Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Ερώτηση για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, που παρουσιάζονται στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, κατέθεσε ο βουλευτής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου.
Σύμφωνα και με επιστολές των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ελληνικών σχολείων της Γερμανίας, αναδεικνύει τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε πολλά από τα εν λόγω σχολεία, εξαιτίας της μεγάλης υποστελέχωσής τους σε διδακτικό προσωπικό, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην ιδιαίτερη περίπτωση των σχολείων της Βαυαρίας, η χρηματοδότηση των οποίων από το γερμανικό κρατίδιο τίθεται εν αμφιβόλω.
Ο βουλευτής του Ποταμιού ρωτά τον κ. Γαβρόγλου, πόσα ακριβώς είναι τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο, ώστε να καλυφθούν άμεσα έστω και αργά τα κενά αυτά. Επιπλέον, θέτει το ερώτημα, γιατί φέτος καθυστέρησαν οι παρατάσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό και με ποιους τρόπους το Υπουργείο θα διασφαλίσει τη μη επανάληψη αντίστοιχων φαινομένων την επόμενη χρονιά. Τέλος, ζητάει διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του ν.4415/2016 για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και τους χρόνους έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Χωρίς εκπαιδευτικούς τα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας
Ελλείψεις εκπαιδευτικών παρουσιάζονται σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται σχετικές επιστολές συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και μαθητών των εν λόγω σχολείων προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχουν σε εννέα πόλεις της Γερμανίας (Κολωνία, Ντόρτμουντ, Ντύσσελντορφ, Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Νυρεμβέργη, Μόναχο, Αννόβερο και Μπίλεφελντ) σημαντικά κενά εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα τα σχολεία να υπολειτουργούν. Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις σχολείων και προξενείων, εάν δεν καλυφθούν έγκαιρα τα κενά των σχολείων.
Ιδιαίτερη περίπτωση μεταξύ των Ελληνικών σχολείων της Γερμανίας αποτελούν αυτά του κρατιδίου της Βαυαρίας, καθώς η κυβέρνηση της Βαυαρίας καλύπτει το 70% του λειτουργικού κόστους των σχολείων και το 100% των αμοιβών των διδασκόντων τους. Αν δεν καλυφθούν τα κενά έως τις 13 Οκτωβρίου, η βαυαρική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα περικόψει κατά το αντίστοιχο ποσό την επιχορήγηση των ελληνικών σχολείων, ενώ παράλληλα υπονομεύεται και η προσπάθεια από ελληνικής πλευράς για ανέγερση, με βαυαρική χρηματοδότηση, ιδιόκτητου Ελληνικού σχολείου στο Μόναχο.
Το Υπουργείο Παιδείας, έως τώρα, εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου (29/09/2017), σύμφωνα με το οποίο «Παρά τον έγκαιρο σχεδιασμό, σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας υπήρξε σημαντικός αριθμός ενστάσεων εκπαιδευτικών έναντι συναδέλφων τους στα Διοικητικά Δικαστήρια της Ελλάδος. Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν κενά σε θέσεις διδακτικού προσωπικού κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων, τα οποία θα καλυφθούν με το πέρας της διαδικασίας που προβλέπεται σε περιπτώσεις ενστάσεων, δηλαδή το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου.».
Ωστόσο, φέτος, για πρώτη φορά - μετά την ψήφιση του ν.4415/2016 για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό - οι παρατάσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο και όχι όπως συνήθως τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ικανός χρόνος εξέτασης ενδεχόμενων προσφυγών. Αν και οι διαδικασίες για την απόσπαση εκπαιδευτικών στο εξωτερικό άλλαξαν με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, φαίνεται να έχει υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του νέου νόμου.
Κατόπιν των ανωτέρω, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Ελληνικών σχολείων στη Γερμανία, αλλά και για τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του ν.4415/2016 για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Σχετικά με τα Ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη κενών θέσεων εκπαιδευτικών σε αυτά; Πόσα κενά υπάρχουν ανά σχολείο και πόσα σχολεία λειτουργούν χωρίς κενά;
2) Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να καλυφθούν τα κενά στα Ελληνικά σχολεία στη Γερμανία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου;
3) Γιατί φέτος οι παρατάσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο και όχι όπως συνήθως τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ικανός χρόνος εξέτασης ενδεχόμενων προσφυγών;
4) Με ποιους τρόπους το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα διασφαλίσει τη μη επανάληψη αντίστοιχων φαινομένων την επόμενη χρονιά;
5) Σχετικά με τον ν.4415/2016 για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, πόσες υπουργικές αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή του έχουν εκδοθεί; Πόσες εκκρεμούν και πότε προβλέπεται αυτές να εκδοθούν;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής