Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, στην ελληνική νομοθεσία.
Ο βουλευτής Ηρακλείου αναφέρθηκε στην αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τον προγραμματισμό των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και των μεταρρυθμίσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του κράτους, οι οποίες με την σειρά τους δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση του Ευρωπαίου Τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα, με τον Σπύρο Δανέλλη αυτή η κατάσταση βοηθά τις «φωνές που πυκνώνουν για ένα τέταρτο μνημόνιο» και κυρίως καταδεικνύουν την «αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει νέες επενδύσεις, που θα παράξουν εθνικό πλούτο και στέρεες θέσεις εργασίας, βγάζοντάς μας από τον αέναο κύκλο των δανεικών και απειλώντας πάλι να ακυρώσουν τα όποια αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία ανοίγουν κάποιες ρωγμές αισιοδοξίας».
Κλείνοντας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού επέστησε την προσοχή στην αυξανόμενη επιθετικότητα του Ερντογάν, υπενθυμίζοντας την προχθεσινή άδοξη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Μον Πελερέν, μετά την τηλεφωνική παρέμβαση του Τούρκου Ηγέτη προς τον Ακιντζί.
«Σε αυτήν την δεινή πραγματικότητα, όποιος νομίζει ότι έχουμε ακόμη την πολυτέλεια να αναλωνόμαστε σε μικροκομματικά παιχνίδια και μεταξύ μας μάχες χαρακωμάτων προσφέρει κακές υπηρεσίες στο λαό και στη χώρα. Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, μακριά από τους καταστροφικούς διχασμούς και τους ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς, μεταξύ «πατριωτών» και «ενδοτικών», που τόσο μας κόστισαν στο παρελθόν, να συνεννοηθούμε και ομόθυμα, με ρεαλισμό και αυτοπεποίθηση να στηρίξουμε την Κυπριακή κυβέρνηση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Προειδοποιούσαμε σε ανύποπτο χρόνο, από πολύ νωρίς γιατί το βλέπαμε να έρχεται.
Οι αντιφάσεις, οι δυσθυμίες, η άρνηση καθ’ ύλη αρμόδιων υπουργών να υλοποιήσουν τις συμβατικές δεσμεύσεις, αλλά και τον κυβερνητικό προγραμματισμό.
Όταν ξιφουλκούσαν δημοσίως με τον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ που προσπαθούσε να υλοποιήσει τον προγραμματισμό.
Αποτέλεσμα; Δύο δισ. ευρώ η απόκλιση από το φετινό στόχο των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ είχαν προϋπολογιστεί 2,5 δις.
Μετά πολλών κόπων και βασάνων συγκεντρώσατε μόλις 500 εκ. Πώς θα καλυφτεί αυτή η απόκλιση; Ποιος θα την πληρώσει;
Οι τρεις στους τέσσερις Έλληνες που αδυνατούν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους;
Η το 30% που δηλώνει πως θέλει να φύγει από την Ελλάδα και να αναζητήσει καλύτερη τύχη σε άλλη χώρα, κυρίως στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Ή μήπως οι αγρότες, που με την φορολόγηση επί των άμεσων ενισχύσεων και την επιπρόσθετη επιβάρυνση με προκαταβολή του 100% για την επόμενη χρονιά, ουσιαστικά, εξοντώνονται;
Και τι μας λέει πως οι μεγάλες εκκρεμότητες - γραφειοκρατικές και λοιπές/ αντικειμενικές και προσχηματικές – θα ξεπεραστούν μέσα στο 2017, όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προϋπολογίζετε ένα δυσθεώρητο ποσό της τάξης των 2,6 δις ευρώ;
Ή με τα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport; Το θρίλερ του ΔΕΣΦΑ; Το ακίνητο στην Αφάντου της Ρόδου που μπλοκάρεται από το ΥΠ.ΠΟ;
Την υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που παραμένει κολλημένη στο Ελεγκτικό Συνέδριο; Τι γίνεται με την τελική υλοποίηση της συμφωνίας για το Ελληνικό; Και μιλώντας για το Ελληνικό κ. Σπίρτζη. Εκκρεμεί ακόμη ο σχεδιασμός μεταφοράς του αμαξοστασίου της ΕΘΕΛ;
Παρόλα αυτά, υπάρχουν χαραμάδες αισιοδοξίας σε σχέση με κάποιους οικονομικούς δείκτες. Έστω και ανεπαίσθητα μειώνεται η ανεργία. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έχουμε μια έστω και οριακή αύξηση των αμοιβών των μισθωτών.
Ανοδικά φαίνεται να κινείται και η μεταποίηση, καθώς και οι θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα. Στον τομέα των εξαγωγών που είχε καταρρεύσει το προηγούμενο διάστημα φαίνεται πως κάτι κινείται.
Γενικά, θετική μοιάζει να είναι μια σειρά οικονομικών δεικτών. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει άραγε πως βγαίνουμε από την κρίση; Αυτό θα ήταν στα αλήθεια το θετικό σενάριο, από το οποίο δυστυχώς απέχουμε πολύ.
Οι νέες καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, λόγω εμπλοκών στα εργασιακά και στα δημοσιονομικά.
Οι φωνές που πυκνώνουν για ένα τέταρτο μνημόνιο. Αλλά κυρίως η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει νέες επενδύσεις, που θα παράξουν εθνικό πλούτο και στέρεες θέσεις εργασίας, βγάζοντάς μας από τον αέναο κύκλο των δανεικών, απειλούν και πάλι να ακυρώσουν τα όποια αισιόδοξα στοιχεία, που ανοίγουν κάποιες ρωγμές αισιοδοξίας.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επεκτατική νομισματική πολιτική.
Αυτό για εμάς σημαίνει πως πρέπει να τρέξουμε και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να εντατικοποιήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας κατά μέρους τις ολιγωρίες και τις αμφιθυμίες μας.
Είναι μονόδρομος, προκειμένου να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση.
Και μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότητα του Ερντογάν, κλιμακώνει την αβεβαιότητα και την επισφάλεια στην γειτονιά μας.
Φαίνεται να ξεχνάει πως pacta sunt servanda, δηλαδή πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, εκτός και αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες.
Επαναφέρει με κάθε ευκαιρία την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, την ίδια στιγμή που διαβεβαιώνει πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των γειτονικών του χωρών, όπως έκανε στην προχθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία συμμετείχα κι εγώ ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας.
Μια Σύνοδο, στην οποία επίσης κατηγόρησε για υποκρισία τη Δύση, λέγοντας πως «στην Συρία και στο Ιράκ χρησιμοποιούνται όπλα που προέρχονται από τους συμμάχους μας», αλλά και ότι «οι χώρες που έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο ζήτημα της τρομοκρατίας θα το πληρώσουν ακριβά».
Υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει υποδεχθεί πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία, έχοντας ελάχιστη βοήθεια από άλλες χώρες και ζήτησε την έμπρακτη αλληλεγγύη της Δύσης, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν εκεί.
Μια μέρα νωρίτερα, επιβεβαιώνοντας το πόσο απρόβλεπτος είναι, επιστρέφοντας από το Ουζμπεκιστάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Τουρκία δεν πρέπει να είναι καρφωμένη στην Ε.Ε. και μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει μέλος του Συμφώνου της Σαγκάης, από την στιγμή που έχει ήδη συζητήσει και με τον Ρώσο πρόεδρο και με τον ηγέτη του Καζακστάν.
Μάλιστα την επαύριο το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να δει θετικά πιθανό αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στο εν λόγω Σύμφωνο.
Ο Ερντογάν κάλεσε την Ε.Ε. να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του έτους, αν επιθυμεί την Τουρκία στους κόλπους της, άλλως αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Απείλησε δε, πως αν η Ε.Ε. δεν καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους υπηκόους μέχρι το τέλος του έτους, θα αποδεσμευθεί από την συμφωνία για το προσφυγικό.
Χτες χλεύασε το Ευρωκοινοβούλιο για το ψήφισμα που εξέδωσε περί διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η χθεσινή άδοξη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Μον Πελερέν, μετά την τηλεφωνική παρέμβαση Ερντογάν προς Ακιντζί, προσθέτει νέα βαριά σύννεφα στον ορίζοντα.
Σε αυτήν την δεινή πραγματικότητα, όποιος νομίζει ότι έχουμε ακόμη την πολυτέλεια να αναλωνόμαστε σε μικροκομματικά παιχνίδια και μεταξύ μας μάχες χαρακωμάτων προσφέρει κακές υπηρεσίες στο λαό και στη χώρα.
Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, μακριά από τους καταστροφικούς διχασμούς και τους ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς, μεταξύ «πατριωτών» και «ενδοτικών», που τόσο μας κόστισαν στο παρελθόν, να συνεννοηθούμε και ομόθυμα, με ρεαλισμό και αυτοπεποίθηση να στηρίξουμε την Κυπριακή κυβέρνηση.
Ευχαριστώ.