ΔΤ μετά την ομιλία του Γιώργου Αμυρά επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
«Κόψτε 168 εκατομμύρια ευρώ από τα 600 που πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες στη ΔΕΗ κάθε χρόνο για τις συντάξεις και ιδού το ισόποσο μέτρο για να καταργηθεί ο φόρος 23% στα φροντιστήρια, τα κέντρα ξένων γλωσσών και τις σχολές μουσικής και χορού. Όλα αυτά βέβαια θέλουν θάρρος, πολιτική πυγμή και όραμα, κάτι που δεν είδαμε να υπάρχει σε αυτή την κυβέρνηση» είπε ο βουλευτής Β ‘Αθηνών με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς στην ομιλία του στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Στην ομιλία του ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα: Γραφειοκρατία, Περιβάλλον και Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Ειδικότερα είπε ότι «ο ελληνικός λαός θα πληρώσει 13,3 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον γιατί η ΕΡΓΟΣΕ αρνείται να δεχθεί έγγραφα χωρίς σφραγίδα. Προφανώς, την πάταξη της γραφειοκρατίας την πάτησε το τρένο».
Σχετικά με το περιβάλλον και την σχεδιαζόμενη κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας “Πτολεμαΐδα 5” ο κ. Αμυράς επικαλέστηκε μελέτη της WWF σύμφωνα με την οποία με 40% λιγότερο κόστος επιτυγχάνεται η ίδια παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Τέλος, ο κ. Αμυράς κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση για το Σύμφωνο Συμβίωσης αλλά και την πολιτική ένωση (Γάμο) ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια προχωρώντας ένα βήμα μπροστά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων».
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Για αρχή βεβαίως και εγώ θα ευχηθώ μια καλή κοινοβουλευτική θητεία προς όφελος των πολλών και ιδιαίτερα των φτωχότερων ανθρώπων και των νέων. Θα ευχηθώ βεβαίως καλή επιτυχία και στην κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι κρατάω πολύ μικρό καλάθι. Γιατί; Γιατί τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης τα ζήσαμε τους προηγούμενους οχτώ μήνες.
Ο μεν συνταξιούχος περίμενε τη 13η σύνταξη, ο μεν άνεργος περίμενε 300.000 νέες θέσεις εργασίας που δεν ήρθαν ποτέ, ο εργαζόμενος περίμενε κατώτατο μισθό 751 ευρώ, ο επιχειρηματίας περίμενε χαμηλότερη φορολόγηση και ο καθένας απ’ αυτούς και όλοι μαζί πήραν το τρίτο μνημόνιο που είναι και το χειρότερο, το μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου. Επομένως, όταν λέω κρατάω μικρό καλάθι νομίζω κανείς δε μπορεί να μ’ αδικήσει.
Εμείς στο Ποτάμι είμαστε πρακτικοί άνθρωποι. Έχουμε το βλέμμα στο μέλλον, μας ενδιαφέρουν οι λύσεις γι’ αυτό θέλω ν’ ασχοληθώ με τρία επιμέρους ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής για τα οποία δεν έγινε κουβέντα ή έγινε ξώφαλτσα.
Πρώτον: Γραφειοκρατία. Την ίδια ώρα που χθες ο Πρωθυπουργός εντελώς απ’ έξω απ’ έξω αναφερόταν στον πόλεμο που υποτίθεται θα έκανε αυτή η κυβέρνηση κατά της γραφειοκρατίας, μαθαίναμε πόσο κοστίζει στους Έλληνες φορολογούμενους μια σφραγίδα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κοστίζει λοιπόν και αναφέρομαι στην ΕΡΓΟΣΕ τη θυγατρική του ΟΣΕ 13,3 εκατομμύρια ευρώ. Μια σφραγίδα. Και εξηγούμαι: Η ΕΡΓΟΣΕ κατασκευάζει μια σιδηροδρομική γραμμή που θα ενώνει τον Ψαθόπυργο με το Ρίο, νομό Αχαΐας. Παραθαλάσσια διαδρομή, ωραία διαδρομή. 8,5 χιλιόμετρα η σιδηροδρομική γραμμή. Δύο ήταν οι εταιρείες που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Μία ελληνική και μία ξένη. Η ξένη ιταλική. Η ελληνική εταιρεία έδωσε προσφορά για 100 εκατομμύρια ευρώ. Η ξένη εταιρεία έδωσε προσφορά για 86 εκατομμύρια 700 χιλιάδες ευρώ. Τελικά προτιμήθηκε η ελληνική εταιρεία παρά το γεγονός ότι ήταν ακριβότερη η προσφορά της κατά 13,3 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί; Απερρίφθη η ξένη εταιρεία γιατί η ασφαλιστική ενημερότητα που προσκόμισε δεν είχε σφραγίδα. Έλα όμως που στην Ιταλία δεν έχουν σφραγίδες. Το ιταλικό κράτος ζει στον 21ο αιώνα όχι στο 19ο όπως εδώ. Και απερρίφθη. Εννοείται ότι αυτοί θα πάνε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και κατά πάσα πιθανότητα θα δικαιωθούν.
Η ΕΡΓΟΣΕ όμως, μέτοχοι της οποίας είμαστε όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες κατά 100% αρνείται να δεχθεί ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένα κράτος που δεν είναι εγκλωβισμένο στις σφραγίδες. Η Αλβανία επίσης , η γειτονική μας Αλβανία, έχει καταργήσει τις σφραγίδες σε μεγάλο μέρος των συναλλαγών της. Άρα τα μεγάλα λόγια για τη γραφειοκρατία και την πάταξή της τα πάτησε το τρένο στην προκειμένη περίπτωση.
Δεύτερος τομέας για τον οποίο ήθελα να κάνω μια αναφορά: Είναι το περιβάλλον. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν ακούσαμε σχεδόν τίποτα για το περιβάλλον. Η υπεραξία αυτού του κομματιού της γης είναι ο φυσικός πλούτος, το περιβάλλον και το πολιτισμικό βεβαίως που έρχεται και κλειδώνει στο γεωφυσικό και βεβαίως στον πλούτο των ανθρώπων. Εδώ τι έχουμε; Πρώτα απ’ όλα έχουμε την πολιτική εξαφάνιση του υπουργείου περιβάλλοντος. Ήταν εδώ ο κύριος Τσιρώνης, έφυγε. Ποιο είναι το όραμα σας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ); Δεν μας έχετε πει τίποτα. Επτά μήνες και από την προηγούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία και περίοδο, διαρκώς ζητώ να μάθω για το πώς έβλεπε και βλέπει η παρούσα κυβέρνηση-συγκυβέρνηση το ζήτημα της αξιοποίησης του αέρα, της θάλασσας της γεωθερμίας, του ήλιου και δεν έχω πάρει καμία απάντηση ή τουλάχιστον καμία σοβαρή απάντηση. Υπάρχουν πολλά θέματα. Θα έπρεπε επιτέλους να μας πείτε τι θα κάνετε με τη νέα λιγνιτική μονάδα, την ‘’Πτολεμαΐδα 5’’ η οποία είναι σύνθετη. Ναι μεν υπάρχει το ορυκτό μας καύσιμο που είναι ο λιγνίτης, κακής ποιότητας βέβαια και μ’ ένα χρόνο σύντομο, διότι βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δε θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε γιατί είναι χαμηλής ποιότητας και έρχεται και η μελέτη της WWF που λέει ότι με 40% λιγότερο κόστος απ’ αυτό που θα απαιτηθεί για να φτιάξουμε την ‘’Πτολεμαΐδα 5’’, μπορούμε να έχουμε την ίδια παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ. Τίποτα και γι’ αυτό. Δεν ακούσαμε επίσης σχετικά με το περιβάλλον καμία θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την Παγκόσμια διάσκεψη που θα γίνει το Δεκεμβρίου στο Παρίσι για το κλίμα. Δεν πρέπει να έχουμε θέσεις; Εφτά μήνες τώρα πυροβολώ σε εισαγωγικά το υπουργείο περιβάλλοντος και τους συναρμόδιους φορείς για να μάθω, με ποιες θέσεις θα κατέβουμε στην παγκόσμια διάσκεψη; Και κανείς δε μου λέει τίποτα.
Επίσης στο τέλος της χρονιάς, σε 2,5 μήνες από τώρα λήγει η παράταση ζωής των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας που είναι οι πυρήνες βιοποικιλότητας. Κι εκεί η απόλυτη σιγή. Τι θα γίνει με τους δασικούς χάρτες; Τι θα γίνει με το γεφύρι της Άρτας στο κτηματολόγιο; Τι θα γίνει με την αυθαίρετη δόμηση; Κύριε Πρόεδρε ένα λεπτάκι ,ούτως ή άλλως είναι δώδεκα η ώρα και τελειώνουμε. Αυτά όλα συνδέονται άρρηκτα με την οικονομία , με την ανάπτυξη αυτής της χώρας και πρέπει να τα βλέπουμε μακροπρόθεσμα και όχι ευκαιριακά και συγκυριακά. Τίποτα δε μάθαμε απ’ τις προγραμματικές διακηρύξεις της κυβέρνησης.
Τρίτος τομέας στον οποίο ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά είναι τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Τι θα γίνει με το Σύμφωνο Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών; Κάτι είπε ο υπουργός, νωρίτερα, Δικαιοσύνης αλλά τα είχαμε ξανακούσει στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και θητεία της κυβέρνησης αλλά δεν έγινε τίποτα. Μη σας το πάω ακόμα περισσότερο, τι θα γίνει με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την πολιτική ένωση; Αλλά βεβαίως με συγκυβερνήτες τους ΑΝΕΛ και με την πίεση της εκκλησίας τα βλέπω κι αυτά να πηγαίνουν στις καλένδες.
Ακόμα και η συντηρητική Αμερική αναγνώρισε, μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου τους, τη δυνατότητα και το δικαίωμα δύο ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου να μπορούν να παντρεύονται. Εμείς πόσο πίσω θα μείνουμε πια; Είστε προοδευτική κυβέρνηση ή δεν είστε; Τι περιμένετε; Αυτά δεν κοστίζουν αλλά αξίζουν. Απελευθερώνουν κοινωνικές δυνάμεις, απελευθερώνουν ενέργεια στον κόσμο για να πάμε πιο μπροστά αυτή τη χώρα.
Τέλος, όταν ακούω γι’ αυτά τα ισοδύναμα. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε δεν υπάρχουν ισοδύναμα είναι ισόποσα καθώς βάσει της οικονομικής θεωρίας κάθε οικονομικό μέτρο έχει τη δική του δυναμική ,το οποίο δε μπορεί να συγκριθεί ή να ταυτιστεί με τη δύναμη άλλων οικονομικών μέτρων. Μιλάμε για ισόποσα. Ψάχνουμε 168 εκατομμύρια ευρώ για να γλιτώσουν οι γονείς, οι λαϊκές οικογένειες ,οι φτωχές οικογένειες το κόστος το αυξημένο κατά 23% για τα φροντιστήρια, για τα κέντρα ξένων γλωσσών, για τις σχολές μουσικής και χορού. Αυτά τα 168 εκατομμύρια εγώ μπορώ να σας πω αν θέλετε από πού θα τα βρείτε. Να κόψετε από τα 600 εκατομμύρια που δίνουμε ως κράτος όλοι οι φορολογούμενοι στη ΔΕΗ για τις συντάξεις, κόψτε τα 168 από τα 600 εκατομμύρια και να αμέσως πως βρέθηκε το ισόποσο. Αλλά αυτά θέλουν θάρρος, θέλουν πολιτική πυγμή, θέλουν ένα όραμα το οποίο δυστυχώς από τις προγραμματικές δηλώσεις σας δεν είδα να υπάρχει.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
οι καλές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να γίνουν σ’ αυτή τη χώρα χρειάζονται κοινωνική ηρεμία ,πολιτική συνεργασία και συναίνεση. Πρέπει να την επιδιώξετε. Τίποτα δεν θα έρθει μόνο του και ουρανοκατέβατο. Θέλει δουλειά να κάνετε εκεί. Και επειδή ο κόσμος δεν θα βουβαθεί, όταν αρχίσει να νιώθει στο πετσί του τα μέτρα, το βάρος των μνημονίων τότε εκεί θα χρειαστείτε όλο το μπόι που έχετε για να τα βγάλετε πέρα. Αλλά μόνοι σας δεν θα τα καταφέρετε. Εμείς στο Ποτάμι θα ακολουθήσουμε το δρόμο της δημιουργικής αντιπολίτευσης όπως κάναμε και τους προηγούμενους εφτά μήνες. Ωστόσο, ψήφο εμπιστοσύνης δεν σας δίνουμε γιατί πολύ απλά δεν σας εμπιστευόμαστε! Ευχαριστώ πολύ.
Δείτε βίντεο της ομιλίας: