29 Φεβρουαρίου, 2016

Σίλια Λιάγκουρα:"Προσπαθούμε να οργανώσουμε μια ομάδα ανθρώπων που σκέφτονται ευρωπαϊκά και δρουν εθνικά"

Η Σίλια Λιάγκουρα, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας του Παρισιού, απευθύνεται στην Ολομέλεια του Συνεδρίου.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

 

Εμείς στο Παρίσι ευχαριστούμε και εκτιμούμε το Ποτάμι που με την πρωτοβουλία του για την ίδρυση κοινοτήτων του εξωτερικού μας έδωσε την ευκαιρία να ακουστούμε σήμερα εδώ, σε σας. Εγώ προσωπικά έχω τη χαρά να βρίσκομαι εδώ και ως μέλος της πολιτικής κίνησης Μπροστά.

Είμαστε μια κοινότητα εθελοντών και φίλων του Ποταμιού. Οι προοδευτικές του ιδέες και η ταύτισή του με τις ευρωπαϊκές αξίες μας έδειξαν πως είναι το καλύτερο μέσο για να εκφραστεί η γενιά της Ευρώπης, η γενιά του Erasmus, που εμπνέεται από μια κοινωνία ανοιχτών συνόρων και κινητικότητας. Προσπαθούμε να οργανώσουμε μια ομάδα ανθρώπων που σκέφτονται ευρωπαϊκά και δρουν εθνικά. Το προσωπικό μου βίωμα όταν γνώρισα για πρώτη φορά συνομήλικους Ευρωπαίους στα μοντέλα του Ευρωκοινοβουλίου και των Ηνωμένων Εθνών στο σχολείο είναι πως η ιστορία έχει δημιουργήσει μια γενιά de facto Ευρωπαίων. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει χαθεί!

Όλοι εμείς δεν θέλουμε απλά να επιστρέψουμε σε μια καλύτερη Ελλάδα, θα θέλαμε η Ελλάδα να μπορεί να καλωσορίσει και άλλους Ευρωπαίους συμπολίτες μας προσφέροντάς τους τα προτερήματα της ελληνικής κοινωνίας, να μπορέσει να σταθεί ισάξια σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Γι' αυτό, ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι το στοίχημα της Ελλάδας να καταφέρει να συμμετάσχει στο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο δείχνει να σταθεροποιείται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη. Άλλωστε η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, (όπως το κόστος απασχόλησης επιστημονικού δυναμικού, μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους σε αυτόν τον τύπο επενδύσεων. Το ελληνικό οικοσύστημα θα μπορούσε να είναι φιλόξενο σε τεχνολογικές ευρεσιτεχνίες και να επωφεληθεί της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται, βασισμένο σε οικονομικά μοντέλα, όπως εκείνα του Ισραήλ. Αν υπάρξει η πολιτική βούληση, το) κέρδος στην οικονομία και στην κοινωνία θα είναι τεράστιο. Αξιόλογοι επαγγελματίες θα μπορέσουν να γυρίσουν, άλλοι δεν θα φύγουν και τα ελληνικά projects θα γίνουν πιο ελκυστικά για ξένους επενδυτές, το brain drain θα γίνει brain gain.

Όντας μακριά από την Ελλάδα και μη ζώντας τα προβλήματα καθημερινά σαν εσάς, βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε μια θετική και σε μια αρνητική θέση. Η αρνητική θέση μας είναι ότι πολλές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Η θετική μας θέση, όμως, είναι ότι μπορούμε να δούμε πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά την κατάσταση. Έτσι είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε στην agenda του κινήματος με φρέσκες ιδέες, μοντέλα και καλές πρακτικές που βλέπουμε στη χώρα που ζούμε. (Όπως και το motto του Σταύρου στο instagram, "είσαι οι εικόνες που έχεις δει", εμείς συνδυάζουμε πολλές εικόνες για να μπορέσουμε να προτείνουμε λύσεις που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα.)

Η συμμετοχή μας και η συνεισφορά μας μέσω των οργάνων του κινήματος έχει για μας μεγάλη σημασία και νιώθουμε πως μας δίνεται αξία έτσι. Μακάρι σύντομα να μπορέσουμε να νιώσουμε το ίδιο ψηφίζοντας και σε εθνικές εκλογές από το εξωτερικό!

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχετικά