20 Σεπτεμβρίου, 2016

Προβλήματα στην καλλιέργεια λεμονιάς

Σε είδος πολυτελείας έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τα λεμόνια, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με το 2004, οπότε και προκλήθηκαν οι πρώτες μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια λόγω παγετού. Αν και έχουν γίνει προσπάθειες για ανάκαμψη, τα μέτρα στήριξης δεν ήταν επαρκή. Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιες ενέργειες έχει ήδη προβεί και ποιες θα ακολουθήσουν, καθώς και εάν σκοπεύει να επαναχρησιμοποιήσει τους ανεμομείκτες και για ποιο λόγο σταμάτησε η χρήση τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Προβλήματα στην καλλιέργεια λεμονιάς

Σε είδος πολυτελείας φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τα λεμόνια στην Ελλάδα. Ιδίως κατά τους θερινούς μήνες και έως τον Οκτώβριο, οπότε μειώνεται η ελληνική παραγωγή, οι τιμές αυξάνονται σημαντικά, καθώς τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες κοστίζουν ως και 3,30 ευρώ/κιλό.

Η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με το 2004, οπότε και προκλήθηκαν οι πρώτες μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια λόγω παγετού. Παρότι η καλλιέργεια εν μέρει ανέκαμψε, ο παγετός επέφερε νέα μεγάλη μείωση της παραγωγής το 2008. Έτσι, ενώ έφθανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004, σήμερα ανέρχεται το πολύ στους 40.000 τόνους. Κι αυτό ενώ η εσωτερική αγορά απορροφά 40.000-50.000 τόνους. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 4,5 εκατομμύρια λεμονιές, σε 100.000 στρέμματα, στην Πελοπόννησο αλλά και στα Χανιά, στην Άρτα και στη Χίο.

Από το 2004, έγιναν προσπάθειες για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και της ανασύστασης των κτημάτων, ωστόσο τα μέτρα στήριξης δεν ήταν επαρκή.

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις έγιναν αλλαγές χρήσης γης για την υλοποίηση έργων υποδομής στις μεταφορές κυρίως, με αποτέλεσμα τη μείωση στρεμμάτων καλλιεργειών λεμονιάς.

Επειδή το λεμόνι αποτελεί προϊόν ιδιαίτερης διατροφικής αξίας αλλά έχει και θεραπευτικές ιδιότητες

Επειδή δεν μπορεί να αποτελεί είδος πολυτελείας για τους πολίτες

Επειδή η απειλή του παγετού πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στην ανάπτυξη των καλλιεργειών λεμονιού

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα η πολιτεία προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς λεμονιών;

2. Προτίθεται να προβεί σε επιπλέον μέτρα στήριξής τους και ποια είναι αυτά;

3. Σκοπεύει η κυβέρνηση να επαναχρησιμοποιήσει τους ανεμομείκτες που εφάρμοζε παλαιότερα ο ΕΛΓΑ και που σήμερα έχουν ατονήσει ή εγκαταλειφθεί; Για ποιο λόγο σταμάτησε η χρήση τους;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας