5 Νοεμβρίου, 2015

«Στην πραγματικότητα εσείς αφήνετε συντρίμμια»

Ομιλία/Πρωτολογία του κ. Χάρη Θεοχάρη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Β΄Aθήνας με το Ποτάμι, κατά τη διάρκεια της Συζήτησης του Σχεδίου Νόμου για την Ενεργειακή Αναβάθμιση.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι,

Όσο περνάει ο καιρός γίνεστε και χειρότεροι. Μαζέψατε διατάξεις στην τύχη, τις δέσατε σε έναν τόμο και μας τις είπατε ν/σ. Έχουμε προαπαιτούμενα. Έχουμε διορθώσεις των εκ παραδρομής λαθών. Έχουμε και τα ρουσφέτια μας.

Διατάξεις του Παιδείας. Του Περιβάλλοντος. Του Εργασίας. Του Οικονομίας. Του Πολιτισμού. Του Ναυτιλίας. Του Δικαιοσύνης. Αναιρείτε τις διατάξεις που μόλις ψηφίσατε. Δίνετε παρατάσεις αχρείαστες. Εξαιρείτε, εξαιρείτε, εξαιρείτε.

Α! Και κοροϊδεύετε. Γιατί αυτό κάνετε, κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι, με το άρθρο 28 για την ανάπλαση του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Κοροϊδεύετε τους κατοίκους μιας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής.

Γιατί ξέρετε πως βάζοντας μέσα στο μη σχέδιο – γιατί μη σχέδιο είναι αυτό που παρουσιάζετε – και τις περιουσίες της ΑΓΕΤ και της Εθνικής εγγυάστε πως θα πάνε μέχρι τελικής αναιρέσεως σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες την διαδικασία. Θα κωλυσιεργήσουν επί δεκαετίες, θα κερδίσουν αποζημιώσεις, θα αφήσουν συντρίμμια.

Στην πραγματικότητα εσείς αφήνετε συντρίμμια. Κρατήστε όμως δύο πράγματα.

Πρώτον πως υπάρχει ήδη εκπονημένο σχέδιο από τις δύο εταιρίες – αλλά και πλείστα άλλα – για μεικτή χρήση βιομηχανική αλλά και με πάρκα που θα έφερνε μεγάλη αναβάθμιση. Δεν το παίρνετε το σχέδιο αυτό έστω ως βάση για να φτιάξετε κάτι καλύτερο κάτι δικό σας. Γιατί δεν σας ενδιαφέρει.

Δεύτερον, πως δεν θα δεχτούμε να ψηφίσουμε τροπολογίες γαλλικές. Γιατί γράφτηκε ήδη πως το αφεντικό της ΑΓΕΤ η Γαλλική Λαφαρζ την επένδυση της οποίας ξαφνικά καταστρέφετε έχει αποτανθεί στον κ. Ολάντ για να σας πιέσει.

Εμείς, ξαναλέω, Γαλλικές τροπολογίες δεν ψηφίζουμε. Ούτε τώρα ούτε σε επόμενα ν/σ. Όχι όπως την τροπολογία για το μοσχαρίσιο που σας παρήγγειλε ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ντεζίρ να πάρετε πίσω όπως γράφουν σήμερα δημοσιεύματα αλλά και όπως βλέπουμε από την επίσημη ατζέντα των συνομιλιών. Και την ξεψηφίσατε με τον 4336/2015. Προσέξτε τις ημερομηνίες: Ψηφίζουμε το 23% στο μοσχάρι στις 15 Ιουλίου, γίνεται η επίσκεψη του κ. Ντεζίρ στις 23 Ιουλίου, ξεψηφίζετε το 23% και βάζετε 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση στις 14 Αυγούστου.

Ή την διάταξη που ετοιμάζατε, όπως μου λένε οι υπηρεσίες, για να αποποινικοποιήσετε τις καταλήψεις στα σχολεία και σας την έκοψε η τρόικα. Μια κατάπτυστη διάταξη που δείχνει τον σεβασμό σας στην περιουσία του Ελληνικού λαού. Αλλά που δεν την βγάλατε μόνοι σας. Σας την απέσυραν.

Γιατί έτσι διαπραγματεύεστε εσείς. Υπερήφανα. Όρθιοι. Αρκεί να τα δεχτούν κι οι έξω. Κοροϊδεύετε τους κατοίκους της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου λοιπόν.

Οι τελευταίοι στην μακρά σειρά. Γιατί ως τώρα είχατε κοροϊδέψει όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Τους Χανιώτες για το αεροδρόμιό τους. (Κάνατε την χάρη στον κ. Σταθάκη σήμερα με την ΠΥΣ να μην υπογράψει μπας και τον αφήσουν να ξαναπατήσει στο νησί οι συντοπίτες του).

Κοροϊδέψατε τους Φαρμακοβιομηχάνους που σας υποστήριζαν, τους αγρότες που ήλπιζαν, τους μικροζυθοποιούς που αιφνιδιάστηκαν, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που στέναζαν, τους συνταξιούχους που υπέμεναν, τους νέους που δεν έβλεπαν φως.

Ακόμη όμως δεν βλέπουν φως μαζί σας οι νέοι. Γιατί η πολιτική σας σβήνει κάθε μέρα το φως, την ελπίδα και το χαμόγελο όλων, αλλά κυρίως των νέων.

κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι,

Βρήκατε τον χρόνο να πετάξετε μέσα στις διατάξεις την παράταση της διοίκησης του Μεγάρου Μουσικής, την παύση των Διοικήσεων των νοσοκομείων – αλήθεια έναν κανόνα θα βάλετε για όλα αυτά; Παρατάσεις από εδώ, παύσεις από εκεί ανάλογα με το αν σας κάνουν τα χατίρια οι Διοικήσεις.

Δεν βρήκατε όμως τον χρόνο να πάρετε πίσω την ντροπιαστική διάταξη να πληρώνονται έξοδα δαπανών διαμονής οι Υπουργοί σας που δεν είναι Βουλευτές. Το άρθρο 25 του 4336/2015. Διάταξη αναδρομική που περάσατε μαζί με το μνημόνιό σας. Διάταξη που ντροπιάζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο γενικά αλλά εσάς ειδικότερα. Την ίδια ώρα που ψηφίζαμε επώδυνα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες, την ίδια ώρα που μας λέγατε δακρύβρεχτα για τα προνόμια των Βουλευτών, την ίδια ώρα δίνατε έξοδα στους Υπουργούς σας.

Και δεν βρίσκετε τον χρόνο να το πάρετε έστω και τώρα πίσω. Φέρτε έστω και τώρα τροπολογία κατάργησης και θα την στηρίξουμε.

Νοιαστείτε για τον Έλληνα που παλεύει με την κρίση. Έστω και τώρα.

κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι,

Ποιος είναι ο ιστορικός σας ρόλος; Τι κληθήκατε να κάνετε; Γιατί ζητήσατε ξανά και ξανά να διακυβερνήσετε την χώρα;

Θα σας πω γιατί. Για να περάσετε ως οδοστρωτήρας πάνω από όλα τα δικαιώματα των συντεχνιών που εκθρέψατε τόσα χρόνια.

Δεν ξέρω να σας πω επιστημονικά αν αυτό είναι γενοκτονία ή εθνοκάθαρση των κεκτημένων. Θα σας γελάσω. Να ρωτήσουμε τον ΟΗΕ, τα κοινοβούλιο ή έστω τον κ. Φίλη.

Ξέρω μόνο πως όσο ανίκανοι είστε στην διακυβέρνηση της χώρας – και εδώ έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ ανικανότητας – τόσο ικανοί είστε στο να περνάτε τα αντιλαϊκά μέτρα που θα έλεγε και η κα Μανωλάκου, χωρίς να ανοίξει μύτη.

κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι,

Στον ρόλο σας αυτό έχετε πετύχει. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως δεν θα χύσετε ούτε ένα δάκρυ για τα δικαιώματα που σωστά ή λανθασμένα κατακρεουργείτε.

Προσέξτε όμως. Γιατί έχετε ήδη αποτύχει. Αποτύχατε να συντάξετε ένα σχέδιο για την χώρα. Αποτύχατε να λύσετε έστω και ένα πρόβλημα. Αποτύχατε να βγάλετε τη χώρα από την κρίση. Γιατί δεν υπάρχει χώρα που βγήκε από την κρίση διχασμένη.

Και εσείς είστε δύναμη διχασμού. Και αυτό μπορεί να σας έκανε κυβέρνηση, μπορεί να σας πήρε από το 4% και να σας πήγε στο 35%, όμως δεν σας επιτρέπει να αφήσετε ιστορικό στίγμα.

κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι,

Η Αριστερά υπήρξε η αδικημένη της ιστορίας της χώρας μας. Ως αποτέλεσμα έχετε σφετεριστεί το δικαίωμα του ορισμού του τι είναι δίκαιο και τι όχι.

Ακόμη και όσοι κάθονται στις δεξιές πτέρυγες των εδράνων στην πραγματικότητα αποδέχονται τους ορισμούς τις αριστεράς για το δίκαιο και το άδικο.

Δυστυχώς, όσο περνούσε ο χρόνος και οι δεκαετίες ισοπεδώσατε την έννοια της δικαιοσύνης σε ένα και μόνο ένα κριτήριο:
Αφαιρεί η αλλαγή από το εισόδημα ή προσθέτει; Αν αφαιρεί είναι άδικη, αν προσθέτει είναι δίκαιη.

Έτσι όμως, ταυτίσατε το δίκαιο με το συμφέρον. Και κάνατε ανεπανόρθωτη ζημιά στην χώρα.

Γιατί σε μια χώρα μόνο συμφερόντων και τίποτε άλλου, δεν υπάρχει χώρος για συνεργασία. Υπάρχει μόνο για σύγκρουση. Και έτσι φτιάξατε ψεύτικους εχθρούς για να συντηρήσετε την μάχη. Οι ξένοι και οι Έλληνες. Οι παλιοί και οι νέοι. Οι διεφθαρμένοι και οι έντιμοι. Οι δεξιοί και οι αριστεροί. Οι αποδεχόμενοι και οι διαπραγματευόμενοι. Οι δωσίλογοι και οι πατριώτες.

Είστε φορείς διχασμού και για αυτό αποτύχατε ήδη. Γιατί η χώρα μας έχει ανάγκη από σύνθεση, συναίνεση και δράση. Χωρίς αυτά δεν βγαίνει κανένα μνημόνιο. Χωρίς αυτά δεν βγαίνουμε από καμία κρίση.

Και τώρα που όψιμα χάσατε τους ξένους από εχθρούς, τώρα που γίνατε φίλοι με την Μέρκελ και τον Ολάντ έμειναν μόνο Έλληνες να μάχεστε.

κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι,

Ένας είναι ο αγώνας που αξίζει σήμερα. Ο αγώνας για να ξαναδώσουμε νόημα στην δικαιοσύνη. Αυτόν τον αγώνα θέλουμε να δώσουμε και θα δώσουμε καθημερινά.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως είναι αγώνας με νόημα. Για παράδειγμα, για σας είναι δίκαιο να είναι αφορολόγητη η επιδότηση των αγροτών. Το ίδιο και για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Και σας ρωτάω γιατί; Γιατί ο αγρότης που ιδρώνει το χωράφι του και βγάζει €20.000 φορολογείται περισσότερο από τον αγρότη που ιδρώνει το ίδιο το χωράφι του και βγάζει €10.000 και παίρνει και €10.000 επιδότηση. Που την παίρνει σωστά για να μείνει στον τόπο του να προσπαθήσει. Όμως κοιτάξτε τους δύο στα μάτια και πείτε γιατί του φέρεστε διαφορετικά.

Κλέψατε την δικαιοσύνη και την βαφτίσατε κοινωνικό αυτοματισμό. Φέρνετε πάλι αποσπασματικά διάταξη για την αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Που είναι η λογική, η δικαιοσύνη, η ολοκλήρωση, ο σχεδιασμός στις προσπάθειές σας;

Ας δούμε αντίστοιχα τι προτείνουμε εμείς για τους αγρότες:

1. Προστασία άμεσα, με αφορολόγητο όριο, των πολύ μικρών εισοδημάτων και
ειδικά σε ορεινές - μειονεκτικές περιοχές, ανεξάρτητα αν αυτά προέρχονται από
επιδοτήσεις ή από την παραγωγή.

2. Διατήρηση του 13% για τα εισοδήματα που τεκμαίρονται από εκκαθαρίσεις αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών. Μέτρο αποτελεσματικό και δίκαιο αφού τα εισοδήματα αυτά είναι απολύτως ελεγχόμενα, αλλά και αναπτυξιακό αφού ενισχύει την οργανωμένη παραγωγή.

3. Ενίσχυση της υπαίθρου με χιλιάδες νέους επιστήμονες (γεωτεχνικούς - οικονομολόγους - μηχανικούς κλπ) που θα επανδρώσουν σύγχρονες, ισχυρές κι εξωστρεφείς Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.). Χωρίς κόστος για τα δημόσια ταμεία. Αξιοποιώντας σωστά τους υπάρχοντες κοινοτικούς κανονισμούς και τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Οι σύγχρονες και ισχυρές οργανώσεις παραγωγών είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Πρέπει όμως να χαρακτηρίζονται από:
- εστίαση σε συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων για να υπάρχει έλεγχος από το κάθε μέλος.
- ισχυρό επιστημονικό management, ελεγχόμενο από τη δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση.
- υποχρεωτική διαχείριση του συνόλου (ή έστω του 90%) της παραγωγής των μελών τους και την προσθήκη υπεραξίας στο προϊόν τους.
- ελάχιστο μέγεθος που να εξασφαλίζει την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των αγορών. Όχι με τα σημερινά απαράδεκτα κριτήρια αναγνώρισης.
- συμμετοχή σε συμπράξεις και διεπαγγελματικές οργανώσεις, αλλά με βασική προϋπόθεση η κύρια δραστηριότητα να παραμένει στην πρωτοβάθμια οργάνωση.
- σταθερή σχέση συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια και τους φορείς της έρευνας.

4. Αναθεώρηση το συντομότερο δυνατόν του τρόπου κατανομής των άμεσων ενισχύσεων ώστε να δίνονται σ’ αυτούς που παράγουν και με στόχευση στην ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Βλέπετε, λοιπόν, πως η πάλη για την οργάνωση, για την εργασία, για την καινοτομία και για την δικαιοσύνη είναι πάλη που έχει νόημα για όλες τις τάξεις και για κάθε μία ξεχωριστά.

κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι,

Επαναπαύεστε στις δάφνες των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Το μπορείτε όσο κυριαρχεί στους άλλους χώρους η εσωστρέφεια.

Όμως, μόλις ολοκληρώσετε το έγκλημα της αποτυχημένης διαπραγμάτευσής σας θα καταλάβετε πόσο μακριά είστε από το να δώσετε λύσεις στα προβλήματα και δουλειές στους ανέργους. Και τότε δεν σας σώζει η εσωστρέφεια των άλλων.

Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας

Σχετικά