27 Φεβρουαρίου, 2018

Η μέτρηση των αφίξεων απλώς καλύπτει την απουσία πολιτικής τουρισμού

Εκδήλωση για τον ελληνικό τουρισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Μίλτος Κύρκος ανέφερε στην ομιλία του: «Οι δράσεις για τον τουρισμό δεν είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, ωστόσο η ολοκληρωμένη προσέγγιση της τουριστικής ανάπτυξης προϋποθέτει την οργανική διασύνδεση του τουρισμού με τους άλλους αναπτυξιακούς τομείς: το περιβάλλον, τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και εκεί έχουμε λόγο, π.χ. οι παρεμβάσεις μας στις πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας, όπως η Uber και η Airbnb σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που μπορούν να απολαμβάνουν έναντι των παραδοσιακών εταιρειών που δεσμεύονται από αυστηρότερους νομικούς κανονισμούς.

Δεν έχουμε ανάγκη από θριαμβευτικές ανακοινώσεις για νέα ρεκόρ ετήσιας αύξησης αφίξεων που αποκρύπτουν μειώσεις των κατά κεφαλήν εξόδων, αλλά από πολιτική προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού με ενδυνάμωση των εναλλακτικών μορφών, της αυξανόμενης διάρκειας, της σύνδεσης με την αγροτική οικονομία, με την ελληνική – μεσογειακή διατροφή, με τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας. Αυτό αποτελεί και την ευρωπαϊκή επιταγή.»

Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που φιλοξένησαν οι ευρωβουλευτές και μέλη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού Μίλτος Κύρκος και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του επικεφαλής εκπρόσωπου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και του Επίτροπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο κ. Ηλίας Κικίλιας, Γενικό Διευθυντή Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, η κ. Ιωάννα Δρέττα, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρίας «Marketing Greece», και ο κ. Ξενοφώντας Πετρόπουλος, Διευθυντή Επικοινωνίας ΣΕΤΕ.

Η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του τουρισμού για την κοινωνικοοικονομική ολοκλήρωση των νησιωτικών, παράκτιων και ορεινών περιοχών ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τα εμπόδια στη χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό. Σχολίασε το ζήτημα της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού και έκλεισε με μία αναφορά στα προσφυγικά-μεταναστευτικά ρεύματα των τελευταίων ετών που έπληξαν το τουριστικό προϊόν κορυφαίων ελληνικών προορισμών.

Ο κ. Γιάννης Ρέτσος μίλησε για εθνική προσπάθεια που επιχειρείται από τον ΣΕΤΕ και έκανε εκτενή αναφορά στις επιτυχίες αλλά και στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, που λειτούργησε σαν ομπρέλα προστασίας για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της κρίσης με σημαντική συμβολή στην απασχόληση και στο εν γένει κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο, επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές η αξία του τουρισμού για το μέλλον της Ελλάδας, η ανάγκη για εξωστρέφεια και περισσότερες συνέργειες καθώς και ο σημαντικός ρόλος του ΣΕΤΕ, που συνεχίζει να στηρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη συλλογικότητα.

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, κ. Ηλίας Κικίλιας, αφού παρουσίασε το έργο του ΙΝΣΕΤΕ, ανέφερε ότι το Ινστιτούτο συμβάλλει πλέον αποτελεσματικά με σημαντικό αποτύπωμα στην τεκμηρίωση της σημασίας του ελληνικού τουρισμού, στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας, στην ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ανθρώπινων πόρων του τομέα, καθώς και στην υποστήριξη της βελτίωσης της ποιότητας.

Με μία αναλυτική προβολή η κ. Ιωάννα Δρέττα παρουσίασε το έργο και τις συνέργειες της «Marketing Greece» που προάγουν τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρακολουθήστε το βίντεο της εκδήλωσης:

IMG_7575

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής