Στο ποσοστό του 22,4% εκφράζεται η αναλογία των κλειστών επαγγελματικών στεγών προς το σύνολο τους στο εμπορικό κέντρο της Πάτρας, επισημαίνει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.
Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα αναπτυξιακό νόμο ορίζεται ότι η Δυτική Ελλάδα θα δεχτεί ενίσχυση 25%, μιας και ανήκει στις Περιφέρειες που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται κάτω από το 68% του μέσου όρου της χώρας. Επισημαίνεται, ότι ειδικά η περιοχή της Αχαΐας προσφέρεται για ανάπτυξη, αφού συγκεντρώνει ένα πλήθος χαρακτηριστικών και υποδομών, που συνθέτουν ένα μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των ενισχύσεων, που προβλέπονται από τον αναπτυξιακό νόμο και ειδικά για την Αχαΐα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς
Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού
Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: Αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις και μείωση της επιχειρηματικότητας στην Πάτρα
Πολιτική αβεβαιότητα, συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, επιβληθέντες κεφαλαιακοί έλεγχοι, μείωση της ρευστότητας, υπέρογκα φορολογικά και ασφαλιστικά «βάρη» συνθέτουν πλέον το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν. Αποτέλεσμα; Η «ραχοκοκαλιά» της εθνικής οικονομίας δείχνει να λυγίζει.
Σύμφωνα με τη σχετική (εξαμηνιαία) έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜΥ.-ΕΣΕΕ), η οποία διενεργήθη τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και περιλαμβάνει, μεταξύ των λοιπών εμπορικών αγορών, και το κέντρο της Πάτρας, η πραγματικότητα στην εμπορική δραστηριότητα της πόλης «αποτυπώνεται» με το θλιβερό ποσοστό του 22.4%, όπως εκφράζεται με την αναλογία των κλειστών επαγγελματικών στεγών προς το σύνολο των επαγγελματικών στεγών στο εμπορικό κέντρο. Η ως άνω πραγματικότητα καταγράφεται και στα οικεία στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας που εμφανίζουν για το χρονικό διάστημα 2011-2016 ένα αρνητικό «ισοζύγιο» μεταξύ των επιχειρήσεων που «μπαίνουν» και εκείνων που «φεύγουν» από την αχαϊκή αγορά, με τον κλάδο της μεταποίησης (βιομηχανία, βιοτεχνία) να έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Πιο συγκεκριμένα, το 2011 άνοιξαν 1549 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1714, το 2012 άνοιξαν 1575 και έκλεισαν 1660, το 2013 άνοιξαν 1449 και έκλεισαν 1579, το 2014 κατεγράφησαν 1233 εγγραφές και 1619 διαγραφές και το 2015 άνοιξαν 961 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1297. Εν συνόλω, από το 2011 έως το Μάρτιο του 2016, περισσότερες από 8000 επιχειρήσεις κατέβασαν «ρολά». Την ίδια στιγμή, περίπου 4 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως εταιρείες στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα αναπτυξιακό νόμο Ν. 4399/2016 ορίζεται ότι η Δυτική Ελλάδα ανήκει στις Περιφέρειες που θα δεχτεί τη μέγιστη ένταση ενισχύσεων που φτάνει το 25%, μιας και ανήκει σε εκείνες τις Περιφέρειες που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται κάτω από το 68% του μέσου όρου της χώρας. Επιπλέον, γίνεται σαφές ότι κατά περίπτωση η ανώτερη ενίσχυση μπορεί να αυξάνεται κατά 10% αν η επένδυση γίνεται από μεσαίες επιχειρήσεις και κατά 20% αν η επένδυση γίνεται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Μάλιστα ειδικά η περιοχή της Αχαΐας προσφέρεται για ανάπτυξη, αφού συγκεντρώνει ένα πλήθος χαρακτηριστικών και υποδομών που συνθέτουν ένα μοναδικό και συνάμα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Επιγραμματικά αναφέρουμε το λιμάνι της Πάτρας και του Κατάκολου, τη γενική αποδοχή της Αχαΐας ως τουριστικό προορισμό (διάφορα είδη, όπως θρησκευτικός, ιαματικός, ιατρικός, φεστιβαλικός, αλιευτικός κ.α.), την παραγωγή τροφίμων (πρωτογενή παραγωγή και μεταποιημένα τρόφιμα), το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το οποίο είναι διεθνώς καταξιωμένο και μπορεί να αποτελέσει κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.
Επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν αναμφιβόλως τη δύναμη «πυρός» της εθνικής οικονομίας.
Επειδή το ελληνικό «επιχειρείν» θα πρέπει, κάποια στιγμή, να σταματήσει να «δαιμονοποιείται», εφόσον βέβαια ανήκει πράγματι στις προθέσεις της κυβερνώσας ηγεσίας να υπάρξει κάποια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην χώρα μας.
Επειδή η κατάσταση που επικρατεί, ελέω τουλάχιστον πολιτικής αβλεψίας, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και απαιτούνται άμεσα στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος, χάριν εξασφαλίσεως και της παραμονής των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των ενισχύσεων που προβλέπονται από τον αναπτυξιακό νόμο αναφορικά με τον κλάδο της επιχειρηματικότητας; Είναι ικανές να σταματήσουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή;
2. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός του Υπουργείου ειδικά για τη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα για την Αχαΐα, ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
Ο ερωτών βουλευτής:
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας