21 Απριλίου, 2017

«Ντροπή να μην έχει θεσμοθετηθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού»

Ομιλία του Γρηγόρη Ψαριανού στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής

«Είναι ντροπή για την Ελλάδα που σε άλλες χώρες μπορούν να ψηφίζουν οι πολίτες τους όπου βρίσκονται κι εμείς να μην το έχουμε κατορθώσει έως τώρα. Απευθύνω μια έκκληση να το θεσμοθετήσουμε τώρα αυτό το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού» τόνισε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, στην παρέμβασή του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναφέρεται κυρίως σ’ αυτούς που διατηρούν μια διαρκή επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.

«Είναι τελείως διαφορετικό να ψηφίζει ένας άνθρωπος που είναι 40 ή 60 χρόνια στην Αυστραλία, στη Γερμανία ή στην Αμερική χωρίς να έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα και που δεν ξέρει ποιος είναι ο δήμαρχος του παλιού του χωριού ή της παλιάς του πόλης και είναι άλλο οι άνθρωποι, οι οποίοι δημιουργούν στο εξωτερικό, πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα, γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Και είναι απαράδεκτο να τους στερούμε το δικαίωμα να ψηφίζουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαριανός, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευχή «για διαρκή συνεργασία και αποφυγή στο μέλλον διχαστικών πολιτικών και πρακτικών που χωρίζουν τους Έλληνες στα δύο ή στα τρία».

Oλόκληρο το κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

«Θα ήθελα και εγώ να ευχηθώ χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και σε όλους τους Έλληνες του εσωτερικού, που είναι μια οικογένεια. Θα ήθελα να ευχηθώ υγεία πρώτα απ’ όλα, μακροημέρευση και καλές εμπνεύσεις, καθαρό μυαλό και μια συνεχή και αδιάκοπη διάθεση συνεργασίας και ενότητας. Να φύγουμε από τα διχαστικά κηρύγματα και συνήθειες του παρελθόντος. Δυστυχώς η νεοελληνική πραγματικότητα έχει υποφέρει από διχασμούς και διχαστικά κηρύγματα, από συνθηματολογία και από παραταξιοποίηση των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών δυνάμεων και ελπίζω κάποια στιγμή να βγούμε από αυτό το σκοτεινό τούνελ που μόνο δεινά και συμφορές μας έχει φέρει.

Θα ήθελα να ελπίζω ότι θα μπορούμε να συνεργαζόμαστε για όλα τα εθνικά θέματα, για όλα τα κοινωνικά θέματα και για όσα μας απασχολούν και τώρα και στο μέλλον, χωρίς να διχαζόμαστε συνεχώς, έχοντας στο νου μας όλοι και την άποψη και τη διαφορετικότητα των άλλων πλην ημών και να μπορούμε να συνεργαζόμαστε εις το διηνεκές, συνεχώς και διαρκώς.

Να επαναλάβω το αίτημα του «Ποταμιού» και όχι μόνον του «Ποταμιού» και άλλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά είναι τώρα η στιγμή να το κάνουμε, για να ψηφίζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό πρώτα απ' όλα, κυρίως αυτοί που διατηρούν μια διαρκή επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Είναι τελείως διαφορετικό βέβαια να ψηφίζει ένας άνθρωπος που είναι 40 χρόνια στην Αυστραλία ή στη Γερμανία ή στην Αμερική ή 60 χρόνια και να μην έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα και να μη ξέρει ποιος είναι ο δήμαρχος του παλιού του χωριού ή της παλιάς του πόλης και είναι άλλο πράγμα οι άνθρωποι, οι οποίοι δημιουργούν στο εξωτερικό, πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα, γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και είναι απαράδεκτο να τους στερούμε το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Είναι ντροπή για την Ελλάδα, άλλες χώρες - δεν θέλω να πω ποιες, έχουμε και πρόσφατα παραδείγματα - να ψηφίζουν οι πολίτες τους όπου βρίσκονται κι εμείς να μην το έχουμε κατορθώσει έως τώρα.

Απευθύνω μια έκκληση να το θεσμοθετήσουμε τώρα αυτό το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και να επαναλάβω την ευχή μου για διαρκή συνεργασία και για αποφυγή, στο μέλλον, διχαστικών πολιτικών και πρακτικών που χωρίζουν τους Έλληνες στα δύο ή στα τρία.

Ευχαριστώ πολύ, χρόνια πολλά, να είστε καλά, σας ευχαριστούμε που είστε εδώ και σας ευχαριστούμε που είστε κι εκεί.»

Σχετικά