4 Φεβρουαρίου, 2016

Σε απόγνωση οι φυσικοθεραπευτές εξαιτίας του claw back

Κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι Βουλευτές Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης με Το Ποτάμι και Σωκράτης Βαρδάκης (ΣΥΡΙΖΑ), σχετικά με την οικονομική ασφυξία, στην οποία βρίσκονται οι φυσικοθεραπευτές, εξαιτίας της μείωσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την φυσικοθεραπεία και της εφαρμογής του claw back.

Με τον ΕΟΠΥΥ να έχει για τη φυσικοθεραπεία κλειστό προϋπολογισμό 62 εκ. ευρώ και εφαρμόζοντας τις ρυθμίσεις της κλιμακωτής επιστροφής (rebate) και της αυτόματης επιστροφής (claw back,) που δυστυχώς φαίνεται να στρέφεται με άμεσο και ισοπεδωτικό τρόπο εναντίον όσων έχουν λιγότερη δουλειά, οι φυσικοθεραπευτές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε «λουκέτο» των επιχειρήσεών τους.

Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη, αφενός για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ αφετέρου λειτουργεί σαν μια φθηνή παροχή, που εξοικονομεί πόρους στο σύστημα υγείας, μειώνοντας την ανάγκη για ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις ή ακριβά φάρμακα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σε απόγνωση οι φυσικοθεραπευτές εξαιτίας του claw back

Σε ένα πλαίσιο στρεβλώσεων και ανορθολογισμού αποδεικνύεται πως λειτουργούν σήμερα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα όχι μόνο να οδηγούνται σε αδιέξοδο και οικονομική ασφυξία αλλά και σε χαμηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει για τη φυσικοθεραπεία κλειστό προϋπολογισμό 62 εκ. ευρώ και εφαρμόζει τις ρυθμίσεις της κλιμακωτής επιστροφής (rebate), η οποία λειτουργεί με μια δόση δικαιοσύνης στην αναδιανομή του όγκου δουλειάς και της αυτόματης επιστροφής (claw back,) που δυστυχώς φαίνεται να στρέφεται με άμεσο και ισοπεδωτικό τρόπο εναντίον όσων έχουν λιγότερη δουλειά.

Από τα οικονομικά στοιχεία του 1ου εξαμήνου του 2015 φαίνεται πως η περικοπή έφτασε στο 40% -rebate 16% (μεσοπρόθεσμα) clawbak 24% - ενώ αν σ’ αυτή την περικοπή προστεθεί το 20% για προκαταβολή φόρου και το 10% της παρακράτησης για διαφορές μελλοντικών ελέγχων, η παρακράτηση φτάνει στο 70% γεγονός που διαμορφώνει την τιμή της συνεδρίας στα μόλις 4,5ευρώ, από τα 15 ευρώ που η ονομαστική τιμή από τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι σαφές, πως μ’ αυτούς τους όρους τα μικρά εργαστήρια φυσικοθεραπείας που έχουν μέχρι δύο εργαζόμενους είναι σχεδόν ανέφικτο να επιβιώσουν, νόμιμα και έντιμα, καθώς οδηγούνται, είτε στο να έχουν διαφορετική τιμολόγηση των υπηρεσιών τους για κάθε ασθενή, είτε στο να μην κόβουν αποδείξεις, αφού η συναλλαγή επιβαρύνει τον ασθενή και δεν καλύπτεται από τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Δεδομένου ότι, οι φυσικοθεραπευτές είναι αναγκασμένοι να δέχονται ιδιώτες πελάτες που είναι άνεργοι και επομένως ανασφάλιστοι, που από τη μία δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν και από την άλλη πιέζουν τους φυσικοθεραπευτές να δεχθούν τη χρήση των βιβλιαρίων κάποιου συγγενή τους ή να μην κόψουν απόδειξη για να χαμηλώσουν την τιμή.

Δεδομένου ότι, το σημερινό πλαίσιο θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των μικρών κυρίως εργαστηρίων φυσικοθεραπείας.

Δεδομένου ότι, η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη, για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αφού συστήνεται σε όσους καταπονούν το σώμα τους στην εργασία, σε συνταξιούχους, σε χρόνια πάσχοντες, σε άτομα με ειδικές ανάγκες ή σε όσους έχουν ατυχήματα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σαν παροχή που εξοικονομεί πόρους στο σύστημα υγείας μειώνοντας την ανάγκη για ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις ή ακριβά φάρμακα.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να προτείνετε την αναθεώρηση και αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τη φυσικοθεραπεία σε ποσοστά του ΑΕΠ που να πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;

2. Τι προτίθεστε να προτείνετε άμεσα ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που οδηγούν τα μικρά φυσικοθεραπευτήρια σε λουκέτο;

3. Σκοπεύετε να καθιερώσετε και αν ναι μέσα σε ποιο χρονοδιαγραμμα, online έλεγχο της εκτέλεσης των συνεδριών ώστε κάθε παραπεμπτικό μόλις παραλαμβάνεται από τον φυσικοθεραπευτή να καταχωρείται αυτόματα στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο ώστε να εξασφαλιστεί η νόμιμη και αποτελεσματική λειτουργία της εκτέλεσης των παραπεμπτικών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Σωκράτης Βαρδάκης - Ηρακλείου

Σχετικά