21 Απριλίου, 2017

Στέρηση εσόδων 80 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την στέρηση στα έσοδα του ΕΦΚΑ, ασφαλιστικών εισφορών ύψους 80 εκατ. ευρώ (δηλαδή ποσοστό συμμετοχής 61%) κατά το μήνα Φεβρουάριο.

Η αποτύπωση στο έλλειμα των εσόδων προκύπτει, από την στιγμή που τα προβλεπόμενα από ασφαλιστικές εισφορές έσοδα αποτιμήθηκαν στα 252 εκατ. ευρώ, ενώ τα εισπραχθέντα – καταβληθέντα υπολογίζονται σε μόλις 165 με 170 εκατ. ευρώ.

Από στοιχεία του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, το έλλειμμα φαίνεται να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, αφού τα προσδοκόμενα έσοδα υπολογίζονται στα 504 εκατ. ευρώ, ενώ τα εισπραχθέντα – καταβληθέντα ποσά αντιστοιχούν σε 320-330 εκατ. ευρώ (ελλειμματική διαφορά τάξης 170-180 εκατ. ευρώ).

Αποτρεπτικά για την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ από τους ασφαλισμένους των πρώην ασφαλιστικών ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, φαίνεται να λειτουργούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τους βαρύνουν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο που να επιλύει το πρόβλημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εν λόγω ασφαλισμένοι να στερούνται ασφαλιστικής ενημέρωσης, ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, αλλά και δικαίωμα σύνταξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς : 1) Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2) Οικονομικών

Θέμα: «Μειωμένα κατά 80 εκατ. Ευρώ τα έσοδα του ΕΦΚΑ από εισφορές το Φεβρουάριο».

Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΕΦΚΑ, το πρώτο δίμηνο του 2017 (Ιανουάριο – Φεβρουάριο), μόνο το 61% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτόνομα απασχολούμενων και αγροτών κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές. Από τα 1.422.260 ειδοποιητήρια για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που απέστειλε ο ΕΦΚΑ στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, ανταποκρίθηκαν μόνο οι 873.000.

Η αποτύπωση αυτού του ποσοστού σε αριθμούς αποδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται στον ΕΦΚΑ με την έναρξη της λειτουργίας του. Το εν λόγω δίμηνο τα προβλεπόμενα έσοδα υπολογίζονται στα 504 εκατ. Ευρώ, ενώ τα εισπραχθέντα σε 320 με 330 εκατ. Ευρώ, με το οικονομικό άνοιγμα – έλλειμα να ανέρχεται στα 170 με 180 εκατ. Ευρώ.

Το έλλειμα στα έσοδα από εισφορές τον μήνα Φεβρουάριο άγγιξε τα 80 εκατ. Ευρώ, αφού τα προβλεπόμενα έσοδα ήταν στα 252 εκατ. Ευρώ, ενώ τα εισπραχθέντα εκτιμώνται να είναι 165 με 170 εκατ. Ευρώ.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία ανά μήνα και δίμηνο το συνολικό έλλειμα των εσόδων από εισφορές στο τέλος του οικονομικού έτους, εάν συνεχιστεί αυτή πρακτική είσπραξης των εισφορών, θα ανέρχεται περί το 1 δις ευρώ.

Το έλλειμα αυτό θα αυξηθεί όταν μειωθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων που σήμερα καταβάλλει εισφορές, διότι οι ασφαλισμένοι με την καταβολή μόνο των τρεχουσών εισφορών, δεν εξασφαλίζονται με ιατροφαρμακευτική κάλυψη, δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, αφού εκκρεμούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από παροχές και που ασφαλισμένοι διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων και κατηγοριών έχουν.

Δεδομένου ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, δημιουργεί οικονομικά ελλείματα στον προϋπολογισμό του Ενιαίου Ταμείου, δεν διασφαλίζει το μέλλον του, και τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Δεδομένου ότι τα συνεχή ελλείματα στα έσοδα του ΕΦΚΑ, θα φέρουν αναγκαστικά και μείωση στις δαπάνες του (όπως μείωση των παροχών και των συντάξεων), προκειμένου να μπορεί να ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς του.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρωτοβουλία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων που απορρέουν από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και εκκρεμούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), για τον τρόπο και το χρόνο εξόφλησής τους.

Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές απορρίπτονται από το δικαίωμα σύνταξης, ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και ασφαλιστικής ενημερότητας, απαραίτητες προϋποθέσεις για το δικό τους μέλλον αλλά και το μέλλον των επιχειρήσεων τους.

Δεδομένου ότι πολλοί ασφαλισμένοι δεν έχουν λάβει ακόμη ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που τους αναλογούν, ενώ ειδοποιητήρια έλαβαν συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ προκειμένου να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τη μειωμένη εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών;

2) Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να μην συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο των ελλειμματικών εσόδων από εισφορές;

3) Σε περίπτωση παθητικού ισοζυγίου στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, εξαιτίας των ελλειμμάτων που προκύπτουν σε προϋπολογισθέντα και εισπραχθέντα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, πως θα καλυφθεί αυτό το οικονομικό κενό;

4) Ποιες λύσεις προτίθεστε να δώσετε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων ούτως ώστε να μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, να έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και σύνταξης, κινήτρου για την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών που τους αναλογούν;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου