12 Ιουλίου, 2017

Προβλήματα στις μετατάξεις υπαλλήλων στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τα προβλήματα μετατάξεων υπαλλήλων από το Υπουργείο Παιδείας.

Η κατάργηση πολλών τμημάτων Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης των ΕΠΑ.Λ οδήγησε πολλούς συντηρητές αρχαιοτήτων της ειδικότητας ΠΕ 18.28 (Συντηρητών Έργων Τέχνης) είτε να ετεροαπασχολούνται, είτε να μη συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο.

Την ίδια στιγμή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπάρχουν κενές θέσεις για την ειδικότητα ΤΕ Συντηρητών Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων και θα ήταν ορθολογικό, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του νόμου περί κινητικότητας στο δημόσιο, με απλές διαδικασίες να προωθούνται οι μετατάξεις υπαλλήλων από το ένα Υπουργείο στο άλλο χωρίς να παρουσιάζεται πρόβλημα. Δυστυχώς όμως τα αρμόδια για τις σχετικές γνωμοδοτήσεις ΚΥΣΔΕ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη μεταφορά θέσης και πίστωσης για τον υπάλληλο που έχει αιτηθεί την μετάταξη, μπλοκάροντας επί της ουσίας τη διαδικασία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Προβλήματα στις μετατάξεις υπαλλήλων στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων»

Τα Τμήματα Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης των ΕΠΑ.Λ. (Επαγγελματικά Λύκεια) ανά την Ελλάδα, για τα οποία προσλήφθηκαν οι συντηρητές αρχαιοτήτων στην ειδικότητα ΠΕ 18.28 Συντηρητών Έργων Τέχνης, σε πολλές περιπτώσεις έπαψαν σταδιακά να λειτουργούν και εν συνεχεία καταργήθηκαν.

Το αποτέλεσμα για όσους προσλήφθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως συντηρητές στην εν λόγω ειδικότητα ήταν να ετεροαπασχολούνται και συχνά να μη συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο.

Είναι σαφές πως με την οριστική κατάργηση των τμημάτων συντήρησης σε ορισμένα ΕΠΑ.Λ. της χώρας οι Συντηρητές Έργων Τέχνης που απασχολούνταν εκεί δεν έχουν πια την δυνατότητα να υπηρετούν τα καθήκοντα του κλάδου τους.

Την ίδια στιγμή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπάρχουν κενές θέσεις για την ειδικότητα ΤΕ Συντηρητών Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων και θα ήταν ορθολογικό, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του νόμου περί κινητικότητας στο δημόσιο, με απλές διαδικασίες να προωθούνται οι μετατάξεις υπαλλήλων από το ένα Υπουργείο στο άλλο χωρίς να παρουσιάζεται πρόβλημα.

Στην πράξη όμως, φαίνεται πως τέτοιες διαδικασίες δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθούν, καθώς τα αρμόδια για τις σχετικές γνωμοδοτήσεις ΚΥΣΔΕ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη μεταφορά θέσης και πίστωσης για τον υπάλληλο που έχει αιτηθεί την μετάταξη, παρότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιμένει ότι αυτό επιβάλλεται από το Νόμο.

Δεδομένου ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά την Ελλάδα έχουν τεράστιες ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό της εν λόγω ειδικότητας και το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ο κύριος φορέας απασχόλησης των Συντηρητών Αρχαιοτήτων.

Δεδομένου ότι τέτοιου είδους μετατάξεις υπακούουν απόλυτα στη λογική της ορθής κατανομής και αξιοποίησης του επιστημονικού προσωπικού στο δημόσιο, που αποτελεί τη βασική φιλοσοφία για την κινητικότητα στο δημόσιο.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο το Υπουργείο Παιδείας ως φορέας από τον οποίο γίνεται η μετάταξη δεν προχωρά σε ταυτόχρονη μεταφορά θέσης και πίστωσης στο Υπουργείο Πολιτισμού που είναι ο φορέας Υποδοχής όπως επιβάλλει ο νόμος;

2. Γιατί μπλοκάρονται μετατάξεις που εμφανώς προωθούν τη φιλοσοφία του νόμου περί κινητικότητας στο δημόσιο;

Ο ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου