6 Οκτωβρίου, 2016

«Ρεαλιστικός ο στόχος της ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών της Θράκης»

Ομιλία του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης) στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου

Στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, που προσκεκλημένος ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Phil Hogan, μίλησε ως αγορητής από το Ποτάμι, ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.

Ο κ. Αχμέτ στον χρόνο που διέθετε, αποτύπωσε με ρεαλιστικό τρόπο την σημερινή εικόνα της ελληνικής γεωργίας, των προβλημάτων και των προοπτικών της, ενώ παράλληλα στάθηκε σε θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος για την Φέτα, το Γιαούρτι, τις Εξισωτικές Αποζημιώσεις και τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ για την χρηματοδότηση των νέων αγροτών και την προώθηση των προϊόντων τους σε νέες αγορές.

Το ζήτημα των ενισχύσεων στον καπνό, αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο στην παρέμβαση του βουλευτή Ροδόπης, αφού πρόσφατα μετά από επίσκεψή του στις Βρυξέλλες με ομάδα καπνοπαραγωγών από τη Ροδόπη, κατατέθηκε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή, Μίλτο Κύρκο, για τον αποκλεισμό του καπνού από τις χρηματοδοτήσεις του Β’ Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, ο κ. Αχμέτ, παρέδωσε στον κ. Hogan ενημερωτικό υλικό στην αγγλική γλώσσα για τα αναπτυξιακά θέματα του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με έμφαση στα ζητήματα των καπνών ανατολικού τύπου της ποικιλίας του Μπασμά, που καλλιεργούνται στην Θράκη.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αξιολογήσει άμεσα τις θετικές απαντήσεις του κ. Hogan για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, παρά τα αντικαπνιστικά λόμπι που υπάρχουν διαμορφωμένα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και να εκπονηθούν πολιτικές που θα υλοποιούν αυτή την δυνατότητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Καλώ την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης»

Αξιότιμε κύριε Επίτροπε Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ε.Ε.,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στην Ελλάδα δεν έχει μέχρι και σήμερα επιλύσει πολλά διαρθρωτικά του προβλήματα.

Η κτηνοτροφική παραγωγή αντιπροσωπεύει μικρό ποσοστό της συνολικής γεωργικής παραγωγής.

Οι αποδόσεις στη γεωργία, κατά στρέμμα ανά απασχολούμενο, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Οι αδυναμίες αυτές οφείλονται στην ανεπάρκεια των γεωργικών πόρων, την ανεπαρκή οργανωτική διάρθρωση της γεωργίας, τον ανεπαρκή εκσυγχρονισμό των χρησιμοποιούμενων μέσων και παραγωγής.

Όλο το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο, οι γεωργικές υπηρεσίες, οι οργανισμοί, η γεωργική εκπαίδευση, η έρευνα, η εμπορεία των γεωργικών υπηρεσιών ήταν ανεπαρκής και από την «εισβολή» της κρίσης και μετά, κατάληξε να είναι ανήμπορη!

Κύριες και κύριοι,

Η επιβάρυνση των ελλήνων αγροτών από την πολιτική της κυβέρνησης και την εφαρμογή των Μνημονίων υπήρξε δραματική:
αύξηση φορολογικών συντελεστών,
αύξηση ασφαλιστικών εισφορών,
κατάργηση αγροτικού πετρελαίου,
αιφνιδιαστικές αλλαγές που έχουν επηρεάσει άμεσα το εισόδημα και το βιοπορισμό των ελλήνων αγροτών.

Μπορεί, λοιπόν κύριε Hogan, η νέα ΚΑΠ να συμβάλει στη δύσκολη αυτή προσαρμογή για τους έλληνες αγρότες;

Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα μας συνδέονται άμεσα με την εξυγίανση του τομέα και την εκταμίευση κοινοτικών πόρων.
Αυτό συνεπάγεται την άμεση αναμόρφωση του προγράμματος 2014-2020 στην μορφή ενός σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου, όπου θα περιγράφονται με σαφήνεια οι στόχοι, οι αρμοδιότητες και οι προβλεπόμενες δράσεις και θα είναι δεσμευτικές οι ημερομηνίες προκήρυξης και πληρωμής των προγραμμάτων.

Θα επιθυμούσανα ζητήσω από ΕΣΑΣ κύριε Hoganτην εξειδίκευση και περισσότερα στοιχείαστο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ,
Α) ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΗ,
Β) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Γ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να σταθώ σε ορισμένα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν ελληνικά προϊόντα άμεσου ενδιαφέροντος

ΦΕΤΑ:

Η συμφωνία με τον Καναδά, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική φέτα ΠΟΠ (ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ).
Παρόλο που έχουν εισαχθεί κάποιες συμπληρωματικές ρυθμίσεις κατόπιν ελληνικής παρέμβασης, παραμένει ασαφές κατά πόσο προστατεύεται ικανοποιητικά η ιδιαιτερότητα της προέλευσης της ελληνικής φέτας αλλά και η επαρκής διάκριση από άλλα λευκά τυριά καναδικής παραγωγής, ιδίως όσα κυκλοφορούσαν ως φέτα πριν από τον Οκτώβριο του 2013.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ:

Ζητούμε το υψηλότερο επίπεδο προστασίας για όλα τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά προϊόντα, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, από τους κακούς επαγγελματίες.
Η Ελλάδα δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την βούληση να προσφύγει δικαστικώς, αν η Τσεχία επιμείνει στην χρήση του εμπορικού σήματος για το ελληνικό γιαούρτι.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΡΗΣΕΙΣ:
Σε πρόσφατη απάντησή σας σε έλληνα ευρωβουλευτή δηλώσατε ότι δεν βλέπετε να δίνεται ικανοποιητική λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εξισωτική αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών.

Είπατε συγκεκριμένα:
«Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης λειτουργεί βάσει επιμερισμένης διαχείρισης.

Ειδικές πτυχές της υλοποίησης του προγράμματος, όπως η εξασφάλιση ότι οι πληρωμές προς τους δικαιούχους πραγματοποιούνται πλήρως και εγκαίρως, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ελληνικού οργανισμού πληρωμών, ο οποίος οφείλει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις».
Διερωτώμαι αν αυτά σημαίνουν έμμεση επίρριψη ευθυνών στην σημερινή κυβέρνηση.

ΚΑΠΝΟΣ:

Όπως σας είναι γνωστό κ. Hogan μετά από μία πρόσφατη επίσκεψη μου στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής κ. Κύρκος κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον αποκλεισμό του καπνού από τα προϊόντα που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις, γεγονός που επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην κοινωνική ισορροπία και ευημερία εκτεταμένων περιοχών της Θράκης και ειδικά της περιφερειακή ενότητας Ροδόπης.

Στην απάντηση που δώσατε πρόσφατα υπογραμμίζετε ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο IV - άρθρα 48 και 49 του εν λόγω κανονισμού».
Επίσης, ότι «ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 για την αγροτική ανάπτυξη επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα».

Όπως καταλαβαίνετε,αυτή σας η απάντηση, γεννά ελπίδες και προσδοκίες σε χιλιάδες παραγωγούς της Θράκης καθώς και σε όλους τους παραγωγούς που καλλιεργούν καπνά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές όπως αναφέρεται στην πρόσφατη απάντηση σας για την ενίσχυση του εισοδήματος τους και την βιωσιμότητα μιας καλλιέργειας που αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Παράλληλα, ο καπνός αποτελεί ένα εξαγωγικό προϊόν που συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας όπου προσφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα στα ταμεία του κράτος μας, δίνει θέσεις εργασίας και ειδικά ο Μπασμάς που καλλιεργείται στην Θράκη, μια ποικιλία που χρησιμοποιείται στα χαρμάνια των τσιγάρων από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως είναι ένα αγροτικό προϊόν που έχει όνομα προελεύσεις στην παγκόσμια αγορά ως « Μπασμά Θράκης»

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και πρωτίστως η κυβέρνηση, ώστε η καλλιέργεια του παραδοσιακού αυτού αγροτικού προϊόντος Μπασμά να διατηρηθεί ως στοιχείο αναπόσπαστο της τοπικής οικονομίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Θράκης.

Κύριοι υπουργέ της Γεωργίας, κύριε αναπληρωτή υπουργέ,

Σας καλώ να προχωρήσετε σήμερα από εδώ όπου είσαστε παρόντες, στην στήριξη των καπνοπαραγωγών της Θράκης, όπως ακριβώς σας υπαγόρευσε κατά την ομιλία του ο επίτροπος κύριος Hogan.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε