9 Νοεμβρίου, 2016

Σε κρίση για άλλη μια φορά ο θεσμός του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

Με ερώτησή του προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Κονιόρδου, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ζητά ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργείου να προβεί στην επίλυση των πολύ σημαντικών ζητημάτων, που αναφέρθηκαν στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.», κ. Θεοδωρόπουλου.

Καθώς πρόκειται για άλλη μια μεγάλη κρίση στον θεσμό του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, μετά και την παραίτηση Γιαν Φαμπρ την περασμένη άνοιξη, είναι ζωτικής σημασίας η άμεση διαλεύκανση του καθεστώτος λειτουργίας του οργανισμού και η λήψη μέτρων για την επιτυχή ολοκλήρωση των σκοπών του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στη λειτουργία του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

Την 07-11-2016 σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για τον καλλιτεχνικό απολογισμό του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου για το 2016, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έκανε εκτενή αναφορά σε πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο οργανισμός μεταξύ των οποίων οι διερρηγμένες σχέσεις του ίδιου με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σοβαρές διοικητικές δυσλειτουργίες καθώς και παραλείψεις, σκιαγραφώντας το προφίλ ενός πολιτιστικού οργανισμού που διέρχεται κρίση.

Το νέο επεισόδιο στο «δράμα» του Ελληνικού Φεστιβάλ έρχεται να προστεθεί στο φιάσκο του διορισμού και της παραίτησης του Γιαν Φαμπρ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή εντός του 2016, γεγονός που έπληξε ιδιαίτερα την εικόνα του διεθνούς Φεστιβάλ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλά και στην αιφνίδια απομάκρυνση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργου Αντωνακόπουλου μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.

Οι βολές του καλλιτεχνικού διευθυντή κατά του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού περιλαμβάνουν την αναποτελεσματικότητα της Διοίκησης να υποστηρίξει τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, την αδυναμία πρόσβασης σε οικονομικά στοιχεία του Φεστιβάλ και τον προϋπολογισμό για το ερχόμενο έτος, τη μη υλοποίηση του οργανογράμματος, αλλά και τη μη πλήρωση θέσης Γενικού Διευθυντή και Τεχνικού Διευθυντή που αποτελούν θέσεις «κλειδιά» για την επίτευξη των σκοπών του οργανισμού.

Όπως μάλιστα ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η έλλειψη Γενικού Διευθυντή μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 900.000 ευρώ από την μη έγκαιρη κατάρτιση φακέλου του Φεστιβάλ για χρηματοδότηση από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-20, καθώς η συγκεκριμένη υποχρέωση περιλαμβάνεται στα καθήκοντά του. Επιπλέον η λήξη των συμβάσεων μεγάλου αριθμού εργαζομένων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος, έχει ως αποτέλεσμα όλα τα τμήματα να υπολειτουργούν και σε συνάρτηση με το ότι την εποχή αυτή διαμορφώνεται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2017, θα οδηγήσει σε αδυναμία υλοποίησης του Φεστιβάλ.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στο Ελληνικό Φεστιβάλ, προκειμένου να μην πληγεί άλλο ένας πολιτιστικός θεσμός με μακρά παράδοση και διεθνή προβολή;

2. Πόσες και ποιες είναι οι κενές θέσεις προσωπικού στον οργανισμό και πότε εκτιμάται ότι θα καλυφθούν προκειμένου να μην κινδυνεύσει η υλοποίηση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το έτος 2017;

3. Ποιος ήταν ο προϋπολογισμός και τα έσοδα του Φεστιβάλ για το έτος 2016; Ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός του για το 2017;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής

Σχετικά