Σε κοινή ερώτηση για τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Ιεράπετρας προχώρησαν οι βουλευτές Ηρακλείου και Λάρισας με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.
Σε κοινή ερώτηση για τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Ιεράπετρας προχώρησαν οι βουλευτές Ηρακλείου και Λάρισας με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.
Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, πέραν των δημοτών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Κρήτης εξυπηρετεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μεγάλο αριθμό εργατών γης αλλά και τουριστών κατά τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα ο ρόλος του στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών να ξεπερνά κατά πολύ αυτόν που επιφυλάσσεται για ένα απλό Περιφερειακό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας.
Παράλληλα, οι δομές και ο σχεδιασμός του Νοσοκομείου της πρωτεύουσας του Νομού Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο είναι τέτοιες, που δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των αυξημένων απαιτήσεων της συγκεκριμένης περιοχής σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Προβλήματα Νοσοκομείου Ιεράπετρας».
Προβληματική παρουσιάζεται ακόμη και η παροχή απλών υγειονομικών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας, λόγω της χρόνιας συσσώρευσης προβλημάτων του εκεί Νοσοκομείου και της άτυπης εγκατάλειψής του από την Πολιτεία.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Ιεράπετρας εξυπηρετεί, τόσο ως Κ.Υ., όσο και ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, όχι μόνο το Δήμο Ιεράπετρας, αλλά και τη νοτιοανατολική περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (Βιάννο, Γούδουρα κ.λ.π.), με σκοπό την κάλυψη υγειονομικών αναγκών, καθώς και την πρόληψη και τη θεραπεία μεγάλου αριθμού πολιτών, που δεν περιορίζονται μόνο στους δημότες των προαναφερθεισών περιοχών της Νοτιανατολικής Κρήτης.
Από το εν λόγω Νοσοκομείο εξυπηρετούνται χιλιάδες ανθρώπων που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα (κυρίως σε θερμοκήπια), αλλά και μεγάλος αριθμός επισκεπτών, που έρχονται ως τουρίστες στην περιοχή, η οποία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα.
Ωστόσο, κατά την τελευταία πενταετία οι ελλείψεις προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Ιεράπετρας έχουν οδηγήσει στην ουσιαστική υπολειτουργία ολόκληρης της μονάδας.
Δεδομένου ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να διατηρεί τέτοιες δομές, που έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά παραδείγματα κοινωνικής προσφοράς, όπως η υγειονομική διαχείριση μεταναστών και η εξαιρετική λειτουργική διασύνδεση με περιφερειακά ιατρεία και άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας.
Δεδομένου ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να διασφαλίσει την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων κι επισκεπτών των παραπάνω περιοχών, την ασφάλεια της εργασίας των εργαζομένων και την ισότητα πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική φροντίδα, με ουσιαστική πρόσβαση στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.).
Δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου λόγω των δυνατοτήτων του, δεν μπορεί να αναδιοργανωθεί σε κλίμακα τέτοια, που να επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών ολόκληρου του Νομού Λασιθίου και της Νοτιανατολικής Κρήτης γενικότερα, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Δεδομένου ότι τόσο το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και η 7η Υ.Πε. (Κρήτης), πρέπει να προβούν σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Ιεράπετρας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πόσες ημέρες λειτουργεί η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου – Κ.Υ. και τι έχει προβλεφθεί για την κάλυψη όλων των ημερών εφημερίας της κλινικής;
2. Υπάρχει πρόβλεψη για την επαναλειτουργία της γυναικολογικής κλινικής του Νοσοκομείου – Κ.Υ. μετά από 2 ανενεργά χρόνια;
3. Πόσες ημέρες το μήνα καλύπτονται παιδιατρικά περιστατικά και πότε και με ποιό τρόπο θα καλυφθεί από παιδίατρο όλο το μήνα το Νοσοκομείο – Κ.Υ.;
4. Πως γίνεται να εκτελούνται εφημερίες του Νοσοκομείου – Κ.Υ. χωρίς κάλυψη από εργαστηριακές κι ακτινολογικές εξετάσεις κατά τις βραδυνές ώρες και πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών - ασθενών που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν από το Νοσοκομείο – Κ.Υ. σε έκτακτες καταστάσεις;
5. Ποια πρόβλεψη έχει γίνει για την αντικατάσταση του υπό συνταξιοδότηση βοηθητικού προσωπικού όπως, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί και εργαστηριακό προσωπικό; Παρακαλώ να μου καταθέσετε τα υπάρχοντα σχέδια του οργανισμού του εν λόγω Νοσοκομείου – Κ.Υ.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας
15 Ιουνίου 2015