5 Νοεμβρίου, 2015

Πολάκης σε Μπαργιώτα: «Οι κομματικά διορισμένοι ΔΥ.ΠΕάρχες θα αξιολογήσουν τους τωρινούς Διοικητές των Νοσοκομείων»

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για τα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας τοποθετήθηκε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, και για την τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων και τις Διοικήσεις.

Σύμφωνα με το βουλευτή «η τροπολογία λύνει το πρόβλημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όσον αφορά στη λειτουργία του ΔΣ, ανοίγει όμως άλλα. Ανοίγει το δρόμο για την εκδίωξη όλων ή πολλών διοικήσεων των νοσοκομείων, καθώς επιτρέπει να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ακέφαλα για ένα χρονικό διάστημα». Ο κ. Μπαργιώτας συνέχισε στηλιτεύοντας τον 11μηνο κυβερνητικό χειρισμό της Κυβέρνησης στο θέμα των Διοικήσεων των Νοσοκομείων. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η κυβέρνηση έχει δείξει εμμονή για την απομάκρυνση σώνει και καλά όλων των διοικητών όλων των νοσοκομείων και την χωρίς όρους αντικατάστασή τους. Θυμίζω την πολύ κακή τροπολογία Κουρουμπλή, η οποία αναπέμφθηκε από την τρόικα. Για μένα ήταν μια ντροπιαστική κατάσταση, δέκα πέντε ημέρες μετά την ψήφιση ενός νόμου να αναλαμβάνετε ουσιαστικά την υποχρέωση να καταργήσετε αυτή τη διαδικασία-γιατί δεν το έχετε κάνει ακόμα- και να γυρίζουμε στον παλιό νόμο».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής ρώτησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Π. Πολάκη, «Τι σκοπεύετε να κάνετε με τις διοικήσεις των νοσοκομείων; Σκοπεύετε να τις αντικαταστήσετε με τις διατάξεις του νόμου που ισχύει, δηλαδή μετά από αξιολόγηση και κατάρτιση καταλόγου ή σκοπεύετε να εκδιώξετε διοικήσεις και να αφήσετε τα νοσοκομεία με το διευθυντή των ιατρικών υπηρεσιών και το κολοβό ΔΣ, όπως προβλέπει η δεύτερη παράγραφος της τροπολογίας;».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αρκέστηκε σε γενικόλογη τοποθέτηση για την απομάκρυνση Διοικητών, επικαλούμενος μέχρι και λόγους υγείας για την απομάκρυνση ορισμένων. Συγκεκριμένα είπε «Για διάφορους λόγους, λοιπόν, κάποιοι διοικητές ή υποδιοικητές νοσοκομείων, οι οποίοι εκτελούν αντίστοιχα χρέη προέδρου και αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου έχουν παραιτηθεί ή έχουν φύγει για διάφορους λόγους, ακόμα και για λόγους υγείας, τους προηγούμενους μήνες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας». Ακολούθως, παραδέχτηκε ότι οι κομματικά διορισμένοι ΔΥ.ΠΕάρχες θα αξιολογήσουν τους τωρινούς Διοικητές των Νοσοκομείων.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα. Η ερώτηση αφορά το άθροισμα των δύο νοσοκομείων της πόλης πρακτικά της Λάρισας, τα οποία, όπως γνωρίζετε, έχουν συγχωνευτεί διοικητικά τουλάχιστον και αποτελούν ως άθροισμα μία από τις μεγαλύτερες μονάδες της χώρας. Πολύ φοβάμαι ότι το Νοσοκομείο αυτό έχει τα γνωστά προβλήματα -θα τα πούμε και στη συνέχεια- που δυστυχώς λίγο-πολύ έχουν τα νοσοκομεία της χώρας και δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως είπε και ο Υπουργός αυτές τις ημέρες στα κανάλια και στα ΜΜΕ, επίκειται το μπλακ άουτ στο σύστημα υγείας, κάτι που δεν θα σχολιάσω. Το μπλακ άουτ υπήρξε στο Νοσοκομείο της Λάρισας και υπήρξε όχι μόνο λόγω των μνημονιακών ρυθμίσεων αλλά και λόγω της εμμονής που παρουσίασε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -και πολύ φοβάμαι και η νυν- με την απομάκρυνση των διοικήσεων.

Έτσι, λοιπόν, το Νοσοκομείο έμεινε για μήνες ακέφαλο χωρίς διοίκηση, δηλαδή χωρίς διοικητή και υποδιοικητή, λειτουργεί σήμερα μετά τη μετακίνηση του Διοικητή του Νοσοκομείου του Βόλου προσωρινώς στη Λάρισα και χωρίς κανέναν αναπληρωτή. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην έχει νόμιμο διοικητικό συμβούλιο και να έχει συσσωρεύσει πάνω από χίλια διακόσια θέματα στην ημερήσια διάταξη που εκκρεμούν, να έχει απλήρωτους τους πάντες ουσιαστικά από το Δεκέμβριο, σε ό,τι αφορά προμηθευτές και προμήθειες και να γίνεται ένας αγώνας δρόμου πραγματικά για το ΕΣΠΑ, το οποίο κινδυνεύει να χαθεί. Επίσης, κινδυνεύει να χαθεί ο στεφανιογράφος, ο μαγνητικός τομογράφος στο παλιό νοσοκομείο, ο εξοπλισμός του χειρουργείου για το παλιό νοσοκομείο και ο καινούριος αξονικός για το καινούριο, μεταξύ άλλων πολλών.

Επιτέλους, χθες βράδυ κατατέθηκε μια τροπολογία, η οποία λύνει το πρόβλημα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, όσον αφορά στη λειτουργία του ΔΣ, ανοίγει όμως άλλα που θα τα σχολιάσουμε αναγκαστικά –θα μου επιτρέψετε- στη συνέχεια. Θέλω να επισημάνω ότι η τροπολογία αυτή έγινε μετά από μια πάνδημη, θα έλεγα, πίεση από τη Θεσσαλία με χαρακτηριστική βραδύτητα, τέτοια που να λύνει σίγουρα μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα της διοίκησης του Νοσοκομείου, αλλά να δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια αναφορικά με το θέμα του ΕΣΠΑ. Ένα μέρος του ΕΣΠΑ, λοιπόν, φαίνεται από τις πληροφορίες ότι εξακολουθεί να κινδυνεύει να χαθεί, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχε Διοικητικό Συμβούλιο στο Νοσοκομείο για πάρα πολύ καιρό.

Κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστεί γεφύρωση και θα ήθελα να το δούμε αυτό. Θα απευθυνθώ και στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και θα ήθελα την υποστήριξή σας γι’ αυτό. Θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να δούμε όλο το ΕΣΠΑ Υγείας και πώς μπορούμε να σώσουμε πολλά πράγματα από αυτό, γιατί όπως ξέρετε είναι η μοναδική ευκαιρία για την εγκατάσταση υποδομών στα ελληνικά νοσοκομεία για πολλά χρόνια. Το επόμενο ΕΣΠΑ έχει ελάχιστα έως καθόλου χρήματα για μηχανήματα και τεχνολογία.

Έτσι, λοιπόν, στο Νοσοκομείο δημιουργήθηκε το κομφούζιο που δημιουργήθηκε λόγω της απομάκρυνσης των διοικητών. Η τροπολογία έρχεται να λύσει το θέμα. Όμως, υπάρχει μια παραφιλογογία όλους αυτούς τους μήνες σχετικά με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και η Κυβέρνηση έχει δείξει εμμονή για την απομάκρυνση σώνει και καλά όλων των διοικητών όλων των νοσοκομείων και η χωρίς όρους αντικατάστασή τους. Θυμίζω την πολύ κακή τροπολογία Κουρουμπλή, η οποία αναπέμφθηκε από την τρόικα. Για μένα ήταν μια ντροπιαστική κατάσταση, δέκα πέντε ημέρες μετά την ψήφιση ενός νόμου να αναλαμβάνετε ουσιαστικά την υποχρέωση να καταργήσετε αυτή τη διαδικασία-γιατί δεν το έχετε κάνει ακόμα- και να γυρίζουμε στον παλιό νόμο.

Σπεύσατε να αξιολογήσετε δημοσίως εσείς ο ίδιος -και σας έχω ακούσει επανειλημμένα- όλους τους διοικητές των νοσοκομείων πριν συσταθεί η Επιτροπή που προβλέπει ο εν ισχύ νόμος και πριν υπάρξει αξιολόγηση. Και από χθες που κατατέθηκε η τροπολογία, που είπαμε ότι λύνει το πρόβλημα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία, κύριε Υπουργέ, και εκεί θέλω να καταλήξω, η οποία λέει ότι αυτή η τροπολογία ανοίγει το δρόμο για την εκδίωξη όλων ή πολλών διοικήσεων των νοσοκομείων, καθώς επιτρέπει να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ακέφαλα για ένα χρονικό διάστημα.

Νομίζω ότι λόγω της επικαιρότητας είναι επίσης ένα καίριο ερώτημα, στο οποίο θα ήθελα μια απάντηση. Θα ήθελα να μας πείτε τι σκοπεύετε να κάνετε με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και εάν σκοπεύετε να τις αντικαταστήσετε με τις διατάξεις του νόμου που ισχύει, δηλαδή μετά από αξιολόγηση και κατάρτιση καταλόγου ή εάν σκοπεύετε να εκδιώξετε διοικήσεις και να αφήσετε τα νοσοκομεία με το διευθυντή των ιατρικών υπηρεσιών και το κολοβό ΔΣ, όπως προβλέπει η δεύτερη παράγραφος της τροπολογίας.

Σας ευχαριστώ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας):
Κύριε Μπαργιώτα, ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να υπερασπίσω προκαταβολικά την τροπολογία, που έχει κατατεθεί από χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις κ.λπ., η οποία λύνει ένα οξύτατο πρόβλημα που έχει υπάρξει τους τελευταίους μήνες σε κάποια νοσοκομεία της χώρας.

Κατ’ αρχήν, θα απαντήσω στο σύνολο της ερώτησής σας γιατί απ’ ό,τι κατάλαβα αφιερώσατε το μεγαλύτερο χρόνο στο θέμα των διοικήσεων των νοσοκομείων. Έχετε βάλει και κάποια άλλα ερωτήματα στην ερώτησή σας, τα οποία θα απαντήσω συνολικά. Για διάφορους λόγους, λοιπόν, κάποιοι διοικητές ή υποδιοικητές νοσοκομείων, οι οποίοι εκτελούν αντίστοιχα χρέη προέδρου και αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου έχουν παραιτηθεί ή έχουν φύγει για διάφορους λόγους, ακόμα και για λόγους υγείας, τους προηγούμενους μήνες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Έχει περάσει πάνω από ένα τρίμηνο που δεν έχουν αντικατασταθεί και με βάση των κώδικα των διοικητικών και των συλλογικών οργάνων θεωρείται παράνομη η σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων και δεν μπορούν αυτά να πάρουν αποφάσεις, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε πάρα πολλά ζητήματα, σε ό,τι αφορά το προσωπικό, το ΕΣΠΑ, όπως είδατε, σε μελέτες και έργα που γίνονται και γενικά ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Αυτήν την κατάσταση θεραπεύει η τροπολογία. Είναι αίτημα και του δικού σας νοσοκομείου, όπως και άλλων νοσοκομείων. Με τη συγκεκριμένη διάταξη νομιμοποιείται η δυνατότητα να συνεδριάζουν τα ΔΣ ακόμα και μετά την παρέλευση του τριμήνου. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε απουσία διοικητή, εάν υπάρχει αναπληρωτής, να είναι νόμιμη η σύνθεση, σε απουσία αναπληρωτή διοικητή, αν υπάρχει διοικητής, δηλαδή υπάρχει πρόεδρος, να υπάρχει νόμιμη σύνθεση. Τέλος, στα εννεαμελή ΔΣ, στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, εάν εκλείπουν και οι δύο, θα μπορεί να είναι πρόεδρος ο διευθυντής διοικητικής οικονομικής υπηρεσίας, δυνατότητα που δεν έδινε ο νόμος ο οποίος είχε ψηφιστεί. Θεραπεύουμε αυτήν την ατέλεια του νόμου, δίνοντας τη δυνατότητα να λειτουργούν τα Διοικητικά Συμβούλια.

Από εκεί και πέρα, έρχομαι στα υπόλοιπα ζητήματα που έχετε θέσει με την ερώτησή σας και θα πω και πιο αναλυτικά για τη διοίκηση. Ρωτάτε εάν θα προκηρυχθούν άμεσα αυτές οι θέσεις μόνιμου προσωπικού. Μα, προκηρύξαμε θέσεις μόνιμου προσωπικού, εννιακόσιες ογδόντα πέντε σε όλη την Ελλάδα, από αυτές έξι θέσεις στο νοσοκομείο της Λάρισας αφορούν ΤΕ Νοσηλευτικής, δύο ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού, τρεις βοηθούς θαλάμων, έναν χειριστή ιατρικών συσκευών, έναν ΠΕ Φαρμακοποιών και σε εξέλιξη από παλαιότερες κρίσεις, οι οποίες είχαν χαθεί σε κάποια συρτάρια του Υπουργείου για γνωστούς λόγους, είναι πέντε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατρών του ΕΣΥ, που μαζί με άλλες περίπου τετρακόσιες τις έχουμε βάλει μπροστά και αρχίζουν σιγά σιγά και διορίζονται.

Και βέβαια για τα όποια αιτήματα υπάρχουν και από τα δικά σας τα νοσοκομεία σε σχέση με επικουρικούς γιατρούς, με την αύξηση της χρηματοδότησης την οποία δώσαμε πρόσφατα -και απαντώ και σε ένα άλλο ερώτημά σας σε σχέση με το ενδεχόμενο έκτακτης χρηματοδότησης- δώσαμε εάν δεν το καταλάβατε έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία όσον αφορά τα νοσοκομεία της δικής σας ΥΠΕ από τα 150 περίπου εκατομμύρια τα 12 εκατομμύρια…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Τα πέντε εκατομμύρια είναι για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μα μισό λεπτό. Είναι κάποια πράγματα που θα έπρεπε να τα ξέρετε γιατί είστε και συνάδελφος.

Λοιπόν, τα 12 εκατομμύρια…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Οκτώ είναι συνολικά.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μην με διακόπτετε όμως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Μπαργιώτη, ό,τι έχετε μπορείτε να το πείτε στη δευτερολογία σας.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τα 12 εκατομμύρια ευρώ πήγαν στην 5η ΥΠΕ και από εκεί τα 3,6 εκατομμύρια πήγαν στο νοσοκομείο της Λάρισας και 1,2 στο «Κουτλιμπάνειο», συνολικά 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτά εδόθη η δυνατότητα όλα τα αιτήματα που υπάρχουν από τα νοσοκομεία για προκήρυξη επικουρικών γιατρών να υλοποιηθούν.

Και βέβαια σήμερα ανακοινώνω ότι μέσα σε δεκαπέντε ημέρες έχουν ήδη διοριστεί -έχουν αναρτηθεί οι σχετικές πράξεις στη «Διαύγεια»- ενενήντα επικουρικοί γιατροί και αυτό θα είναι επιταχυνόμενο πολύ τις επόμενες ημέρες, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναμόρφωσης των προϋπολογισμών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στους εβδομήντα πέντε στο σύνολο των ενενήντα και θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα τα οποία έχουν διατυπώσει τα νοσοκομεία και οι ΥΠΕ προς το Υπουργείο.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το σκέλος της ερώτησης που αφορά τις υπερωρίες, το Υπουργείο έχει χρηματοδοτήσει και τη δική σας ΥΠΕ, αλλά και όλες τις ΥΠΕ. Συγκεκριμένα, για τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους έχει χρηματοδοτηθεί με 3.464.640 ευρώ από τα οποία 2.651.340 ευρώ για εφημερίες στις 20/5, στις 23/7 και στις 18/9 και 813.00 ευρώ για υπερωρίες στις 16/6, στις 21/7 και στις 17/9. Υπάρχουν και οι πιστώσεις για το τέταρτο τρίμηνο. Είναι εξασφαλισμένες για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι από περιοχή σε περιοχή υπάρχει ένας διαφορετικός ρυθμός ανταπόκρισης του μηχανισμού.

Το Υπουργείο έκανε αυτό που έπρεπε να έχει κάνει. Τα χρήματα τα έχει πιστώσει στους λογαριασμούς των νοσοκομείων, αλλά παρατηρούνται ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, στη Δυτική Μακεδονία ή στην Κρήτη έχουν πληρωθεί όλοι κανονικότατα. Στην Πελοπόννησο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα έχουν πληρωθεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ. Φθάνουμε ήδη στα έξι λεπτά. Έχετε και δικαίωμα δευτερολογίας.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες σε κάποιες ΥΠΕ ή σε κάποια Κέντρα Υγείας, τα οποία όμως πιέζουμε για να λυθούν μέσα από την αναδιοργάνωση του διοικητικού μηχανισμού μέσα στο επόμενο διάστημα.
Αυτά έχω να πω κατ’ αρχήν και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Μπαργιώτα, ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Η τοποθέτηση του Υπουργού ήταν κατά τον μοντέρνο όρο, του συρμού ή της μόδας δηλαδή, εμπροσθοβαρής σήμερα, αφού απάντησε και στα ερωτήματα που είχα σκοπό να θέσω και στη δευτερολογία μαζικά. Δεν απαντήσατε, βέβαια, για το τι σκοπεύετε να κάνετε με τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Το επαναφέρω, λοιπόν, αφού έχετε χρόνο στη δευτερομιλία σας.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι όλα αυτά που λέτε είναι λίγο-πολύ σωστά και συμφωνώ. Η χρηματοδότηση υπάρχει, αλλά δεν φθάνει. Αυτό το νόημα είχε η ερώτηση για έκτακτη χρηματοδότηση. Είναι ένα μεγάλο Νοσοκομείο. Είναι ένα Νοσοκομείο το οποίο ξέρετε ότι καλύπτει όλη την κεντρική Ελλάδα σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Απ’ αυτήν την άποψη έχει τεράστιες ανάγκες.

Όμως, μου δίνετε την ευκαιρία να προχωρήσω και να επισημάνω για τους εργαζόμενους ότι υπάρχει μία κακή συνήθεια η οποία κρατά –και όχι μόνο στη Θεσσαλία- το να υπάρχουν, δηλαδή, αυθαίρετες περικοπές δεδουλευμένων της τάξης του 25%-30%. Αυτό αφορά και τις εφημερίες αλλά και τις υπερωρίες των νοσηλευτών, οι οποίες πληρώνονται μεν όταν πληρώνονται, αλλά «κουρεμένες» παρανόμως πρακτικά. Είναι δεδουλευμένα, τα οποία «κουρεύονται» παρανόμως και αυτό ακόμα και σε προϋπολογισμούς θα το βρούμε μπροστά μας στην υγεία, γιατί τα περισσότερα απ’ αυτά θα τελεσιδικήσουν κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα να προσθέσουν κόστος στο Νοσοκομείο, θέμα το οποίο απλώς τώρα το ρίχνουμε κάτω από το χαλί.

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν αφορά μόνο το Νοσοκομείο. Τα Κέντρα Υγείας της περιοχής βρίσκονται σε επίσχεση, γιατί οι πάντες είναι απλήρωτοι από την 1.1.2015 ή από την 1.5.2015 κατά περίπτωση. Δεν είναι τόσο καλή η εικόνα με τις πληρωμές στην περιφέρεια και αυτό έχει να κάνει με τον ρυθμό της χρηματοδότησης και με τις αδυναμίες της διοίκησης και των διοικήσεων των ΥΠΕ, οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς το προηγούμενο εξάμηνο στο να διαχειριστούν, για παράδειγμα, τα Κέντρα Υγείας. Επίσης, το Υπουργείο καθυστέρησε δραματικά να καταθέσει την τροπολογία που χρειαζόταν, για να μπορέσουν να κινηθούν τα ασθενοφόρα και να αρχίσουν να τροφοδοτούνται τα Κέντρα Υγείας, με τη γνωστή ιστορία που ξέρετε, για να μην επεκταθούμε.

Το Νοσοκομείο έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Είπατε από μόνος σας –είχα σκοπό να το επισημάνω κι εγώ- ότι από τους εννιακόσιους ογδόντα που διορίζονται με τις δύο προκηρύξεις που βγήκαν, παίρνει οκτώ, εκ των οποίων κανείς δεν είναι νοσηλευτής, σε ένα Νοσοκομείο το οποίο έχει πολλά μεγάλα κενά και λειτουργεί με 90% - 95% πληρότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι οριζόντιες περικοπές και οι οριζόντιες κατανομές είναι εξ ορισμού άδικες. Όταν δεν αξιολογείς και δεν ξέρεις τι έργο παράγει το κάθε νοσοκομείο, δεν μπορείς να κάνεις κατανομές. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Υπάρχει το μεγάλο ερώτημα με τι κριτήρια γίνονται οι κατανομές των καινούργιων διορισμών, των λίγων, των ελάχιστων. Εκ των πραγμάτων είναι λίγες. Ήταν τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, έγιναν τρεις χιλιάδες διακόσιες και πολύ φοβάμαι –μακάρι να διαψευσθώ- ότι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα λιγότερες. Με τι κριτήρια γίνονται οι κατανομές;

Το παλαιό νοσοκομείο, το Κουτλιμπάνειο, για παράδειγμα, ολοκλήρωσε τη ΜΑΦ μετά από μία μαραθώνια διαδικασία ετών. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επάνδρωσης και στελέχωσης. Για να λειτουργήσει, θέλει στοιχειωδώς προσωπικό. Δεν υπάρχει πουθενά καμία πρόβλεψη. Μπαίνουν αυτά στον αλγόριθμο ή θα συνεχίσουμε να κάνουμε μεγάλες, φαραωνικές κατασκευές και θα τις ξεχνάμε να αραχνιάζουν; Μπορούμε να το λύσουμε το θέμα; Υπάρχει η κατανομή;

(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα ζητήσω από τον κ. Λαμπρούλη την ευαισθησία του και λίγο χρόνο, γιατί θέλω να θίξω ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο ταλανίζει τη Θεσσαλία, κύριε Υπουργέ και το έχουμε συζητήσει και κατ’ ιδίαν εδώ απ’ έξω. Αυτό είναι το θέμα του «σέρβις» των καρκινοπαθών, της θεραπείας των καρκινοπαθών στη Θεσσαλία που είναι η μεγάλη «τρύπα», η μεγάλη ντροπή, αν θέλετε του Εθνικού Συστήματος Υγείας για ένα εκατομμύριο πληθυσμού, καθώς οι συνθήκες και οι υποδομές είναι ελάχιστες, προφανώς όχι με δική σας ευθύνη.

Το μοναδικό μηχάνημα, λοιπόν, ακτινοθεραπείας στη Θεσσαλία είναι πέραν ορίου ζωής εδώ και πολλά χρόνια. Λειτουργεί χάρη στον «κανιβαλισμό» του μικρού, που είναι κατεστραμμένο από χρόνια και πολύ σύντομα θα πάψει να λειτουργεί. Η μόνη ελπίδα να αντικατασταθεί είναι η εκκρεμούσα δωρεά Νιάρχου, όπως γνωρίζετε, που αφορά επτά μηχανήματα σε όλη τη χώρα και η οποία κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προσωπικό.

Το Ίδρυμα Νιάρχου θέλει εξασφάλιση ότι με την εγκατάσταση των δωρεών θα μπορούν να λειτουργήσουν. Το Πανεπιστημιακό, όπως σας είπα και κατ’ ιδίαν, έχει τη δυνατότητα να το λειτουργήσει. Έχει τμήμα και προσωπικό. Όμως, λείπουν δύο ακτινοφυσικοί. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι έχοντας έναν προϋπολογισμό ισοσκελισμένο -και τέλος πάντων νοικοκυρεμένο, για να μη λέω μεγάλες κουβέντες-, μπορεί να απορροφήσει τη δαπάνη της πρόσληψης δύο ακτινοφυσικών.

Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να δείτε το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς κινδυνεύει μαζί με το ΕΣΠΑ να χαθεί και η δωρεά του Νιάρχου. Το έχουμε συζητήσει και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση από εδώ και πέρα. Με τους πεπερασμένους προϋπολογισμούς που υπάρχουν, ο εξοπλισμός και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό είναι ελάχιστες έως μηδενικές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Μπαργιώτα, σας παρακαλώ να συντομεύετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μη χαθεί η δυνατότητα ακτινοθεραπείας στη Θεσσαλία, η οποία είναι ήδη ελάχιστη και οδηγεί την πλειοψηφία των ασθενών με τέτοιες ανάγκες στο Διαβαλκανικό, σε ιδιωτικά κέντρα των Αθηνών και σε μεγάλα νοσοκομεία εκτός Θεσσαλίας, επιβαρύνοντάς τα και αυτά, που έτσι κι αλλιώς είναι συμφορημένα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Μπαργιώτα, όπως έχετε καταλάβει, είναι πολιτική επιλογή της Κυβέρνησής μας η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Ό,τι βοηθάει σε αυτήν την κατεύθυνση, θα «βάλουμε πλάτη» να γίνει.

Τα κριτήρια επιλογής των θέσεων του προσωπικού έχουν να κάνουν με τις προτάσεις που μας στέλνουν τα νοσοκομεία και οι ΔΥΠΕ και με βάση τις αναγκαιότητες που υπάρχουν, κάτι που ξέρετε πολύ καλά. Υπάρχουν επείγουσες, πιο επείγουσες και μεσαίες ανάγκες. Γίνεται, λοιπόν, μια κατανομή. Όμως, δεν έχει τελειώσει η κατανομή των δύο χιλιάδων τετρακοσίων θέσεων, εκ των οποίων οι εξακόσιες είναι για γιατρούς, οι εκατό για το ΕΚΑΒ και οι χίλιες επτακόσιες είναι για το προσωπικό των νοσοκομείων. Με βάση τις προτάσεις που θα μας έρθουν από τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, θα γίνει η αξιολόγηση της κατανομής αυτού του προσωπικού.

Πάντως, θα ήθελα να είστε λίγο πιο μεγαλόκαρδος και να πείτε ένα «μπράβο» σ’ αυτήν την Κυβέρνηση, γιατί μετά από πέντε χρόνια σταματήματος των διορισμών, εμείς σταματήσαμε να διώχνουμε και αρχίσαμε να προσλαμβάνουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μετά από έξι χρόνια βγήκε προκήρυξη για εννιακόσια ογδόντα πέντε άτομα μόνιμου προσωπικού στο σύστημα υγείας. Και μέχρι τον Φλεβάρη θα βγει η άλλη προκήρυξη για δύο χιλιάδες τετρακόσια άτομα.

Άρα, πραγματικά δεν πρέπει να μηδενίζουμε. Δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα σε μια στιγμή και ένα λεπτό. Έχουμε αρχίσει να λύνουμε πολλά προβλήματα και ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Κάθε μέρα και εγώ και ο Ανδρέας Ξανθός ασχολούμαστε με τα πιο μικρά και τα πιο μεγάλα προβλήματα, διότι παραλάβαμε ένα σύστημα και ένα πράγμα το οποίο βρωμάει από την κορφή ως τα νύχια και το οποίο πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει! Και επειδή πρέπει να αλλάξει, γι’ αυτό τον λόγο θα αλλάξουν και οι διοικήσεις.

Κύριε Μπαργιώτα, για να έρθω στο πότε, θα ήθελα να σας πω ότι δεν αξιολόγησα εγώ διοικητές. Οι διοικητές των ΥΠΕ έκαναν, ως όφειλαν, αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων. Και αυτήν την αξιολόγηση…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Ο νόμος που ισχύει λέει άλλα. Αλλάξτε τον!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ακούστε με, κύριε Μπαργιώτα! Σας άκουσα πολύ προσεκτικά. Μην πετάγεστε! Είμαι πολύ καλύτερος στο να πετάγομαι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Μπαργιώτα, σας παρακαλώ! Μην πετάγεστε. Αφήστε τον κύριο Υπουργό να ολοκληρώσει!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Οι διοικητές των ΥΠΕ…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε για δέκα δευτερόλεπτα. Ακούστε! Θα προτιμούσαμε να ακούμε τους Υπουργούς, όπως και οι Υπουργοί ακούνε τους Βουλευτές. Αυτό είναι το ένα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Είναι κακό το χούι!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Δεύτερον, ήδη πλησιάζουμε την ώρα που θα αρχίσει το νομοθετικό έργο. Υπάρχουν κι άλλοι συνάδελφοι που περιμένουν στωικότατα τη σειρά τους για τις επίκαιρες. Σας παρακαλώ, λοιπόν, μη διακόπτετε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Είναι λίγο κακό το χούι να πεταγόμαστε. Και ξέρετε, και εγώ το κάνω και το κάνω και πολύ καλύτερα όταν χρειαστεί.

Το θέμα είναι το εξής: Τα πρόσωπα είναι φορείς πολιτικής. Το πολιτικό σχέδιο της ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή της αύξησης των υπηρεσιών προς τους πολίτες και της δικαιότερης λειτουργίας του συστήματος, δεν μπορούν να το υπηρετήσουν, κύριε Μπαργιώτα μου, άνθρωποι οι οποίοι τα προηγούμενα τρία - τέσσερα χρόνια έδωσαν δείγματα γραφής και συμμετείχαν ενεργά στη διάλυση του συστήματος υγείας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Το «πώς» είναι αυτό που ρωτάω. Αλλάξτε τους!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μην πετάγεστε! Σαφώς λοιπόν και θα γίνει…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Τον τρόπο ρωτάω! Τον τρόπο πείτε μου!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Σας απαντάω! Έχετε μεγάλο άγχος με το να μην αλλάξουν οι διοικήσεις. Γιατί άραγε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Κανένα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Μπαργιώτα, σας παρακαλώ, μη διακόπτετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Έχω συγκεκριμένη πολιτική θέση. Την είπα και χθες…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Υπάρχει επιτροπή αξιολόγησης, η οποία με βάση την αξιολόγηση που έκαναν οι διοικητές των ΥΠΕ, θα αξιολογήσει τους υπάρχοντες και θα αποφασίσει ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα φύγουν. Είναι σαφές;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Υπάρχει Επιτροπή; Δεν υπάρχει Επιτροπή!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θα υπάρξει ανοιχτή προκήρυξη για διοικητή και υποδιοικητή μετά από αυτό και πάλι με ανοιχτή διαδικασία και με αξιολόγηση θα κριθούν οι επόμενοι. Αυτά είναι τα πράγματα. Έτσι θα γίνει. Θα το ανατάξουμε το σύστημα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώνετε, παρακαλώ, αν και διακοπήκατε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μα με έχουν διακόψει. Δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κάντε μία προσπάθεια, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κάνω. Νομίζω ότι έχω κάνει.

Σας απάντησα στο θέμα των διοικήσεων. Έτσι θα προχωρήσουμε. Θα αλλάξουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τις επόμενες ημέρες. Αυτή η τροπολογία καλύπτει νομοθετικά κενά λειτουργίας και αναπλήρωσης του συστήματος. Θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα, στο οποίο τα διοικητικά χρέη του διοικητή θα τα εκτελεί ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, τη συνεδρίαση του ΔΣ θα την καλύπτει ο αναπληρωτής του ή, αν έχει παραμείνει, ο ίδιος κλπ.

Θα υπάρξει η αξιολόγηση και η εγκατάσταση των νέων διοικήσεων σε έναν ορατό και κοντινό χρονικό ορίζοντα, για να μπορέσουμε να λύσουμε μια σειρά από προβλήματα, κύριε Μπαργιώτα, που αναφέρατε προηγουμένως. Γιατί κάτι φταίει όταν είναι τα λεφτά στις ΥΠΕ και στα νοσοκομεία και δεν δίνονται στους ανθρώπους, έστω με τις περικοπές. Αυτά τα χρήματα ήταν ο προϋπολογισμός. Και για πρώτη φορά, πάλι μετά από πέντε χρόνια, δώσαμε αύξηση με τα 150 εκατομμύρια ευρώ και του χρόνου θα είναι παραπάνω και θα το δείτε αυτό. Κι αυτό για πρώτη φορά έγινε και έπρεπε κι αυτό να το αναγνωρίσετε. Όταν, λοιπόν, τα χρήματα είναι από τις 17 Σεπτεμβρίου στα νοσοκομεία, κάτι φταίει και δεν δίνονται -ακόμα κι αυτά. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να αλλάξουν κάποιες διοικήσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας