5 Μαρτίου, 2018

Πραγματική αλληλεγγύη με τον Ευρωπαίο πολίτη

Εκδήλωση για την πολιτική προστασία στα ελληνικά νησιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Μ Κύρκος ανέφερε στην ομιλία του: «Το σημαντικότερο σημείο της πρότασης του προγράμματος rescEU είναι ότι τα κράτη-μέλη θα κληθούν να κοινοποιούν τις εθνικές τους στρατηγικές πρόληψης και ετοιμότητας, προκειμένου να εντοπίζουν συλλογικά και να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενα κενά. Επίσης εξορθολογίζονται και απλοποιούνται οι διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη σωστικής βοήθειας.

Αυτή λοιπόν είναι η κατεύθυνση της αλληλεγγύης που απαιτούμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Απαραίτητη η διάθεση κονδυλίων με τους μηχανισμούς του ταμείου αλληλεγγύης καθώς και άλλους, αλλά αυτό που πρέπει να εξασφαλίζουμε είναι η πραγματική αλληλεγγύη με τον Ευρωπαίο πολίτη, ανεξάρτητα από τις δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις των εθνικών μηχανισμών. Εξασφάλιση της αλληλεγγύης με αξιολόγηση και διόρθωση των δήθεν ολοκληρωμένων και φιλόδοξων εθνικών σχεδίων που τις περισσότερες φορές πνίγονται στα νερά των πλημμυρών που καλούνται να αντιμετωπίσουν.»

H εκδήλωση με θέμα την "Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης των Καταστροφών" διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο και τον Σύλλογο Ελλήνων Υπαλλήλων Διεθνών Οργανισμών, με την παρουσία του Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Χρήστου Στυλιανίδη και ομιλητές την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάννα Καλογήρου, τον Δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη, τον Δήμαρχο Λειψών Φώτη Μάγγο, τον Δήμαρχο Σκύρου Μίλτο Χατζηγιαννάκη και τον Καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης που έκλεισε την εκδήλωση με τη φράση «η χώρα μπορεί να μην σοβαρεύει, οι αυτοδιοικητικοί όμως σοβαρεύουν!».

Ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης παρουσίασε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα rescEU για ενίσχυση του συλλογικού συστήματος πολιτικής προστασίας με αρχικό εξασφαλισμένο προϋπολογισμό 280 εκατομμυρίων Ευρώ και με στόχο την πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

Η κα. Καλογήρου αναφέρθηκε στα δεδομένα που συγκροτούν την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην εμπειρία από τις φυσικές καταστροφές με τις οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε «βρισκόμαστε σε αναμέτρηση». Η περιφερειάρχης σημείωσε ότι η νησιωτικότητα καθιστά ιδιαίτερη τη διαχείριση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας και έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το 2017 δαπάνησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών Πολιτικής Προστασίας (πυρκαγιές, σεισμός, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις).

Ο Δήμαρχος Κυθήρων σημείωσε ζητήματα πολιτικής προστασίας σε νησιά όπως αυτά έγιναν αντιληπτά κατά την πρόσφατη μεγάλη φωτιά στο νησί και πρότεινε στον αρμόδιο Επίτροπο την παρέμβαση της ΕΕ στο θέμα της γραφειοκρατίας καθώς λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών του ελληνικού Κράτους στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων η από το 2016 ενταγμένη στο ΕΣΠΑ προμήθεια 35 νέων οχημάτων δασοπυρόσβεσης για την Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση το 2019, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν αρκεί η χρηματοδοτική παρέμβαση της ΕΕ για την επίλυση προβλημάτων, αλλά πρέπει να γίνει πολύ πιο ευέλικτη η ελληνική γραφειοκρατία προκειμένου να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις.

Ο Δήμαρχος Λειψών επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν ειδικές πολιτικές για τα μικρά νησιά τα οποία λόγω του συγκοινωνιακού τους αποκλεισμού συσσωρεύουν τεράστιο όγκο προβλημάτων, η λύση των οποίων είναι αλληλένδετη, ενώ η μη λύση λειτουργεί πολλαπλάσια επιβαρυντικά στις συνθήκες διαβίωσης των ακριτών. Σε περιπτώσεις δε φυσικών καταστροφών τα εμπόδια που υπάρχουν με τον επιπρόσθετο λόγο του επείγοντος, αυξάνουν τον κίνδυνο για περισσότερες απώλειες πάσης φύσεως.

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Σκύρου ανέπτυξε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της θητείας του στον Δήμο Σκύρου λόγω φυσικών καταστροφών (σεισμοί,κατολισθήσεις,πυρκαγιές,πλημμύρες), τονίζοντας έτσι την αναγκαιότητα εξεύρεσης πόρων ώστε να σχεδιαστούν μέτρα πρόληψής τους-όπου είναι δυνατόν- αλλά και αντιμετώπισής τους.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης: