1 Οκτωβρίου, 2014

Η ομιλία του Μίλτου Κύρκου

Αν κάποιος θέλει να εξαντλήσει αυτό το θέμα θα πρέπει να μπλέξουμε στο “θα πάμε με τον έναν; θα πάμε με τον άλλον;”, “αγαπάμε τον έναν;” “ή αγαπάμε τον άλλον;”, ή “δεν αγαπάμε κανέναν”.

Όχι, εμείς δε θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία.

Είμαστε το Ποτάμι και έχουμε τις θέσεις μας. Οι θέσεις μας όμως πρέπει να περιέχουνε και την απάντηση που θέτει ο κάθε πολίτης - θα έχουμε κυβέρνηση μετά τις εκλογές;

Γιατί αν δεν έχουμε κυβέρνηση, όπως είπε ο Σταύρος θα έχουμε επαναλαμβανόμενες εκλογές μέχρι κάποιο από τα μεγάλα κόμματα να κυβερνήσει. Άρα το σημαντικό είναι ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις του Ποταμιού και με βάση αυτές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που βάζουμε για οποιαδήποτε συνεργασία. Όχι ‘συνεργασία’ έτσι αφηρημένα, επειδή η καρδιά μας χτυπάει κάπου ή κάπου αλλού, αλλά επειδή το μυαλό μας μάς δείχνει τον δρόμο υλοποίησης των ρεαλιστικών μας προτάσεων."

Η στόχευσή μας δεν ήταν να πούμε τις θέσεις μας. Όχι.

Η στόχευσή μας είναι να δημιουργήσουμε το προγραμματικό μας λόγο.

Για παράδειγμα: δίπλα στο όνομά μου σήμερα είχε την δημόσια διοίκηση.

Δεν είμαι ειδικός της δημόσιας διοίκησης. Έχουμε όμως τους ειδικούς της δημόσιας διοίκησης.

Αλλά δεν είμαι εγώ από αυτούς. Γιατί θέλω να σας μιλήσω εγώ για αυτό;

Γιατί σύμφωνα με την ομάδα Παιδείας “ένας στους τρεις πυλώνες αλλαγής της Παιδείας είναι η αλλαγή της διοίκησης.”

Γιατί ο καθηγητής Κριμιτζής το πρωί μάς είπε ότι υπάρχουν τα σχέδια αλλά δεν υλοποιούνται λόγω των μηχανισμών.

Γιατί η McKinsey μας λέει 10 καταπληκτικούς τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα και έχει μία μικρή υποσημείωση “Αν δεν αλλάξει η δημόσια διοίκηση, άδικα τα γράφουμε, γιατί δεν θα υλοποιηθούν.”

Η δημόσια διοίκηση είναι λοιπόν η αναγκαία παράμετρος που πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι όμως αυτό το σημαντικό. Το σημαντικό είναι πως μαζί με το αναγκαία, είναι και η ικανή.

Και ακριβώς επειδή είναι ικανή μας δίνει έναν συγκεκριμένο στόχο, ώστε αλλάζοντας την δημόσια διοίκηση να περάσουμε όλο το εύρος των πολιτικών τις οποίες θέλουμε να επηρεάσουμε. Αναγκαία και ικανή συνθήκη, λοιπόν, είναι η δημόσια διοίκηση λοιπόν, είναι ο πιο σημαντικός στόχος που μπορούμε να έχουμε.

Η Επιτροπή λοιπόν, η ομάδα της δημόσιας διοίκησης ενισχυμένη και από άλλους, δεν τελείωσε το έργο της σήμερα. Σήμερα το ξεκινάει. Γιατί αυτό που πρέπει να κάνει είναι ένα σχέδιο υλοποιήσιμων αλλαγών. Αν δεν έχουμε αυτό, θα φτάσουμε να μιλάμε για οποιαδήποτε συνεργασία στον αέρα και θα είναι σίγουρα αποτυχημένη. Αυτό το σχέδιο υλοποιήσιμων αλλαγών σημαίνει:

● τί θα κάνουμε,

● πώς θα το κάνουμε,

● πότε θα το κάνουμε,

● με τί λεφτά θα το κάνουμε.

Είναι δυνατόν; Ναι. Ο Σταύρος έχει απαντήσει σε αυτό.

Έχει απαντήσει πως Το Ποτάμι έχει ανθρώπους.

Δεν προτείνουμε οράματα.

Δεν έχουμε ένα ιδεολογικό πλέγμα που μας βοηθάει. Δεν μπορώ να σας πω ένα δεκάρικο για τα όμορφα που θα ήθελα να γίνουν και να σας συγκινήσω. Δεν θέλω να σας συγκινήσω. Αυτή τη στιγμή θέλω να σας κινητοποιήσω.

Εμείς προτείνουμε λύσεις. Και προτείνουμε τρόπους που προσεγγίζουμε τα προβλήματα.

Αν δεν έχουμε αυτές τις θέσεις τις προγραμματικές, θα καταλήξουμε σε μια κυβερνητική συνεργασία όπως ΔΗΜΑΡ. Πάρα πολύ καλοί άνθρωποι, με πάρα πολλές γνώσεις, αλλά με καταστροφική κατάληξη.

Ισχυρό Ποτάμι θα υποχρεώσει και τα άλλα κόμματα να αλλάξουν.

Αυτό που είπε η Χριστίνα η Ταχιάου, είναι “Ένα καλό κόμμα, κάνει και τα άλλα να είναι καλύτερα”.

Εμείς δεν έχουμε ως στόχο να κάνουμε τα άλλα κόμματα καλύτερα, εμείς αυτό που έχουμε σκοπό, είναι να υποχρεώσουμε, όταν κουβεντιάσουμε με ποιους μπορούμε να συνεργαστούμε, να προσφέρουν πρακτικές λύσεις. Σε αυτές τις πρακτικές λύσεις, θα δώσουμε τη μάχη.

Εκεί θα γίνει η σύγκρουση, και όχι σε πρόσωπα, που σήμερα είναι, αύριο δεν θα είναι.

Εκεί όμως, θα πρέπει να πάμε εμείς πανέτοιμοι.