9 Μαρτίου, 2018

Παρά τα «εμφράγματα» στις ΜΕΘ, το Υπουργείο Υγείας αδρανεί

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες ελλείψεις και μεγάλες καθυστερήσεις στην εύρεση θέσης σε ΜΕΘ και ΜΑΦ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της υγείας των ασθενών, αλλά δυστυχώς οδηγούν ακόμη και σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών, οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης (Α’ Αθηνών), Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθηνών) κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Συγκεκριμένα αναφέρουν, πως ενώ τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που νοσηλεύονται σε πολυδύναμη ΜΕΘ αγγίζει το 75%, το εγχώριο δημόσιο σύστημα υγείας εμφανίζει μικρή αναλογία ΜΕΘ και ΜΑΦ σε σχέση με τις συνολικές νοσοκομειακές κλίνες και μάλιστα σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα από τα standards του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Καταδεικνύουν έντονα το απαράδεκτο γεγονός της ύπαρξης περίπου 150 πλήρως εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ, οι οποίες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όταν συγχρόνως η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ αριθμεί καθημερινά δεκάδες ασθενείς.

Οι βουλευτές με το Ποτάμι ρωτούν τον κ. Ξανθό, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ που λειτουργούν στα νοσοκομεία της χώρας και σε πόσους κατοίκους αντιστοιχούν ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Ζητούν ενημέρωση για το εάν υπάρχει πρόβλεψη από πλευράς της Πολιτείας για την κατά προτεραιότητα στελέχωση των ήδη εξοπλισμένων μονάδων ΜΕΘ, καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι με την πλήρωση των αναγκαίων συνολικά θέσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό. Τέλος, απευθύνουν το ερώτημα, εάν το Υπουργείο κρίνει αναγκαία τη συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου με αρμοδιότητα την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την κατάθεση προτάσεων με σκοπό τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και λειτουργία των ΜΕΘ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Οι ελλείψεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία συνιστούν θέμα εθνικής σημασίας»

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εξαιτίας τόσο της συνεχούς λειτουργίας τους, όσο και για το φάσμα και τη βαρύτητα των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αποτελούν το σημαντικότερο τμήμα του νοσοκομείου, όπως επισημαίνει και η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα στην Ελλάδα παρά τα χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΕΘ, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που νοσηλεύονται είτε σε ΜΕΘ ή και εν συνεχεία σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), αγγίζει το 75%, αξιοσημείωτα υψηλό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 9%-12% των νοσοκομειακών κλινών, θα έπρεπε να αντιστοιχούν σε κλίνες που ανήκουν σε πολυδύναμες ΜΕΘ. Δυστυχώς όμως πρόσφατα δημοσιευμένες έρευνες, αναφέρουν ότι πανελλαδικά οι εν ενεργεία κλίνες στις ΜΕΘ και στις ΜΑΦ, αθροίζουν περί τις 540, ποσοστό που αναλογεί στο 2% των συνολικών νοσοκομειακών κλινών, όταν οι μη συμβατικές κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ) στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανέρχονται στο 20 – 25%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον αριθμό υπολογίζονται ως ΜΕΘ ακόμη και οι ειδικοί θάλαμοι ασθενών, που είναι απλώς εξοπλισμένοι με ένα μόνιτορ, όπως επίσης κλίνες σε καρδιοχειρουργικές, νεφρολογικές μονάδες κ.ά. Από επίσημες πηγές αναφέρεται ότι στην πραγματικότητα, οι πολυδύναμες και σε πλήρη ετοιμότητα κλίνες ΜΕΘ είναι περίπου 450, αριθμός εξαιρετικά μικρός, αν υπολογιστεί ότι θα έπρεπε να ανέρχονται στις 3500, βάσει του συνολικού αριθμού κλινών.

Παρόλα αυτά, και παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των αρμοδίων φορέων, το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να αδρανεί και να απέχει από τον αναγκαίο στόχο κάλυψης του τεράστιου ελλείμματος σε ΜΕΘ και ΜΑΦ στα δημόσια νοσοκομεία, όταν μάλιστα σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμάται ότι περίπου 5000 ασθενείς κατ’ έτος μπορεί να πληρώνουν με τη ζωή τους αυτές τις τραγικές ελλείψεις.

Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι στα Δημόσια Νοσοκομεία, υπάρχουν περίπου 150 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ έχει καθημερινά εγγεγραμμένους περίπου 40-50 ασθενείς. Ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε συμβατικούς θαλάμους, περιμένοντας αρκετό διάστημα να «ελευθερωθεί» κάποια θέση σε ΜΕΘ, βιώνοντας έτσι μια επικίνδυνη και απελπιστική κατάσταση, ενώ η υγεία τους συχνά επιβαρύνεται και από νοσοκομειακές λοιμώξεις που κατά καιρούς παρατηρούνται σε ανησυχητικά επίπεδα στα ελληνικά νοσοκομεία σύμφωνα και με την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της Υγείας στην Ε.Ε. Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ επηρεάζει και την υγεία εκείνων των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, και τα χειρουργεία αναβάλλονται μέχρις ότου να υπάρχει εξασφαλισμένη θέση για αυτούς μετεγχειρητικά σε ΜΕΘ. Η όλη αυτή θλιβερή κατάσταση δυστυχώς οδηγεί και σε αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, γεγονός εντελώς απαράδεκτο για μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως έχει ήδη καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την εγκληματική ολιγωρία της Πολιτείας να στελεχώσει τις ΜΕΘ.

Επειδή, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καλείται να ανταπεξέλθει στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας μεγάλου μέρους των πολιτών να επιλέξουν και άλλους παρόχους υγείας.

Επειδή, καθημερινά διαπιστώνονται ελλείψεις σε ποιοτικό υγειονομικό υλικό, όπως και ανεπάρκεια αξιόπιστου τεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις ΜΕΘ,

Και επειδή, η έλλειψη κλινών ΜΕΘ κοστίζει ανθρώπινες ζωές, καθώς στους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα, δεν παρέχεται άμεσα η νοσοκομειακή περίθαλψη οξείας νοσηλείας την οποία έχουν ανάγκη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ που λειτουργούν στα νοσοκομεία της χώρας και σε πόσους κατοίκους αντιστοιχούν, ανά Υγειονομική Περιφέρεια;

2. Ποιος είναι ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ οι οποίες αν και είναι πλήρως εξοπλισμένες, δεν λειτουργούν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού; Πόσοι Εντατικολόγοι ιατροί και εξειδικευμένοι νοσηλευτές απαιτείται να προσληφθούν για να λειτουργήσουν οι ανωτέρω ανενεργές κλίνες ΜΕΘ; Υπάρχει πρόβλεψη για την κατά προτεραιότητα στελέχωση τους;

3. Ποιος είναι ο μέσος αριθμός των ασθενών που είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ και οι οποίοι περιμένουν να αδειάσει θέση σε ΜΕΘ; Κατά μέσο όρο πόσες ημέρες παραμένει στη λίστα ένας ασθενής μέχρι να ελευθερωθεί κάποια θέση σε ΜΕΘ;

4. Με ποιες στοχευμένες δράσεις και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα θα προβείτε στην επίσπευση της στελέχωσης των ΜΕΘ με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό;

5. Σκοπεύετε να παράσχετε επιπλέον κίνητρα προκειμένου να περιοριστεί η φυγή εξειδικευμένων εντατικολόγων στο εξωτερικό;

6. Κρίνετε επιβεβλημένη τη συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης και της κατάθεσης προτάσεων προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο αναγκαίος ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επίλυση των ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων των ΜΕΘ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σπύρος Λυκούδης -Α’ Αθηνών
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β ‘ Αθηνών