28 Μαΐου, 2015

Οριακή πλέον η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μαυροθάλασσας, του Δήμου Βισαλτίας, του Ν. Σερρών

Την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Μαυροθάλασσας, του Δήμου Βισαλτίας του Ν. Σερρών, επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας, οι βουλευτές Σερρών και Λάρισας του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» κ.κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας αντίστοιχα.

Την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Μαυροθάλασσας, του Δήμου Βισαλτίας του Ν. Σερρών, επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας, οι βουλευτές Σερρών και Λάρισας του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» κ.κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας αντίστοιχα. Το εν λόγω Κ.Υ. που κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας του αποτελούσε «πρότυπο» υγειονομικής μονάδας, έχει περιέλθει σήμερα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί δέκα χρόνια από τα εγκαίνια του, σε καθεστώς πλήρους απαξίωσης, εξαιτίας υποστελέχωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη θερινή περίοδο, δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια του Κ.Υ. καλούνται κατά την πρωινή βάρδια του κυκλικού ωραρίου, να εξυπηρετήσουν περισσότερα από 100 περιστατικά, ενώ τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. κατά το τελευταίο δίμηνο, δεν επιτρέπουν τη διενέργεια βασικών εξετάσεων.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας η παροχή επαρκών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, παρά τη σφοδρή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Άμεση η ανάγκη στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Μαυροθάλασσας του Δήμου Βισαλτίας του Ν. Σερρών»

Οριακή είναι πλέον η λειτουργία του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.) Μαυροθάλασσας, του Δήμου Βισαλτίας στο Νομό Σερρών, το οποίο χωρίς να έχει συμπληρώσει ούτε καν 10 χρόνια «ζωής» (εγκαινιάστηκε το 2007 και αποτελούσε «πρότυπο» υγειονομικής μονάδας), σήμερα έχει περιέλθει σε καθεστώς πλήρους απαξίωσης, εξαιτίας υποστελέχωσης. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι το Κ.Υ. αποτελεί το τρίτο σε επισκεψιμότητα Κ.Υ. του Ν. Σερρών, εντούτοις είναι το τελευταίο σε στελέχωση. Συγκεκριμένα, διαθέτει μόνο έξι νοσηλεύτριες, οι οποίες μαζί με τους ελάχιστους γιατρούς που υπηρετούν στο Κ.Υ. είναι υποχρεωμένοι να διεκπεραιώνουν και το σύνολο του διοικητικού έργου, καθώς το Κ.Υ. δεν διαθέτει διοικητικό υπάλληλο. Επιπλέον, η έλλειψη διοικητικού υπαλλήλου καθιστά δύσκολή την «επικοινωνία» του Κ.Υ. με την Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία υπάγεται, με αποτέλεσμα προβλήματα, όπως π.χ. η έλλειψη αντιδραστηρίων να μην επιτρέπει κατά το τελευταίο δίμηνο τη διενέργεια σημαντικών εξετάσεων (π.χ. γενική αίματος κ.α.) στο Κ.Υ.

Παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, εργαζόμενοι στο Κ.Υ. και κάτοικοι της περιοχής «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» και προειδοποιούν ότι κατά τους επερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση στο Κ.Υ. θα είναι ακόμα δυσκολότερη, εξαιτίας του γεγονότος ότι το Κ.Υ. εξυπηρετεί και την παραλιακή ζώνη των Νέων Κερδυλλίων, της οποίας ο πληθυσμός τριπλασιάζεται κατά τη θερινή περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο αυτή δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια καλούνται κατά την πρωινή βάρδια του κυκλικού ωραρίου, να εξυπηρετήσουν περισσότερα από 100 περιστατικά. Είναι προφανές ότι υπό αυτές τις συνθήκες και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό του Κ.Υ., «τίθεται εν αμφιβόλω» η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κ.Υ. προς τους πολίτες της περιοχής, καθώς το κυκλικό ωράριο «δεν βγαίνει».

Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας η παροχή επαρκών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, παρά τη σφοδρή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να προβεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Μαυροθάλασσας, έτσι ώστε να μπορέσει να εκτελέσει χωρίς δυσχέρειες το έργο του;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΣΕΡΡΩΝ
ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ

28 Μαΐου 2015