7 Φεβρουαρίου, 2018

Σύνθετη ονομασία, απάλειψη επεκτατισμού ακραίων κύκλων της ΠΓΔΜ, νέος ρόλος της Ελλάδας

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ολομέλεια του ΕΚ, ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος δήλωσε: «Μετά από χρόνια παραμέλησης της διαδικασίας διεύρυνσης, η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων επιστρέφει δυναμικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕ, η οποία φαίνεται να θέλει, συνεργαζόμενη με το ΝΑΤΟ να κλείσει τον δρόμο στις παρεμβάσεις Ρωσίας, Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας που αγωνίζονται για αυξημένη επιρροή στην περιοχή.

Η προσφορά μιας σαφούς ευρωπαϊκής προοπτικής στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση του εκδημοκρατισμού και των μεταρρυθμίσεων που είναι ζωτικής σημασίας όμως πρέπει να έχουν σαφή στόχο και χρονοδιάγραμμα.

Όσον αφορά στη ΠΓΔ Μακεδονίας, σήμερα και με αφορμή την προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ παρουσιάζεται μια νέα δυναμική για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, που είναι ένα από τα σημαντικά εμπόδια για την πορεία ένταξης της χώρας αυτής. Εάν ο πρωθυπουργός κ. Ζάεφ καταφέρει να περάσει από τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της χώρας του όχι μόνο την σύνθετη ονομασία αλλά και μέτρα που απαλείφουν τα θέματα επεκτατισμού που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίας πιστεύω πως η Ελλάδα θα σταθεί στην εθνική θέση του 2008 όλων των πολιτικών δυνάμεων και θα ανοίξει μια νέα εποχή που η χώρα μας θα οδηγεί την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και βοήθεια.»