30 Μαΐου, 2016

Στην κόψη του ξυραφιού η λειτουργία Κοινωνικών Δομών του Δ. Πατρέων

Στο «κενό» φαίνεται να βαδίζει η καταβληθείσα προσπάθεια των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Πατρέων. Αυτό επισημαίνει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατά το σχεδιασμό και τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, οδήγησε σε εξασφάλιση της χρηματοδότησης μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η «τύχη» τόσο των εργαζομένων στις υφιστάμενες δομές, όσο και των ωφελούμενων κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, που θα χάσουν το «στήριγμά» τους. Για το λόγο αυτό, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, εάν σκοπεύουν να παρατείνουν το πρόγραμμα μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014- 2020, ποια τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πότε θα δοθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:
α) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
β) Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
γ) Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
δ) Οικονομικών

Θέμα: Στην κόψη του ξυραφιού η λειτουργία των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Πατρέων

Οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Πατρέων δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΚΕ- Δημιουργία ή και συνέχιση της λειτουργίας Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Πατρέων» με κωδικό MIS 377140, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 2.14401/6.3280/21-06-2012 απόφαση Ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στις εν λόγω Δομές περιλαμβάνονται και οι κάτωθι:

Γραφείο Διαμεσολάβησης

Τράπεζα τροφίμων, όπου εξυπηρετούνται 1.600 οικογένειες
Κοινωνικά Συσσίτια, που ξεπερνούν τις 200 μερίδες φαγητού σε καθημερινή βάση

Σήμερα, στις κοινωνικές δομές του Δήμου Πατρέων απασχολούνται τουλάχιστον 18 εργαζόμενοι, οι οποίοι, καίτοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 5 μήνες, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συμπολίτες μας. Σε επίπεδο επικράτειας, στο εν λόγω πρόγραμμα εργάζονται 900 άτομα, που εξυπηρετούν περισσότερους από 118.000 ωφελούμενους, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητά του συγκεκριμένου προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, στο «κενό» φαίνεται ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα όλη η μέσω αυτών των κοινωνικών δομών καταβληθείσα προσπάθεια. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατά το σχεδιασμό και τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων οδήγησε, μετά από διαδοχικές παρατάσεις, σε εξασφάλιση της χρηματοδότησης μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2016, δηλαδή για ένα μήνα ακόμα περίπου. Μετά όμως από αυτήν την ημερομηνία τι θα γίνει; Ποία θα είναι η «τύχη» τόσο των εργαζομένων στις ήδη υφιστάμενες κοινωνικές δομές του Δήμου Πατρών, που πλέον κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργασία, όσο και κατά μείζονα λόγο των ωφελούμενων συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν θα πρέπει ούτε λεπτό να αισθανθούν ότι χάνουν το στήριγμά τους, πολλώ δε μάλλον να στερηθούν έστω και για μία μέρα την ελάχιστη προς αυτούς παρεχόμενη βοήθεια;

Πράγματι, η ακώλυτη διατήρηση της ευρύθμου λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Πατρών κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι και νοικοκυριά υποστηρίζονται πλέον καθημερινά από αυτές, ενώ ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την εν γένει συνεισφορά των Κοινωνικών Δομών στην στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και την ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης για το φαινόμενο της φτώχειας.

Δεδομένου του ότι ούτε η ανεργία ούτε το αίτημα στήριξης των εχόντων ανάγκη μπορεί να λυθεί δια μαγείας με πορείες στην Αθήνα, αλλά απαιτούν πολιτική βούληση και έργα

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί:

Σκοπεύετε να παρατείνετε το πρόγραμμα μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020; Και εάν ναι, πότε θα ανακοινωθούν τα νέα προγράμματα για τη διαχείριση της φτώχειας;

Πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές;

Ο ερωτών βουλευτής:
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας