26 Ιανουαρίου, 2016

Προβλήματα εφαρμογής του ΕΦΚ στους οίνους

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για το θέμα των προβλημάτων εφαρμογής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους οίνους ο Χάρης Θεοχάρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, δήλωσε πως η απόφαση της Κυβέρνησης είναι κόντρα σε κάθε λογική, καθώς πλήττει έναν πολλά υποσχόμενο και δυναμικό κλάδο της ελληνικής γεωργίας και οικονομίας.

Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στην υπουργική απόφαση της 16ης Δεκεμβρίου 2015, με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία είσπραξης του φόρου, η οποία δημιούργησε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα, όπως η παράλογη απαίτηση της αυθημερόν καταβολής του ΕΦΚ και η είσπραξή του και για τα εξαγόμενα προϊόντα. Επισήμανε πως με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών κάποια από τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν, αλλά παρόλα αυτά υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως ο αγώνας δρόμου για τις επιχειρήσεις του κλάδου συνεχίζεται, καθώς μεταξύ άλλων ως τις 30.04.2016 πρέπει να εξασφαλίσουν την έκδοση άδειας φορολογικής αποθήκης και να διατηρούν την απαραίτητη ρευστότητα, προκειμένου να προκαταβάλλουν τον ΕΦΚ στις περιπτώσεις εξαγωγών σε χώρες της ΕΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού ρώτησε τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, αν προτίθεται να επικουρήσει τους μικρούς οινοπαραγωγούς και να τροποποιήσει άμεσα την υποχρέωση προκαταβολής του ΕΦΚ σε περίπτωση ενδοκοινοτικής διακίνησης και επιστροφής του στους οινοπαραγωγούς, που πρόκειται να υπαχθούν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης.

Συνεχίζοντας, ο Χάρης Θεοχάρης διερωτήθηκε αν η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την αναστάτωση, που έχει επέλθει στον κλάδο από την επιβολή ΕΦΚ και αν έχει συνυπολογίσει το κόστος του στην εθνική οικονομία. Θύμισε δε πως σε ένα αντίστοιχο θέμα, όπως αυτό του τσίπουρου, που η αντιμετώπιση ήταν παρόμοια, η Πολιτεία οδήγησε πολλούς παραγωγούς στη διάθεση χύμα προϊόντος παράνομα και «μαύρα».

Κλείνοντας, τόνισε πως η Κυβέρνηση αντί να δίνει κίνητρα σε μικρούς παραγωγούς να φτιάχνουν τυποποιημένα προϊόντα υψηλής αξίας στην αγορά, τους ωθεί στο «χύμα» και στο «μαύρο» και άρα στην απώλεια προστιθέμενης αξίας για την οικονομία. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατό το κράτος να αναγκάζει τον παραγωγό να επιλέξει μεταξύ της νομιμότητας και του να κάνει τη δουλειά του, κάνοντας αυτά τα δύο στοιχεία διαζευκτικά.

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως αυτό είναι ένα θέμα που πραγματικά απασχολεί το Υπουργείο και πως βρίσκεται σε επαφές με τους οινοπαραγωγούς για την εύρεση λύσης. Τόνισε πως δεν φταίει η απόφαση του Υπουργείου για το πρόβλημα, αλλά το είδος του φόρου που επιβλήθηκε. Ενώ αναφορικά με τις προτεινόμενες λύσεις, δήλωσε πως δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει για συγκεκριμένη ημερομηνία, ούτε για συγκεκριμένη λύση.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας