6 Οκτωβρίου, 2015

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς μέσα σε μια δυσκίνητη Ένωση με εμμονές και ιδεοληψίες»

Ομιλία Σπύρου Δανέλλη επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις προγραμματικές της «πρώτη φορά αριστεράς», οκτώ μήνες πριν.

Σαν να ζούμε ένα «déjà vu».

Όμως τίποτα δεν είναι το ίδιο μετά το «Καστελόριζο» του κ. Τσίπρα.

Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως η ζωή απέδειξε, ήρθε χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, χωρίς γνώσεις και αντίληψη της πραγματικότητας, με πολιτικό προσωπικό ανεπαρκές, αλλά με περίσσεια αλαζονείας και αυταρέσκειας.

Αυτό την έκανε αντικειμενικά και παρά τις προθέσεις της βεβαίως, αρωγό στην προσπάθεια υλοποίησης των καταστροφικών για εμάς σχεδίων του πολύ πιο έμπειρου και ικανού κ. Σόιμπλε.

Σχεδίων που μπορεί να αποτράπηκαν την ύστατη στιγμή, αλλά που παραμένουν ακόμη ζωντανά και απειλητικά.

Όλα σήμερα είναι δυσκολότερα και απαιτητικότερα.

Σε επτά μήνες χωρίς καν να κυβερνήσει «η πρώτη φορά αριστερά» πρόσθεσε πάνω από 30 δις χρέος στην καμπούρα του ελληνικού λαού.

Μια επιπλέον αυτοτελή κρίση, αυτή του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Ανυπολόγιστο κόστος στην πραγματική οικονομία, εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών και του κεφαλαιακού ελέγχου.

Καθώς και ένα τρίτο μνημόνιο, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά μετά τις ευρωεκλογές, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

«Με πήρες να μ’ επισκευάσεις, μα εσύ με ξεχαρβάλωσες» που θα έλεγε και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Υπάρχει όμως και μια ουσιαστική, ποιοτική διαφοροποίηση του τοπίου.

Η ήττα του Αντιμνημονίου.

Η προπαγάνδα του αντιμνημονιακού εθνολαϊκισμού, μετά την ανυπολόγιστη ζημιά που έκανε σε οικονομία και κοινωνία, κατέρρευσε.

Τέρμα οι γερμανοτσολιάδες, οι Κουίσλινγκ, η Τρόικα εσωτερικού από τη μια και οι ανυπότακτοι πατριώτες από την άλλη.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιλαμβάνεται πλέον πως ο μόνος δρόμος για να βρεθεί η χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και τις διεθνείς αγορές, να αποκτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, είναι αυτός που ακολούθησαν οι υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν στην περιπέτεια των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων.

Η εξασφάλιση δηλαδή συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για την υλοποίηση της δανειακής συμφωνίας που είχαν υπογράψει, και η προώθηση μεταρρυθμίσεων για την απομάκρυνση από τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην κρίση, που με τη σειρά της έφερε τα μνημόνια.

Και για όποιον αρνείται ακόμη να το καταλάβει, προοδευτικό και αριστερό σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, είναι ό,τι απαιτείται για ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα παράγει εθνικό πλούτο και στέρεες θέσεις εργασίας.

Ό,τι απαιτείται για τη δημιουργία ενός φιλικού για την υγιή επιχειρηματικότητα κλίματος, τη στήριξη της δημιουργικής Ελλάδας.

Φιλολαϊκή πολιτική σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συνιστούν οι μεγάλες τομές, οι δομικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεν υπήρξε πολιτική βούληση ποτέ μέχρι σήμερα.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές όμως σημαίνουν ρήξη με συντεχνίες και ομάδες συμφερόντων και επιρροής, με πελατειακές δομές και πολιτικές αντιπαροχής.

Σημαίνουν όμως παράλληλα κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία, ελάφρυνση και προστασία των αδυνάμων, αξιοκρατία, τήρηση της νομιμότητας και των κανόνων.

Κι εμείς όπως και η πολιτική μας ομάδα στην Ευρώπη λέμε πως το γαϊτανάκι της ύφεσης στραγγαλίζει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία.

Και προσπαθούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς μέσα σε μια δυσκίνητη Ένωση με εμμονές και ιδεοληψίες.

Μιλάτε για δήθεν ρήγματα που ανοίξατε στην Ένωση.

Αντιθέτως απομονώσατε τραγικά την χώρα από τους φύσει και θέσει συμμάχους της, επειδή αγνοούσατε πλήρως την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Έτσι ταυτίζατε Σόιμπλε με Γιουνκέρ και Ντράγκι μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια του (ΕΛΚ), παραβλέποντας πως οραματίζονται και επιδιώκουν εντελώς διαφορετική ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η συμμετοχή σας σε μια περιθωριακή, ευρωσκεπτικιστική πολιτική οικογένεια, την Ενωτική Αριστερά, σας στερούσε την επίγνωση των ενδοευρωπαικών αντιθέσεων και εξελίξεων.

Για αυτό εμείς βλέπουμε θετικά το φλερτ σας με τους ευρωσοσιαλιστές.

Η επαμφοτερίζουσα στάση που κρατάτε ως τώρα, κύριοι της κυβέρνησης, μεταξύ εφαρμογής και καταγγελίας του μνημονίου, που ο Πρωθυπουργός υπέγραψε, δεν προοιωνίζει τίποτα ελπιδοφόρο.

Τα προχθεσινά μηνύματα από Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη, σχετικά με την καθυστέρηση, λόγω των αχρείαστων εκλογών, υλοποίησης των προαπαιτουμένων δεσμεύσεών μας για την αποδέσμευση των πόρων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας στην ΕΚΤ τον προσεχή Δεκέμβριο, συντηρούν την αβεβαιότητα και την επισφάλεια.

Σε ό,τι αφορά εμάς, στο Ποτάμι, είχαμε δεσμευθεί πως θα εφαρμόσουμε ένα άλλο μοντέλο αντιπολίτευσης, μακριά από το διαχρονικά εφαρμοζόμενο «άσπρο – μαύρο», το «όχι σε όλα», το στείρο και καταστροφικό μοντέλο που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Ασκήσαμε δημιουργική αντιπολίτευση, παίρνοντας ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν.

Μας προσφέρατε τόσες ευκαιρίες, που θα ήταν σαν να κλέβαμε παγκάρι, αν δημαγωγικά τις αξιοποιούσαμε.

Αρνηθήκαμε τον λαϊκισμό.

Δεν μας δελέασε ο εύκολος ρόλος του κάλπικου «φίλου του λαού» που κρατήσατε για τον εαυτό σας, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η ειλικρίνεια, η σταθερότητα, η σωφροσύνη, ο ορθός λόγος δεν εκτιμήθηκε από εσάς και δεν αξιολογήθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Και ο ελληνικός λαός δικαιούται να σφάλλει, όπως με τόλμη και σοφία είχε πει κάποτε ο αείμνηστος Μπάμπης Δρακόπουλος, Γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού, ειδικότερα σήμερα, μέσα στην σύγχυση, την οργή, την ανασφάλεια, τη συντήρηση της άκριτης ελπίδας.

Εσείς όμως, όχι μόνο δεν εκτιμήσατε τη στάση μας, στις τραγικές στιγμές που, ω! του θαύματος, ο κ. Τσίπρας αντιλήφθηκε πως μας περιμένει εμφύλιος, την ιστορική ευθύνη του οποίου θα είχε, αλλά στρεψόδικα, υποκριτικά και σε πλήρη παραλογισμό ξεφορτώσατε σε εμάς, Το Ποτάμι, την επώδυνη συμφωνία που υπογράψατε, μετά την καταστροφική σας μη – διαπραγμάτευση, που είχατε αναθέσει στον ανεκδιήγητο, που σήμερα σας κατηγορεί για μειωμένο καταλογισμό, κ. Πρωθυπουργέ, την στιγμή των κρίσιμων αποφάσεών σας.

Και εχθές επιμείνατε με τρόπο ανήθικο και ανιστόρητο.

Εμείς σας λέγαμε «θα στηρίξουμε την συμφωνία που θα φέρει ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός της χώρας».

Λέγαμε «όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα και επωφελέστερα.

Δεν συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση, ούτε ενημερωνόμασταν για αυτή.

Και όταν κυβέρνηση και λοιπή αντιπολίτευση συναγωνίζονταν στην γελοιότητα των κόκκινων γραμμών, επιμέναμε πως μια είναι η κόκκινη γραμμή: να μην διακινδυνευτεί η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή στην Ε.Ε.

Θα κλείσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως ακριβώς πριν οκτώ μήνες, από το ίδιο βήμα, στην αντίστοιχη συνεδρίαση, έκλεισα την ομιλία μου: «Κυρίες και Κύριοι της κυβέρνησης, το Ποτάμι θα είναι δίπλα σας αν επιχειρήσετε τις μεγάλες αλλαγές που δεν έγιναν γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση να γίνουν.

Τις μεταρρυθμίσεις που θα μας κάνουν επιτέλους ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.

Μην ξεχνάτε ότι η φορολογική πειθαρχία αποτελεί τον καλύτερο φίλο του κράτους πρόνοιας.

Τολμήστε τη σύγκρουση με κάθε είδους συμφέροντα, από τα τρωκτικά των κρατικών προμηθειών ως τους καταληψίες του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων, με τρόπο ευθύ και διάφανο, όχι κάλπικο, για να συντηρείτε συνθήκες ομηρίας.

Κι εμείς, Το Ποτάμι, θα είμαστε εκεί μαζί σας».

Δείτε βίντεο της ομιλίας: