28 Ιουνίου, 2016

Παρατυπίες στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του «ΙΡΙΣ»

Σε καταγγελίες εργαζόμενων του Σωματείου ΕΠΨΥΠΕ ΙΡΙΣ για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, που λαμβάνει χώρα σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Μ.Ψ.Α.) του ΝΠΙΔ Αθήνας και Πάτρας αναφέρονται σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για οικονομικές και λειτουργικές παρατυπίες, οι οποίες είναι γνωστές ήδη στο Υπουργείο Υγείας από την άνοιξη του 2015, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου με επιτόπιους ελέγχους στις δομές του ΝΠΙΔ έχουν με πορίσματα διαπιστώσει τις παρατυπίες- οικονομικές και διοικητικές. Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, εάν αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα, πότε θα κοινοποιηθεί το πόρισμα των επιτόπιων ελέγχων στην εισαγγελία και ποιο το ύψος χρηματοδότησης των εν λόγω δομών, αλλά και όλων των δομών του ΝΠΙΔ ΙΡΙΣ για τα έτη 2015 και 2016, καθώς και πόσα εξ αυτών έχουν ήδη καταβληθεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Παρατυπίες στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ΝΠΙΔ ΙΡΙΣ σε Αθήνα και Πάτρα

Η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (ΕΠΨΥΠΕ) «ΙΡΙΣ» είναι ένα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Βασικός σκοπός του Σωματείου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου αναφορικά με τη σημασία της ψυχοκοινωνικής υγείας καθώς και η εκτέλεση προγραμμάτων πρόληψης – αγωγής υγείας και περαιτέρω η οργάνωση ειδικών μονάδων προσανατολισμένων στην εξυπηρέτηση σύγχρονων αναγκών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας (Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προγράμματα Προστατευμένων Διαμερισμάτων). Επιπλέον είναι καθοριστική η συμβολή του στην κάλυψη αιτημάτων θεραπείας και ταυτόχρονα προσπαθεί να απαντήσει στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες όχι μόνο ψυχικά πασχόντων αλλά και ατόμων με άλλου τύπου προβλήματα όπως για παράδειγμα ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα οι εργαζόμενοι του Σωματείου ΕΠΨΥΠΕ ΙΡΙΣ προχώρησαν σε καταγγελίες για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος που λαμβάνει χώρα σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Μ.Ψ.Α.) του ΝΠΙΔ Αθήνας και Πάτρας. Αφορμή σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα ήταν ο παρολίγο πνιγμός ενός ενοίκου σε ΜΨΑ του ΙΡΙΣ, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΓΝΠ Ρίου, επειδή η βάρδια δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό, ενώ πριν από λίγο καιρό δύο ασθενείς είχαν καταλήξει από ειλεό. Στα ίδια δημοσιεύματα οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για οικονομικές και λειτουργικές παρατυπίες, οι οποίες είναι γνωστές ήδη στο Υπουργείο Υγείας από την άνοιξη του 2015, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου με επιτόπιους ελέγχους στις δομές του ΝΠΙΔ έχουν με πορίσματα διαπιστώσει τις παρατυπίες- οικονομικές και διοικητικές. Το θέμα συνεχίζει να απασχολεί τις εισαγγελικές αρχές, αφήνοντας ενοίκους και προσωπικό -το οποίο αγοράζει πλέον μόνο του τον απαραίτητο εξοπλισμό- στο έλεος της διοίκησης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

1. Αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα; Έχετε γνώση των παραπάνω καταγγελιών; Και αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί;

2. Πότε θα κοινοποιηθεί το πόρισμα στην εισαγγελία, για το οποίο έκανε λόγο το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με παρατυπίες στις δομές που διαπιστώθηκαν κατά τους επιτόπιους ελέγχους;

3. Ποιο το ύψος χρηματοδότησης των εν λόγω δομών, αλλά και όλων των δομών του ΝΠΙΔ για τα έτη 2015 και 2016; Πόσα από τα χρήματα αυτά έχουν καταβληθεί;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας