6 Οκτωβρίου, 2016

Άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ η συντήρηση και προστασία του Αγ. Μηνά Λευκάδας

Τον κίνδυνο να καταρρεύσει ο σημαντικότερος ναός της Λευκάδας, ο ιερός ναός του Αγίου Μηνά, επισημαίνει με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Εσωτερικών ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς και ζητά την ένταξη της συντήρησης και προστασίας του μνημείου στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή σε κάποιο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Τομεακό, όπως το ΕΠΑΝΕΚ.

Ο ιερός ναός του Αγίου Μηνά θεμελιώθηκε το 1707 και κηρύχθηκε μνημείο το 1962. Ξεχωρίζει για το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του και τις εικόνες πολλών σπουδαίων επτανησίων αγιογράφων.

Ο βουλευτής του Ποταμιού τονίζει, ότι από τις 05.11.2015 εγκρίθηκε από την 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το ΚΑΣ μελέτη προϋπολογισμού 400.000 ευρώ για εργασίες αποκατάστασης και αντιμετώπισης της φθοράς του χρόνου.

Η τοπική ενορία, ο δήμος και πρώτα από όλους οι Λευκαδίτες θεωρούν ότι ο ναός του Αγίου Μηνά έχει συμβολική αξία για το νησί και περιμένουν από την κυβέρνηση άμεσες ενέργειες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. Πολιτισμού
2. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
3. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Πρόταση για τη συντήρηση και προστασία του Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ Λευκάδας

Κύριοι υπουργοί,

ο ιερός ναός του Αγίου Μηνά της Λευκάδας είναι ο σημαντικότερος ναός του νησιού. Ξεχωρίζει για το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του και τις εικόνες πολλών σπουδαίων επτανησίων αγιογράφων. Η εκκλησία σε ρυθμό μπαρόκ θεμελιώθηκε το 1707 με άδεια των Ενετών και είχε αρχικά μικρότερες διαστάσεις. Ανοικοδομήθηκε στη σημερινή του μορφή, ύστερα από σοβαρές ζημιές που υπέστη το 1724. Έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΑ 15904/24-11-1962, ΦΕΚ 473/Β/17-12-1962) ως αρχαίο μνημείο – χριστιανικός ναός της Βυζαντινής/Μεταβυζαντινής περιόδου, ευρίσκεται δε υπό την προστασία της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ναυπάκτου.

Σήμερα ο Ι.Ν. του Αγίου Μηνά είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένος στη φθορά του χρόνου, κινδυνεύει να καταρρεύσει σε κάποιον επικείμενο σεισμό, βρισκόμενος έτσι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χρήζει εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και προστασίας. Ειδικά για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του η καλύτερη λύση είναι να ενταχθεί ως έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ώστε το μνημείο να αντέξει στο χρόνο και να αναδειχθεί η μεγάλη πολιτιστική του κληρονομιά. Για το σκοπό αυτό, έχει ήδη συνταχθεί σχετική μελέτη προϋπολογισμού 400.000 ευρώ και έχει εγκριθεί από τις 05.11.2015 από την αρμόδια 22η Εφορεία και το ΚΑΣ. Θα πρέπει πλέον να υπάρξει Υπουργική Απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν πρότασης από την τοπική Εφορεία, προκειμένου να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα.
Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

Προτίθεστε να ενεργοποιηθείτε άμεσα προκειμένου να εντάξετε τη συντήρηση και προστασία συνολικά του Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ Λευκάδας στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή σε κάποιο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Τομεακό, όπως το ΕΠΑΝΕΚ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β΄ Αθήνας

Σχετικά