14 Σεπτεμβρίου, 2016

Παράνομοι μετανάστες και παράτυποι μεταφραστές στην κυβέρνηση

Μέτρα ενάντια στην «παράνομη μετανάστευση» ζητάει η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου του Νότου στην Αθήνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Τι έγινε άραγε; Όλοι οι ηγέτες του Νότου αποφάσισαν ότι οι οικονομικοί μετανάστες ανήκουν στους «παράνομους»; Και μετά μας ζητούν να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους δίπλα μας; Όχι, τα πράγματα είναι πιο απλά και ελληνικά. Ανατρέχοντας στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο διαπιστώνει κανείς ότι ο όρος που χρησιμοποιείται είναι η λέξη "irregular", που στα ελληνικά μεταφράζεται, φυσικά, ως παράτυπος και όχι ως παράνομος (illegal).

Τι σημασία έχει; Τεράστια. Έγινε μεγάλος αγώνας για την αντικατάσταση του όρου στο ευρωπαϊκό πολιτικό λεξιλόγιο και δεν επιτρέπονται τέτοιες αστοχίες σε επίσημα ελληνικά κείμενα. Δεν είναι ένα απλό μεταφραστικό λάθος, ούτε ένα άσκοπο παιχνίδι λέξεων. Ο όρος παράνομος παραπέμπει σε ποινικό αδίκημα, στιγματίζει, χρησιμοποιείται ρατσιστικά και για αυτό το λόγο αντικαταστάθηκε από τον όρο παράτυπος. Ας θυμηθούμε και τη σύσταση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Νιλς Μουΐζνιεκς το 2014 στον τότε υπ. ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη για την αντικατάσταση του όρου «παράνομος μετανάστης» από τον όρο «παράτυπος μετανάστης» που χρησιμοποιείται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Πόσο αυτό είναι λάθος που ξέφυγε ή αποτελεί τη σωστή -κατά το γραφείο του πρωθυπουργού- ορολογία, δυστυχώς δεν θα το μάθουμε, καθώς κρυμμένη πίσω από πρόχειρες, άτυπες (sic) μεταφράσεις ή non paper, η Κυβέρνηση αποποιείται κάθε ευθύνης, αφού δεν πρόκειται για επίσημά της έγγραφα, ακόμα κι αν διαβιβάζονται από την ίδια. Για όλους, όμως, όσοι προσπαθούν να σταματήσουν τη χρήση ακροδεξιών ορολογιών, με ό,τι αυτές κουβαλάνε, έχει τεράστια σημασία. Πριν στιγματίσουμε κάποιους ανθρώπους ας διαμορφώσουμε επιτέλους συνολική πολιτική για την οικονομική μετανάστευση παίρνοντας υπόψη ότι η ΕΕ, όπως ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, θα χρειαστεί εκατομμύρια εργαζόμενους τα επόμενα 20 χρόνια μέσω οργανωμένων διαδικασιών.

Αν ακούει κανείς από τους -έστω άτυπους- μεταφραστές, παρακαλώ, διορθώστε το λάθος σας.

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού