1 Φεβρουαρίου, 2018

Οι πρόσφυγες με την είσοδό τους στην ΕΕ να μοιράζονται αυτόματα, με σχέδιο, στα κράτη μέλη

Έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο τα κοινοτικά κονδύλια για το προσφυγικό; Είναι δίκαιο και λειτουργικό το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα; Ποιό είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να διεκπεραιωθεί μια αίτηση ασύλου; Τι συμβαίνει με αυτούς των όποιων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται; Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης;

Απαντήσεις σε αυτά έδωσαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Ασύλου στη στρογγυλή τράπεζα “Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου: Καταρρίπτοντας μύθους” που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση παρενέβησαν ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), οι οποίοι εξήραν το σημαντικό έργο της Υπηρεσίας Ασύλου, που κατέγραψε συνολικά 58.661 αιτήσεις για το 2017.

«Λέμε συχνά ότι πίσω από κάθε αριθμό κρύβονται άνθρωποι, ώστε να τονίσουμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι στατιστικά στοιχεία. Σήμερα θέλω να το πω και για τους ανθρώπους της Υπηρεσίας Ασύλου. Πίσω από κάθε επιτυχία, μεγάλη ή μικρή, βρίσκονται εργαζόμενοι που με προσωπικό κόπο και συχνά με αυτοθυσία, προσπαθούν να καλύψουν τα μεγάλα κενά», δήλωσε ο κ Κύρκος, ενώ εξήρε την αλληλεγγύη που έδειξαν έως τώρα οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών «την ώρα που άλλες χώρες έλεγαν πως δεν μπορούν να τους ταΐσουν ή να τους στεγάσουν».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Κλοντ Μοράες (Claude Moraes), ο οποίος συμφώνησε πως «λύση στο προσφυγικό δεν θα βρεθεί εάν δεν λειτουργήσουν όλα τα κράτη–μέλη της ΕΕ ως ομάδα» και έστειλε μήνυμα: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος».

Παρέμβαση έκανε ο αρμόδιος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης και έχει αναλάβει ένα έργο τιτάνιο. Τέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις, καταφέρνοντας να κάνει σημαντικά βήματα για τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου».

Το «παρών» έδωσαν στην εκδήλωση οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Γραμματικάκης και Σοφία Σακοράφα. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης είπε πως «η Ευρώπη του α λα καρτ δεν μπορεί να πάει μακριά», ενώ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κεφαλογιάννης πρόσθεσε πως «θα πρέπει στην Ευρώπη να χτυπήσουν οι καμπάνες για το Μεταναστευτικό και να αναπτυχθούν πολιτικές βάζοντας το χέρι στην τσέπη». Ο κ. Γραμματικάκης τόνισε πως «η Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο μιας δυστυχίας», εκφράζοντας τον φόβο του για το μέλλον, ενώ η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής κ.Σακοράφα στάθηκε στη «δύσκολη κατάσταση των νησιών». Παρεμβάσεις έκαναν ακόμη οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Γιώργος Κύρτσος.

«Είναι κρίσιμο να είναι ενημερωμένο το Ευρωκοινοβούλιο που έχει θέσεις πολύ κοντά στις ελληνικές όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού. Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να προσφέρει επιπλέον από αυτά που έχει ήδη κάνει» είπε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου. Η κ. Σταυροπούλου εκτίμησε πως και το 2018 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας και πως θα είναι αυξημένος ο αριθμός των προσφυγικών ροών. «Είμαστε σε μια γειτονιά που έχει αρκετά προβλήματα. Δεν βλέπουμε να σταματούν σύντομα οι συρράξεις σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, άρα δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι κάτι θα αλλάξει» τόνισε. Επιπλέον πρόσθεσε πως στόχος την τρέχουσα χρονιά είναι «η διεύρυνση της Υπηρεσίας Ασύλου. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάγκη από τους οικονομικούς πόρους που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις ομάδες εργασίας που επεξεργάζονται τα νομοθετήματα αναφορικά με την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου. Είναι θέμα κοινής λογικής πώς θα φτιαχτούν αυτά τα νομοθετήματα, όχι μόνο για να προασπίσουν την προστασία των προσφύγων αλλά και την προστασία της ΕΕ».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, εκ μέρους της Υπηρεσίας Ασύλου, η Ίζα Παπαηλίου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την υλοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου και η Ζωή Νασίκα για την υλοποίηση της έκτακτης μετεγκατάστασης από την Υπηρεσία Ασύλου. Παράλληλα, η εικονογράφος Χριστίνα Τσέβη μίλησε για την πρόσφατη δημιουργία ενημερωτικού εντύπου που απευθύνεται στους ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να ζητήσουν διεθνή προστασία.

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης:

Δείτε φωτογραφίες:

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής