠ και του Αερολιμένος Αθηνών ΑΕ, οι οποίες έχουν συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

1. Ποιοι άλλοι φορείς του Δημοσίου έχουν συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής; Μετά από ποιες αποφάσεις και ποιων οργάνων πραγματοποιήθηκε αυτό;

2. Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επανειλημμένως εκφράσει προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούνταν να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την περίοδο 2013 – 2014. Έχει υπάρξει σχετική γνωμοδότηση/έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής;

3. Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές αρχές οι οποίες ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής;

4. Πώς το Ελληνικό Δημόσιο ως ο ασκών την εκτελεστική διοίκηση στις εν λόγω εταιρείες διαφύλαξε την αξία των μετόχων κατά τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθηνών

Σχετικά