3 Ιουνίου, 2015

Σε κίνδυνο η υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου

Ερώτηση για την μεταφορά των διαθέσιμων πόρων της υπηρεσίας του Εθνικού Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ ΑΕ), η οποία βάζει σε κίνδυνο την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, κατέθεσε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ερώτηση για την μεταφορά των διαθέσιμων πόρων της υπηρεσίας του Εθνικού Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ ΑΕ), η οποία βάζει σε κίνδυνο την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, κατέθεσε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Χριστίνα Ταχιάου επισημαίνει πως η κυβέρνηση, με την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων, δημιούργησε ζημία άνω των 3.000.000 ευρώ από την καταγγελία των προθεσμιακών καταθέσεων της εταιρείας και επιπλέον απαξίωσε το σημαντικό αναπτυξιακό έργο του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς δεν έλαβε υπ’ όψιν την ενημέρωση της διοίκησης ότι τα διαθέσιμά της είναι πάγια τέλη κτηματογράφησης από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και χωρίς αυτά είναι αδύνατη η εξέλιξη και υλοποίηση του έργου.

Η Βουλευτής του Ποταμιού τονίζει ότι η κυβέρνηση αγνόησε τα διαβήματα και τις εκκλήσεις που απηύθυναν οι εργαζόμενοι, όπως αγνόησε και τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΧΑ ΑΕ. «Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δηλώνουν ότι το έργο προχωράει από κεκτημένη ταχύτητα και χάρη σε φιλότιμες προσπάθειες τους. Ωστόσο αυτή η κατάσταση έχει προδιαγεγραμμένο άμεσο τέλος» αναφέρει χαρακτηριστικά η Χριστίνα Ταχιάου.

Η δημιουργία και η λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί ένα από τα λίγα μεγάλα αναπτυξιακά έργα με πραγματική και άμεση εφαρμογή στους πολίτες, καθώς επιλύει με οριστικό τρόπο ζητήματα, τα οποία στο παρελθόν τους είχαν ταλαιπωρήσει, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την σαφή και αμετάκλητη οριοθέτηση της δημόσιας περιουσίας, των δασών και του αιγιαλού, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή ανάπτυξη δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής σε σχέση με την ακίνητη περιουσία του κράτους.

Αναφερόμενη στις συχνές αλλαγές των διοικήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ως ανασταλτικά και βλαπτικά γεγονότα για την εξέλιξη του έργου, η Χριστίνα Ταχιάου υπογραμμίζει πως χρειάζεται η απένταξη της εταιρίας από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, ενώ επισημαίνει πως το Ποτάμι έχει ξεκάθαρη θέση για την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών του κτηματολογίου, αλλά και γενικά για ένα λειτουργικότερο και όχι υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα.

Η Χριστίνα Ταχιάου θέτει ένα επιπλέον θέμα που έχει προκαλέσει στρεβλές εντυπώσεις και αφορά τον διορισμό εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΚΧΑ ΑΕ, ο οποίος προέρχεται από παράτυπη διαδικασία σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Σε κίνδυνο η υλοποίηση του έργου για το Εθνικό Κτηματολόγιο

Η δημιουργία και η λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί ένα από τα λίγα μεγάλα αναπτυξιακά έργα με πραγματική και άμεση εφαρμογή στους πολίτες. Επιλύει με οριστικό τρόπο, αλλά και αποτρέπει συγχύσεις για σημαντικότατα ζητήματα. Ζητήματα τα οποία στο παρελθόν έχουν ταλαιπωρήσει πολίτες, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα απάτης με «διπλο-πωλήσεις» ακινήτων ή θύματα κακής ανάγνωσης χειρόγραφων συμβολαίων που χρονολογούνταν ακόμη και έναν αιώνα πίσω.

Το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου διασφαλίζει την σαφή και αμετάκλητη οριοθέτηση, όχι μόνο της ιδιωτικής, αλλά και της δημόσιας περιουσίας, των δασών, και του αιγιαλού. Δημιουργούνται πραγματικά οι συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή ανάπτυξη δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής σε σχέση με την ακίνητη περιουσία του Κράτους.

Λόγω της σπουδαιότητας αλλά και του όγκου του έργου αποκόπηκε ορθά από την κρατική γραφειοκρατία και δημιουργήθηκε η ανώνυμη εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ, η οποία μετονομάστηκε σε Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ ΑΕ).

Κατόπιν η εταιρία υπήχθη στο καθεστώς των ΔΕΚΟ με αποτέλεσμα, η σταθερότητα και η ευελιξία της ανώνυμης εταιρίας να περιοριστούν. Περαιτέρω αρνητικά αποτελέσματα ήταν η μεγάλη καθυστέρηση και δυστοκία στην άμεση λήψη αποφάσεων. Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την συνέχιση της γνωστής τακτικής αλλαγής των διοικήσεων με κάθε αλλαγή της κυβέρνησης, ακόμα και μετά από κάθε αλλαγή Υπουργού το τελευταίο διάστημα, δημιούργησε επιπλέον καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Έργου. Κακή και κατακριτέα συνέπεια αυτού ήταν η πελατειακή πρόσληψη προσωπικού. Προβληματική είναι η υπερδιόγκωση του διοικητικού προσωπικού σε σχέση με τη στελέχωση του επιστημονικού προσωπικού, μηχανικών και νομικών και πλέον είναι αδύνατη η πρόσληψη επιπλέον επιστημονικού προσωπικού.

Ένα από τα τελευταία και πολλαπλά χτυπήματα στο Εθνικού Κτηματολογίου ήταν η υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων της ΕΚΧΑ ΑΕ, τον Απρίλιο του 2015. Ειδικά δε για την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων, για την οποία επικαλεστήκατε την καλύτερη επένδυση τους, η ΕΚΧΑ ΑΕ ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι η μεταφορά των δικών της διαθεσίμων προϋποθέτει την καταγγελία των προθεσμιακών της καταθέσεων που θα δημιουργήσει ζημία πάνω από 3.000.000 ευρώ. Περιττεύει δε να αναφερθεί ότι τα διαθέσιμά της είναι πάγια τέλη κτηματογράφησης από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και χωρίς αυτά είναι αδύνατη η εξέλιξη και υλοποίηση του έργου. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση αγνόησε τις εκκλήσεις αυτές, όπως αγνόησε και τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ.

Ακόμη και μετά από όλα αυτά, το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου είναι σημαντικότατο, αλλά πιο σημαντική κρίνεται η υλοποίηση του έργου. Οι εργαζόμενοι της ΕΚΧΑ ΑΕ ισχυρίζονται ότι έργο προχωράει από κεκτημένη ταχύτητα και χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων. Όμως, η κατάσταση αυτή αν συνεχιστεί, θα έχει προδιαγεγραμμένο άμεσο τέλος.

Ο ΣΎΡΙΖΑ μέσω των ευρωβουλευτών του απηύθυνε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-010775/2014 προς την Επιτροπή), σχετικά με τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάθεση του συνόλου των πόρων που έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα για την ένταξη στο ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία). Μολονότι η ερώτηση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι η ουσιαστική απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με σκοπό την ολοκλήρωση του έργου. Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η ΕΚΧΑ ΑΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητη και ανθεκτική στις αλλαγές των κυβερνήσεων. Πρέπει να μείνει απερίσπαστη για την ολοκλήρωση του έργου. Δεν νοείται μια ανώνυμη εταιρία με τόσο σημαντικότατο έργο να αλλάζει διοικήσεις ανάλογα με την κυβέρνηση. Ενδεχομένως να χρειάζεται να εξεταστεί και η απένταξη της εταιρίας από το καθεστώς των ΔΕΚΟ.

Αυτές οι παρατηρήσεις είναι κοινή συνισταμένη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των τεχνικών συμβούλων που έλεγξαν την ΕΚΧΑ ΑΕ και προκρίνεται ως η μόνη λύση για την υλοποίηση του έργου.
Το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου είναι αναπτυξιακό και πρωτοποριακό. Απαιτεί συνέχεια και συνέπεια και είναι από τα αναπτυξιακά έργα που δεν μπορούν να έχουν κομματικό χρωματισμό. Η κτηματογράφηση και η χαρτογράφηση, είναι ένα έργο με αντικειμενικές προδιαγραφές και ωφελεί τους πάντες. Το Ποτάμι έχει ξεκάθαρη θέση για την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών του κτηματολογίου/δασολογίου, αλλά και γενικά για ένα λειτουργικότερο και όχι υπερδιογκωμένο Δημόσιο Τομέα.

Επιπλέον θέμα που έχει προκαλέσει στρεβλές εντυπώσεις, είναι ο μελλοντικός διορισμός εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ, ο οποίος προέρχεται από παράτυπη διαδικασία σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό.

Συγκεκριμένα μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις των μελών του ΔΣ λόγω της υποχρεωτικής παραχώρησης των διαθεσίμων της ΕΚΧΑ ΑΕ, αναμένεται ο διορισμός νέων μελών που προφανώς θα συμφωνούν με τις πολιτικές της κυβέρνησης. Στο νέο αυτό ΔΣ προβλέπεται και η τοποθέτηση ενός μέλους ως εκπροσώπου των εργαζομένων, το οποίο θα εκλέγεται από τους εργαζόμενους, όπως ισχύει στις ΔΕΚΟ.

Όμως, το καταστατικό της ΕΚΧΑ ΑΕ τροποποιήθηκε και περιέλαβε το σχετικό άρθρο πριν από λίγες μέρες. Οι εργαζόμενοι, πριν από 2 χρόνια σε μια άσχετη με το καταστατικό διαδικασία, εξέλεξαν εκπρόσωπο «χωρίς χαρτοφυλάκιο», καθώς μέχρι πριν λίγες μέρες δεν υπήρχε καταστατική θέση στο ΔΣ για εκπρόσωπο των εργαζομένων. Αυτό που πληροφορούμαστε είναι ότι το Υπουργείο θα εγκρίνει την τοποθέτηση αυτού του εκπροσώπου, που εξελέγη πριν από δύο χρόνια. Η ενέργεια αυτή αμφισβητείται για τη νομιμότητά της. Επιπλέον βρίσκει αντίθετο και μέρος των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε ενδεχομένως ελαττωματική σύνθεση στο ΔΣ, γεγονός που θα παρακώλυε περαιτέρω την ορθή, συνεχή και απερίσπαστη διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Αν σκοπεύει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ομαλή λειτουργία της ΕΚΧΑ ΑΕ, να της επιτρέψει να ολοκληρώσει το έργο της στα χρονικά πλαίσια αλλά και με τις προδιαγραφές που έχει ήδη δεσμευτεί;

2) Πώς σκοπεύει να κινηθεί για την απορρόφηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά δε μετά την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων της;

3) Αν σκοπεύει η κυβέρνηση να εγκρίνει την τοποθέτηση στο ΔΣ, μέλους ως εκπροσώπου των εργαζομένων που δεν έχει εκλεγεί μετά την νομότυπη τροποποίηση του καταστατικού;
 
Η ερωτώσα Βουλευτής
Χριστίνα Ταχιάου, Α' Θεσσαλονίκης 

4 Ιουνίου 2015