15 Ιανουαρίου, 2018

Η επίλυση της ονομασίας είναι μια συγκυρία που θεωρείται ευνοϊκή από τον διεθνή παράγοντα

Στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη τοποθετήθηκε σήμερα ο Γιώργος Κακλίκης σχετικά με τη συμφωνία της ονομασίας των Σκοπίων.

Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Κακλίκης ανέφερε ότι το 2001 που βρισκόταν στο Γραφείο Συνδέσμου των Σκοπίων είχε βρεθεί η λύση για την ονομασία και όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Είχαμε φτάσει στο τέλος από μια σειρά επαφών των Σκοπίων όσο και της αντιπολίτευσης. Οι επαφές που είχαν πραγματοποιηθεί ήταν τόσο με το σλαβικό όσο και με το αλβανικό στοιχείο».

Αναφορικά με το αν είχαν προταθεί ονομασίες εκείνη τη χρονική περίοδο ο κ. Κακλίκης είπε: «Είχαν προταθεί τρεις ονομασίες οι οποίες ήταν υπό διαπραγμάτευση... Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία και Νέα Μακεδονία. Ωστόσο δεν είχε γίνει ξεκάθαρο εάν στην περίπτωση που γινόταν η αλλαγή στην ονομασία θα γίνονταν αλλαγές και στο Σύνταγμα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «Ο πρώην πρόεδρος των Σκοπίων Μ. Τραϊκόφσκι είχε "μπλοκάρει" τη διαδικασία, γιατί θεώρησε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Στη συνέχεια, μεσολάβησαν εκλογές στα Σκόπια και υπήρξε στασιμότητα».

Στην ερώτηση πώς θα γίνει εφικτό να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα σχετικά με την ονομασία ο κ. Κακλίκης ανέφερε ότι το σωστό είναι να υπάρξει επιμονή και από τις δύο πλευρές για την εύρεση λύσης. Υπογράμμισε πως είναι μια συγκυρία ευνοϊκή από τον διεθνή παράγοντα γιατί στην Ελλάδα και τα Σκόπια δεν υπάρχουν στον ορίζοντα εκλογικές διαδικασίες. Επίσης, ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων βγήκε ενισχυμένη από τις εκλογές που έγιναν το φθινόπωρο και μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να συζητήσει το θέμα αυτό.

Την καθυστέρηση της διαδικασίας για το όνομα την απέδωσε στο γεγονός ότι υπήρχε μια αμετακίνητη αρνητικότητα από την πλευρά των Σκοπίων, αλλά μετά τις νουθεσίες από το εξωτερικό, αναγκάστηκαν τα Σκόπια να δεχθούν ορισμένα πράγματα που αφορούν τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Ακούστε τη συνέντευξη:

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Σχετικά