14 Ιουλίου, 2016

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των επιβατών από τις απεργίες στα ΜΜΜ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε σχέση με τους απαράδεκτους αιφνιδιασμούς και την συνεπακόλουθη ταλαιπωρία, που υφίσταται το επιβατικό κοινό των ΜΜΜ της Αττικής, από τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των επιβατών από τις απεργίες στα ΜΜΜ»

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΜ που ξεκίνησαν από την 21η Μαΐου ως αντίδραση στην ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης και συνεχίζονται ως συμπαράσταση στους απεργούντες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της, πυκνώνουν, αιφνιδιάζοντας, ταλαιπωρώντας και εξαντλώντας οικονομικά το επιβατικό κοινό. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες απεργίες στη ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) φαίνεται να έχουν ημερήσιες απώλειες της τάξης των 652.221 ευρώ για κάθε ημέρα απεργίας, που προκύπτουν από τη μη πώληση εισιτηρίων, αλλά και από μισθολογικές δαπάνες που τρέχουν κανονικά, παρότι οι εργαζόμενοι «απεργούν».

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ χρησιμοποιούν καταχρηστικά το δικαίωμα τους να λαμβάνουν ρεπό ή άδεια λόγω πρότερης υπερωριακής απασχόλησης ή ασθένειας, προκειμένου ο απεργιακός «αγώνας» τους, να διεξάγεται χωρίς απώλειες για τους μισθούς τους. Την ίδια στιγμή το επιβατικό κοινό δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την εξυπηρέτηση όσων ταξιδεύουν από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Δεδομένου ότι η κατάχρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των απασχολούμενων στα ΜΜΜ είναι επιζήμια τόσο για τις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών, όσο και για το επιβατικό κοινό.

Δεδομένου ότι στις σημερινές συνθήκες είναι απαραίτητο να βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Δεδομένου ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ΜΜΜ δημιουργούν τεράστια προβλήματα τόσο στους Έλληνες, όσο και στους ξένους χρήστες του πρώτου σε πτήσεις αερολιμένα της χώρας, στην καρδιά μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς σκέφτεται να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση, από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανυποψίαστοι ταξιδιώτες;

2. Αν το περί δικαίου αίσθημα αλλά και η αριστερή ηθική επιτρέπουν την ανοχή στο να αμείβονται κανονικά εργαζόμενοι που επιλέγουν να απεργήσουν;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου