17 Αυγούστου, 2016

Προσχήματα από την Αγκυρα

Η ελαστικότητα του όρου «εργασίες αναστήλωσης» αφήνει την Τουρκία ελεύθερη να παρατείνει τις εργασίες στο μνημείο επ’ αόριστον για να τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για την προώθηση δικών της επιδιώξεων. Η άμεση γειτνίαση και η αναπόφευκτη αλληλεπίδραση πρέπει να μας έχουν συνηθίσει στην παγιωμένη αυτή τακτική της αμοιβαιότητας. Η Αγκυρα δεν αφήνει ευκαιρία να μην προβάλλει την αμοιβαιότητα σε κάθε θέμα των διμερών της σχέσεων, σε κάθε στάδιό τους.

Το πρόσχημα των εργασιών, που επικαλείται η Αγκυρα, έχει σαθρή βάση. Θα μπορούσε να τις είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα και, ακόμα πιο νωρίς, να τις είχε ανακοινώσει. Ομως, στο πλαίσιο μιας ανατολίτικης τακτικής, λίγες μέρες πριν από τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, ανακοινώθηκε το ενδιαφέρον των τουρκικών Αρχών για την ασφάλεια του μνημείου και των επισκεπτών του.

Θα ήταν αφέλεια να θεωρηθεί ότι αυτή η μηχανή αμοιβαιότητας και δευτεροβάθμιων σκέψεων έχασε από τον ορίζοντά της τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά και τη θυμήθηκε στην ύστατη στιγμή. Ηξερε ότι πολλοί στην Ελλάδα θα διαμαρτύρονταν. Και το διαπίστωσε. Ας είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι με πρώτη ευκαιρία θα απαντήσει πως το «άνοιγμά» της έγινε από την καλή προαίρεση της Αγκυρας. Για να συμπληρώσει ότι, σε αντίθεση με τη μεγάθυμη Τουρκία, η Ελλάδα κωλυσιεργεί τόσο με το θέμα του Τεμένους στην Αθήνα όσο και με μια σειρά θεμάτων τα οποία θέτει συστηματικά η Αγκυρα σε σχέση με τη Μουσουλμανική μειονότητα της Ελληνικής Θράκης. Ξεχνώντας, βέβαια, τις δικές της παλινδρομήσεις για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που, σε ομηρεία από το 1971, παραμένει αδικαιολόγητα κλειστή χρησιμεύοντας ως μοχλός της πολιτικής της.

Από την πλευρά μας, εύλογο είναι να ενοχλούμαστε από το απαρχαιωμένο αυτό παζάρι που εννοεί να συνεχίζει η «σύγχρονη» Τουρκία. Καλό, όμως, είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές και να βλέπουμε τα πράγματα χωρίς συναισθηματισμούς. Και, επιτέλους, να αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε μια σταθερή πολιτική γραμμή τόσο γι΄αυτό όσο και για πολλά θέματα που αφορούν τις σχέσεις μας με την ιδιόμορφη αυτή χώρα, με διακομματικό προγραμματισμό και, κυρίως, με συναίνεση. Μια εύηχη λέξη της οποίας γνωρίζουμε την έννοια αλλά αγνοούμε τον τρόπο εφαρμογής.

Πηγή: Έθνος

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ και υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ποτάμι

Σχετικά