17 Μαρτίου, 2017

«Πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας να μιλάνε σωστά την ελληνική γλώσσα»

Ομιλία στη συνεδρίαση της επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» ήταν το θέμα της ημερησίας διάταξης της συνεδρίασης της 16ης Μαρτίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. Στη συνεδρίαση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης καθώς και ο Ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Philippe Mogentale.

Ο βουλευτής Β’ Αθηνών με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και μέλος της επιτροπής Γρηγόρης Ψαριανός, στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην διδασκαλία τόσο των νέων όσο και των αρχαίων ελληνικών - τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι «νεκρή γλώσσα» πράγμα που έχει ειπωθεί και από βουλευτές ακόμη και από Υπουργό! - η οποία σήμερα γίνεται με προχειρότητα και χειρότερα από ό,τι πενήντα χρόνια πριν:
«Είναι πάρα πολύ συγκινητικό το ότι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και θα ήταν πολύ πιο συγκινητικό αν κάθε μέρα γιορτάζαμε την Πανελλήνια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και να διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά και τα νέα ελληνικά όπως θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία, για να μη φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε σήμερα μεταξύ μας και να λέμε αρλούμπες. Μιλάνε πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές και δημόσιοι λειτουργοί και λένε «κατά παράβαση της δέοντος νομοθεσίας», «άρχισε η περισυνέλλεξη των εσπεριδοειδών», «τρεισήμισι χρόνια» και «τριάμισι μήνες». Δηλαδή, αν βγάλουμε το μισό, είναι τρία οι μήνες και τρεις τα χρόνια. Πρέπει να μάθουμε να μιλάμε και να διδάξουμε τα παιδιά μας να μιλάνε την ελληνική γλώσσα σωστά.

Δυστυχώς, ο φίλος από την Γαλλία δεν καταλαβαίνει αυτό που λέω και πώς εκφέρεται η ελληνική γλώσσα, η οποία διδάσκεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου πολύ καλύτερα από ό,τι στην Ελλάδα. Έχουμε φτάσει στο 2017 μετά από δεκαετίες εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και εκπαιδευτικών καινοτόμων, ρηξικέλευθων και ριζοσπαστικών εκπαιδευτικών συστημάτων και δεν έχουμε καταφέρει να διδάσκονται τα παιδιά μας την ελληνική γλώσσα όπως έπρεπε να διδάσκεται και καλύτερα από ό,τι διδασκόταν πριν από 50 χρόνια και όχι χειρότερα από ό,τι διδάσκονταν στα σχολεία μας ή στα σχολεία των γονιών μας όπου οι συνθήκες ήταν πολύ χειρότερες.
Θα αισθανόμουν ευτυχής αν η κόρη μου, που πηγαίνει στη β΄ λυκείου και ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις του χρόνου στο πανεπιστήμιο, ήξερε και αυτή και οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές της να μιλάνε ελληνικά, να γράφουν σωστά τις λέξεις, να ξέρουν την ορθογραφία και τις ρίζες των λέξεων, την ετυμολογία των λέξεων και να μπορούν να εκφέρουν τις λέξεις κανονικά και όχι με έναν τρόπο τσαπατσούλικο, όπως τους έχουμε μάθει να το κάνουν.

Θα ήμουν ευτυχής αν θεσπίζαμε την Πανελλήνια Γιορτή Ελληνικής Γλώσσας κάθε μέρα για να μην ακούμε υπουργούς, βουλευτές και πρωθυπουργούς να λένε διάφορα πράγματα που δεν θέλω να χαρακτηρίσω ως εκφορά της ελληνικής γλώσσας και βουλευτές και Υπουργό, της Αριστεράς μάλιστα και της προόδου, να λένε ότι δεν είναι απαραίτητη η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και να γίνεται συνοπτικά με έναν τρόπο ξεπετάγματος της διδασκαλίας τους, γιατί τα αρχαία ελληνικά είναι μια νεκρή γλώσσα!»

* Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι βουλευτής Β' Αθηνών.

Σχετικά