21 Απριλίου, 2016

Πώς να παρασχεθεί ασφάλεια χωρίς επανεκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας;

Την ανάγκη για καλύτερη και συχνή εκπαίδευση των αστυνομικών, ειδικά τη δεδομένη χρονική περίοδο, που υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα, επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μειωθεί σε απαράδεκτο επίπεδο οι πιστώσεις για την επανεκπαίδευση των αστυνομικών, η οποία θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική νομοθεσία, προβλέπεται ρητώς, ότι ο αστυνομικός, ο οποίος για οιονδήποτε λόγο δεν υποβάλλεται στη συντηρητική εκπαίδευση, δεν επιτρέπεται να κατέχει ή να φέρει πυροβόλo όπλο και προς τούτο υποχρεούται να παραδώσει αμέσως τον οπλισμό που τυχόν κατέχει στην Υπηρεσία του. Επειδή η σωστή εκπαίδευση των αστυνομικών συμβάλει δραστικά στην αποτροπή της εγκληματικότητας και επομένως στην ασφάλεια και των πολιτών, αλλά και στη δική τους προστασία, ζητείται ακριβής ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το πλήθος των αστυνομικών, που δεν έχει εκπαιδευτεί για περισσότερο από 1 χρόνο και εάν υπάρχουν ελλείψεις, που δεν επιτρέπουν τη συντηρητική εκπαίδευσή τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Πώς να παρασχεθεί ασφάλεια χωρίς επανεκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας;

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα Σώματα Ασφαλείας έχουν αυξημένο ρόλο στην πρόληψη και καταστολή της παραβατικότητας. Πολλά μέλη τους έρχονται καθημερινά σε επαφή με αδίστακτους κακοποιούς του οργανωμένου εγκλήματος και υπερβάλουν εαυτόν για την αποτροπή εγκληματικών πράξεων, έχοντας μάλιστα τραυματισθεί ή σε ακραίες περιπτώσεις πληρώσει με την ίδια τους τη ζωή.

Η καλύτερη εκπαίδευσή τους θα συνέβαλε και στην καλύτερη αντιμετώπιση των κακοποιών με την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες, αλλά και στη μείωση του αριθμού των θυμάτων – αστυνομικών. Η ανάγκη αυτή γίνεται ολοένα και πιο έντονη αν κανείς αντιληφθεί το γεγονός ότι διανύουμε μία εποχή με αυξημένη εγκληματικότητα.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας έχει πλήξει και το χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα, πληροφορούμαστε ότι έχουν μειωθεί σε απαράδεκτο επίπεδο οι πιστώσεις για την επανεκπαίδευσή τους, η οποία θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 3 του Ν. 3169/2003 (ΦΕΚ Α’ 189/24.7.2003), επιβάλλεται η πραγματοποίηση συντηρητικής εκπαίδευσης του αστυνομικού, αποσκοπούσα στη διατήρηση της ικανότητας αυτού στο χειρισμό και τη χρήση των όπλων, ανά περιοδικά χρονικά διαστήματα που δεν απέχουν μεταξύ τους περισσότερο του έτους, ενώ, κατ’ άρθρο 5 παρ. 5 του ως άνω Νόμου, ρητώς προβλέπεται ότι ο αστυνομικός, ο οποίος για οιονδήποτε λόγο δεν υποβάλλεται στη συντηρητική εκπαίδευση, δεν επιτρέπεται να κατέχει ή να φέρει πυροβόλo όπλο και προς τούτο υποχρεούται να παραδώσει αμέσως τον οπλισμό που τυχόν κατέχει στην Υπηρεσία του.

Στο Ποτάμι υποστηρίζουμε ότι η ασφάλεια των πολιτών και η αποτροπή της εγκληματικότητας είναι πρώτιστη προτεραιότητα. Επιπλέον, η σωστή εκπαίδευση των Αστυνομικών συμβάλει δραστικά και στην ίδια τους την προστασία.

Με δεδομένο ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα η έλλειψη εκπαίδευσης, ιδιαίτερα των ειδικών ομάδων που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα περιστατικά εγκληματικότητας,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η συντηρητική εκπαίδευση των Αστυνομικών;

2. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το πλήθος των Αστυνομικών που δεν έχει εκπαιδευτεί σε θέματα αυτοάμυνας – αυτοπροστασίας, αλλά και σε θέματα οπλοτεχνικής – σκοποβολής για περισσότερο από 1 χρόνο;

3. Μπορείτε να μας γνωστοποιήσετε εάν υπάρχουν άλλες ελλείψεις όπως για παράδειγμα βασικού εξοπλισμού που δεν επιτρέπουν τη συντηρητική εκπαίδευση των Αστυνομικών; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Ο ερωτών βουλευτής:
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας