8 Μαΐου, 2018

Περισσότεροι Έλληνες πεθαίνουν παρά γεννιούνται! Επεισόδιο 2ο!

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της είναι άνω των 65 ετών. Αιτία, ο συνεχής μικρός αριθμός παιδιών, που γεννιούνται στη χώρα μας, περίπου 90 χιλιάδες ετησίως. Από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%.

Με ερώτηση, που επανακατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, καλεί τον Yπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να απαντήσει σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να αντιμετωπισθεί η υπογεννητικότητα στη χώρα μας, καθώς το 2016 καταγράφηκαν 25.894 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις.

Ζητά να μάθει, αν η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών προτίθεται να δώσει οικονομικά κίνητρα σε μορφή επιδόματος, καθώς και φοροαπαλλαγές, ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το περιβάλλον, που θα ωθεί τα ζευγάρια στη χώρα μας να κάνουν τόσα παιδιά όσα και στο παρελθόν, προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του πληθυσμού και η συγκράτηση της γήρανσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Δραματική συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού τα επόμενα χρόνια
(επανακατάθεση προηγούμενης ερώτησης με αριθμό 1653/30-11-2017, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών)

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη που αναλύει το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης, φθίνουσα θα είναι η πορεία που θα ακολουθήσει ο πληθυσμός της Ελλάδας έως τα μέσα του αιώνα εξαιτίας των αρνητικών δημογραφικών εξελίξεων στη χώρα μας.

Η μελέτη επισημαίνει ότι μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Προβλέπει ότι από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%. Με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33, ο προβλεπόμενος δηλαδή μέσος όρος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα, η Ελλάδα έχει σήμερα τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξαιτίας του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας, περίπου 90 χιλιάδες ετησίως, η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της είναι άνω των 65 ετών.

Η μελέτη προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έως το 2050, καθώς περισσότεροι συνάνθρωποί μας εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας για να βγουν στη σύνταξη, από τους νέους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας ως εργαζόμενοι.

Μια σειρά από κοινωνικούς, οικονομικούς και ψυχολογικούς παράγοντες ωθούν τα σύγχρονα ζευγάρια να μην κάνουν τόσα παιδιά όσο στο παρελθόν. Ελάχιστοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να στήσουν το δικό τους νοικοκυριό και να κάνουν παιδί πριν την ηλικία των 30 ετών. Όσο καθυστερεί η δημιουργία οικογένειας, τόσο μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που θα γεννήσει μια γυναίκα και κατά συνέπεια ο πληθυσμός μιας χώρας.

Συγκλονιστικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. Το ισοζύγιο είναι αρνητικό. Το 2016 καταγράφηκαν 25.894 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις, συνεχίζοντας την θλιβερή εικόνα του 2015, ήτοι 29.368 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αλλάξετε την πολιτική σας για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας;

2. Σκοπεύετε να δώσετε οικονομικά κίνητρα σε μορφή επιδόματος σε νεαρά ζευγάρια που αποκτούν παιδιά;

3. Θα προβείτε στη θέσπιση φοροαπαλλακτικών κινήτρων ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα ωθεί τα ζευγάρια στη χώρα μας να κάνουν τόσα παιδιά όσα και στο παρελθόν, για να επιτευχθεί η αύξηση του πληθυσμού και η συγκράτηση της γήρανσης;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας