15 Δεκεμβρίου, 2015

«Όχι παράλληλο πρόγραμμα, αλλά παράλληλα ρουσφέτια»

Ομιλία του κ. Χάρη Θεοχάρη, Βουλευτή Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου με Το Ποτάμι, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα προαπαιτούμενα

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

κ & κ Συνάδελφοι,

Γιατί 2 μήνες μετά τις εκλογές έχετε πρόβλημα; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε; Γιατί αφού είπατε αλήθεια το Σεπτέμβριο, αφού είστε οι μόνοι που φέρατε τη συμφωνία ενώπιον του ελληνικού λαού, αφού τη διαπραγματευτήκατε και πήγατε σε εκλογές, γιατί δυσκολεύεστε; Εξηγήστε το. Να σας πω εγώ; Γιατί είπατε ψέμματα ακόμα και το Σεπτέμβριο. Παραθέτω τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

«-13 Σεπτεμβρίου 2015. ομιλία Αλέξη Τσίπρα στο Κερατσίνι: Για να εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την πώληση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα ξένα αρπακτικά funds. Μόνο εμείς το αποτρέψαμε στη διαπραγμάτευση.»

«-7 Σεπτεμβρίου 2015. Συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της ΔΕΘ: «Μπορεί όλες οι δανειακές συμβάσεις να συνοδεύονται από MoU (Μνημόνιο) αλλά έχει μεγάλη διαφορά αν θα υπάρξει σθεναρή διαπραγμάτευση  και διεκδίκηση προκειμένου τα κόκκινα δάνεια να μην πάνε στα distress funds. [...] Σε ό,τι αφορά λοιπόν την παρούσα συμφωνία που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε και να τηρήσουμε, έχει πολύ μεγάλη διαφορά κα Καλογεροπούλου εάν θα υπάρξει σθεναρή διαπραγμάτευση και διεκδίκηση προκειμένου τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών να μην πάνε στα λεγόμενα distress funds, στα κοράκια δηλαδή, που θ’ αρχίσουν να κυνηγάνε τους δανειολήπτες και να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί».

Σήμερα το πρωί τα τηλεφωνήματα των τραπεζών σε όσους χρωστάνε μιλάνε ήδη για distress funds. Άρχισε ήδη...

«-8 Δεκεμβρίου 2015. Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ1: «[...] Αλλιώς οι τράπεζες δεν θα εξυγιανθούν αν μείνουμε έτσι. Θα πρέπει όμως με τρόπο που δεν περάσει στα χέρια των funds….

Π.ΧΑΡΙΤΟΣ: Το οποίο θα περάσει στα χέρια των funds;
Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Ε, αυτό σας λέω τώρα. Κατ’ αρχάς εμείς θέλουμε να αποκλείσουμε πλήρως αυτό που ονομάζουμε distress funds, δηλαδή τα «κοράκια της καταστροφής».»

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Μας απείλησε ο κ. Σπίρτζης χθες με εκλογές.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Κάντε τες. Ταιριάζει στη λογική σας. Εκλογές πάση θυσία αρκεί να κρατηθείτε στην εξουσία. Όμως δεν θα σας αρέσει το αποτέλεσμα. Μπορεί να μην το βλέπετε αλλά έχετε κοινωνική κατάρρευση. Νομίζω όμως πως το ξέρετε και εσείς.

Καταθέσατε σήμερα το παράλληλο πρόγραμμα. Παράλληλα ρουσφέτια πρέπει να το πούμε. Θα το δούμε αναλυτικά στη συζήτηση που θα έρθει πάλι ως επείγον ή κατεπείγον αλλά σταχυολογώ όμως ορισμένα που είδαν το φως της δημοσιότητας:

«ΚΕΠ για φτωχούς» Τι θέλει να πει ο ποιητής εδώ; Θα παίρνουν πιστοποιητικά μειωμένης τυπικής ισχύος; Θα κάνουν λιγότερες συναλλαγές; Πραγματικά ποιος τα σκέφτεται αυτά;

«Λίστα για χειρουργεία». Αυτό τι είναι πάλι; Θα χρειάζεσαι πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να χειρουργηθείς; Οι ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά προτεραιότητας και οι άλλοι από δω;

Καθιέρωση της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. Αφού διαλύσατε το ολοήμερο, την ειδική αγωγή, τώρα δίνετε ασπιρίνες. Σας το είπα και χθες. Κάντε όσες εκλογές θέλετε και νικήστε με θριάμβους και με παιάνες. Δεν σας καθιστά κυρίαρχους κανενός παιχνιδιού. Δεν σας καθιστά ούτε καν χρήσιμους.

Και σίγουρα δεν σας κάνει Εθνάρχες. Γιατί ακούστηκαν και αυτά τα αστεία. Εθνάρχης γίνεται κάποιος με το έργο του. Δε θυμάμαι προσωπικά πόσες φορές νίκησε σε εκλογές ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Θυμάμαι όμως την καθιέρωση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, το μεγάλωμα της πατρίδας μας, τις διαπραγματεύσεις σε συμβάσεις μετά από νίκες ή ήττες της πατρίδας μας που πάντα είχαν επιτυχία. Αυτό κάνει έναν πολιτικό Εθνάρχη. Όχι αν κατάφερε να πουλήσει στα κοράκια τα κόκκινα δάνεια χωρίς να ανοίξει μύτη. Όχι αν κατάφερε να αναισθητοποιήσει το πανελλήνιο.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να πούμε αλήθειες επιτέλους. Είστε η χειρότερη κυβέρνηση από το 1827. Αυτή είναι η οδυνηρή αλήθεια. Και το μόνο χειρότερο στη χώρα από αυτή την κυβέρνησή σας είναι δυστυχώς η αντιπολίτευση.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Το πολιτικό σύστημα της χώρας χρεοκόπησε. Γιατί είστε η χειρότερη κυβέρνηση, δεν χρειάζεται να σας το πω. Το ξέρει πια ο κάθε Έλληνας. Το ξέρετε πια και εσείς. Γιατί όμως είναι χειρότερη η αντιπολίτευση από εσάς; Να σταθώ εδώ περισσότερο.

Γιατί καταφέρατε να την πείσετε πως έχει έρθει το τέλος της πολιτικής. Πως μέσα στο μνημόνιο δεν υπάρχει κάτι να κάνεις παρά μόνο ό,τι σου πουν οι δανειστές. Αυτό είναι το έργο σας. Ότι δεν υπάρχει πολιτική διακύβευση. Αυτό είναι ψέμα. Είναι η αυτοακύρωση της Κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και εν τέλει της Δημοκρατίας. Αυτό είναι πολιτική δειλία.

Ακόμη και όταν ισοσκελίζεις τον Π/Υ σου, είναι άλλη η Ελλάδα με 42δις έσοδα και 42δις έξοδα και άλλη η Ελλάδα με 62δις έσοδα και 62δις έξοδα. Είναι δύο άλλες χώρες. Υπάρχει πολιτική διακύβευση.

Ακόμη και με €1δις στο ταμείο, υπάρχουν προτεραιότητες. Πόσο κοινωνικό κράτος, πόσες επενδύσεις. Πόσα κόβω από τις συντάξεις και πόσα βάζω στις εισφορές; Δεν βλέπετε ότι αν αυξήσετε τις εισφορές θα φέρετε νέα ανεργία και σε ένα χρόνο θα ξαναρωτάτε: Συντάξεις ή εισφορές; Αυτό είναι πολιτική.

Ο Ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει την απλή αλήθεια: Πως κάθε ευρώ που χρωστάμε θα το πληρώσουν Έλληνες. Μας τέλειωσαν οι ξένοι που θα χάριζαν ευρώ. Τέλειωσαν μαζί με τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνε τα κουρέματα. Αν δεν μπορούμε να το πληρώσουμε άμεσα, θα μας δώσουν λίγο χρόνο με χαμηλό επιτόκιο να το πληρώσουμε αργότερα.

Αν όμως πρέπει να το πληρώσουμε όλο και με τόκο, ποιο είναι το πολιτικό ζήτημα; Γιατί ψηφιζόμαστε και σε τι λογοδοτούμε; Μα για τη δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών. Αυτό είναι το ύψιστο αγαθό, η δικαιοσύνη!

Αυτό το ευρώ πρέπει να το μοιράσουμε σωστά ανάμεσα στην μία κοινωνική τάξη και την άλλη, ανάμεσα στην μία γενιά και την άλλη, ανάμεσα στους ζωντανούς του σήμερα και τους αγέννητους του αύριο.

Γίνεται 50% ανεργία των νέων; Γίνεται μέση σύνταξη €1000 και μέσος μισθός €700; Γίνεται η φτώχεια των οικογενειών με παιδιά να είναι μεγαλύτερη από των συνταξιούχων; Γίνεται οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους ΔΥ μόνο και μόνο για να γλυτώσουμε την βάσανο να φτιάξουμε σύστημα αξιολόγησης; Όχι, δε γίνεται.

Προσπαθείτε να μας πείσετε πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Ευτελίζετε την πολιτική και τον ρόλο όλων μας.

Λάθος. Και εγώ τουλάχιστον δεν το αποδέχομαι. Υπάρχει εναλλακτική. Μπορούμε να ορθοποδήσουμε γιατί η χώρα μας έχει ακόμη μεγάλες δυνάμεις.

Θέλει όμως σχέδιο. Όχι ράβε ξήλωνε. Θέλει στρατηγική. Όχι τακτικισμούς. Να αποφασίσουμε ότι όποιο πρόβλημα επιλύσουμε, το επιλύουμε για 10 τουλάχιστον χρόνια. Έχω ήδη καταθέσει 10 προτάσεις-άξονες για ένα σχέδιο εξόδου για την κρίση.

Εξειδικεύω εδώ:

Ένας νόμος για το ασφαλιστικό και για κάθε σημαντικό κανονιστικό πλαίσιο όπως το φορολογικό, που να μην χρειαστεί αναθεώρηση τουλάχιστον για 5 ή 10 χρόνια ανάλογα το ζήτημα. Αυτό πρέπει να είναι το μόνο μας κριτήριο για το αν θα στηρίξουμε ό,τι θα φέρετε στη Βουλή.

Θεσμικές παρεμβάσεις με πρώτη την αναθεώρηση του Συντάγματος. Διάκριση των εξουσιών, η ανυπαρξία της οποίας επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό στην διαφθορά να βασιλεύει.

Συρρίκνωση και εξάλειψη των κομματικών παρεμβάσεων στο έργο της Δημόσιας Διοίκησης. Όχι το κομματικό κράτος που διορίζετε.

Ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης, όχι παρεμβάσεις στο πειθαρχικό που ποδηγετούν τους Εισαγγελείς όπως αυτή που φέρνετε στο σύμφωνο συμβίωσης.
Μείωση διοικητικών υποχρεώσεων και ελαστικοποίηση του πλαισίου στις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ελέγχων. Όχι στα παράλογα βάρη, όχι στην παρανομία.

Απελευθέρωση της οικονομίας από τα δεσμά του παρελθόντος. Σύγχρονο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια ώστε να μην χρειαστούμε νέα ανακεφαλαιοποίηση. Όχι στα σημερινό κουτσό πλαίσιο.
Ενίσχυση του ανταγωνισμού ώστε όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες. "Όχι στον μπάρμπα στην Κορώνη” με το αζημίωτο.

Στοχευμένες δράσεις για συγκεκριμένους κλάδους. Ενίσχυση των ομάδων παραγωγών και της εξωστρέφειας στους αγρότες, ευρωβινιέτα στους μεταφορείς, αξιολόγηση στους Δημοσίους υπαλλήλους, λύσεις για τη χρηματοδοτική ρευστότητα με μικροδανεισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δράσεις για την μείωση του ενεργειακού κόστους στις μεγαλύτερες, προγράμματα «εργοδότη της τελευταίας καταφυγής» για τους μακροχρόνια ανέργους, αναδιάρθρωση του κοινωνικού συστήματος με καλύτερη στόχευση για τους φτωχούς και αδύναμους, νέο εξατομικευμένο σύστημα κατάταξης των ασθενειών για τα ΑμεΑ.

Έτσι βγαίνουμε από την κρίση. Όχι με ευχές και δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις. Τακτική ήττα άκουσα να την αποκαλεί χθες ο κ. Μπαλαούρας. Δεν θέλουμε άλλες τακτικές ήττες, ευχαριστούμε, χορτάσαμε.

Αντί για αυτά όμως, φέρνετε:

Κύρωση συμβάσεων που καθυβρίζατε. Κατά το δόγμα Σπίρτζη-Βίτσα “δεν συμφωνώ αλλά υπογράφω”. Βέβαια, εξαφανίστηκε ο κ. Σπίρτζης στις Βρυξέλλες για να κάνει τον δύσκολο, αλλά ο Πρωθυπουργός του την έστειλε στο αεροδρόμιο και την υπέγραψε όπως κατέβαινε τα σκαλιά του αεροπλάνου.
Ρουσφέτια για τα δικά σας παιδιά με τις νέες δομές ΕΣΠΑ και τα 20 χρόνια αύξηση στους αφισοκολλητές, στους φίλους και συγγενείς στα γραφεία Υπουργών και Υφυπουργών.

Λάθη και δυσλειτουργίες για τα οποία θα μας φέρετε τροπολογίες στο επόμενο νομοσχέδιο, είμαι σίγουρος. Είπα χθες για δύο: τους σχολικούς φύλακες και τις επιτροπές ΙΚΑ. Σας καταθέτω στα πρακτικά εν είδει τροπολογίας ένα πρόβλημα για τους δικηγόρους των ΟΤΑ με έμμισθη εντολή τους οποίους καταβιβάζετε και δεν παίρνουν κανένα επίδομα.

Και τα κόκκινα δάνεια και το μισθολόγιο. Ας πω δυο λόγια:

Είπα αρκετά και στην επιτροπή.

Γιατί θα αποτύχετε να δώσετε λύση στα κόκκινα δάνεια:

Πρώτον, γιατί υπάρχει ήδη πλαίσιο τιτλοποίησης που θα έπρεπε να είναι αρκετό, έστω και με μικρές παρεμβάσεις.

Δεύτερον, γιατί οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να πουλήσουν με ζημιές αφού δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν με όλα τα κεφάλαια που ήταν διαθέσιμα.

Τρίτον, αφού δεν θα τα πουλήσουν φτηνά, μια και δεν αντέχουν τις ζημιές δεν θα έχουμε φθηνές λύσεις σε όσους έχουνε πραγματικά ανάγκη.

Τέταρτον, γιατί η ΤτΕ δεν έχει άμεσα έτοιμη την υποδομή εποπτείας. Δίνετε και νέες αρμοδιότητες σε έναν οργανισμό που είναι ήδη υπερφορτωμένος.

Πέμπτον, γιατί μας κοροϊδεύετε με τα στεγαστικά-καταναλωτικά. Λέτε πως τα πάτε πίσω για να δείτε δυσλειτουργίες. Τι θα δείτε σε ένα μήνα; Ούτε άδεια δεν θα έχουν προλάβει να πάρουν οι εταιρίες αυτές που θα κάνουν διαχείριση. Θα πάρουν την άδεια 10 Φεβρουαρίου και 15 Φεβρουαρίου θα μπορούν να πάρουν στεγαστικά και καταναλωτικά. Καμία λοιπόν δυσλειτουργία. κ. Σταθάκη, μην μας ξαναπείτε ψέματα όπως χθες στην Επιτροπή ότι το πλαίσιο είναι μόνο για τα μισά δάνεια. Το πλαίσιο είναι για όλα τα δάνεια και στις 15 Φεβρουαρίου -που έτσι και αλλιώς όλα τα δάνεια θα ξεκινήσουν, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ξεκινήσουν νωρίτερα - θα ξεκινάει για όλους. Τελεία και παύλα.

Τι κάνει αυτό το πλαίσιο; Τίποτε; Όχι δεν είμαι άδικος. Επιτρέπει μεμονωμένη πώληση δανείων.

Αυτό κάνει δύο πράγματα:

Πρώτον, δίνει νέα εργαλεία εκβιασμού στις τράπεζες ώστε να περάσουν τους διακανονισμούς τους στους επιχειρηματίες κυρίως. Αντίθετα με όσα λέει ο κ. Σταθάκης δεν είναι οι τράπεζες που δε συνεργάζονται. Είναι αρκετοί επιχειρηματίες που θέλουν καλύτερες διευθετήσεις από ό,τι τους προσφέρεται και λένε όχι. Τώρα θα εκβιάζονται και θα το ξανασκεφτούν γιατί η Τράπεζα θα τους μιλάει για τα funds Σας είπα ήδη πως για δάνεια με 50 ευρώ δόση, πληροφορούμαι από το πρωί πως άρχισαν οι τράπεζες τα τηλεφωνήματα και να μιλάνε για funds.

Δεύτερον, επιτρέπει την διαφθορά. Μπορούν να πωληθούν μεμονωμένα δάνεια με συγκεκριμένες διευθετήσεις. Αρκεί να ξέρεις κάποιον ισχυρό στην κυβέρνηση ή στην τράπεζα. Μόνο με €100 χιλιάδες κεφάλαιο.

Έχεις μεγάλη εταιρία που χρωστάει 250εκ.; Κάνεις τέτοια εταιρία με 100 χιλιάδες, αγοράζει με πίεση στην κυβέρνηση αλλά και με πλήρη στάση πληρωμών, ώστε η τράπεζα να νομίζει πως δεν θα ανακτήσει τίποτε 12,5 εκ. το δάνειό σου, σου το πουλάει 25εκ. και γλύτωσες 225εκ.

Είστε οι νονοί της διαπλοκής αν το αφήσετε αυτό. Στην χώρα μας αν μπορεί κάτι να γίνει, θα γίνει.

Αποσύρετε το νομοσχέδιο ή κάνετε 3 αλλαγές:

Πρώτον, εξαιρέστε κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από αυτές τις ρυθμίσεις.

Δεύτερον, βάλτε κατώτατο όριο αγοράς δανείων €100εκ. σε τιμές πώλησης όχι ονομαστικές των δανείων.

Τρίτον, υποχρεώστε την ΤτΕ να κάνει τριμηνιαίες εκθέσεις διεθνούς οίκου για τα δάνεια που παίρνουν και διαχειρίζονται τα funds. Έκθεση που θα την καταθέτει στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Διαφορετικά ο μόνος λόγος που φέρνετε αυτό το ν/σ είναι για να επιτρέψετε την διαφθορά. Τελειώνω κ & κ Συνάδελφοι με δυο λόγια για τις διατάξεις ταφόπλακα στην αξιοκρατία, το μισθολόγιο.

Παίρνετε από τους συνταξιούχους, από την κοινωνική πολιτική, το επίδομα θέρμανσης, από τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τους ευσυνείδητους ΔΥ και τα δίνετε οριζόντια σε καλούς και κακούς.

Γιατί; Γιατί δεν μπορείτε και δεν θέλετε να κάνετε την αξιολόγηση. Για τους πελάτες σας- τα συνδικάτα. Και γιατί νομίζετε πως έτσι θα πάρετε ψηφαλάκια. Εις βάρος της υπηρεσίας.

Όμως ο Έλληνας ΔΥ πονάει την υπηρεσία του και καταλαβαίνει την κοροϊδία σας. Δε θα σας ανταμείψει. Και αν κάποιον τον εξαπατήσετε, του λέω αυτό που κάθε πολίτης που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξέρει:

Έχε το νου σου στο παιδί, 
κλείσε την πόρτα
με κλειδί,
ψέματα λένε